Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΤΣΙΓΑΡΟ λένε τον εχθρό που τρώει την καρδιά σου/ σταμάτησέ το, φίλε μου, για να βρεις την υγειά σου!'. Από τη μαντιναδολόγο μας, τη Νεκταρία Θεοδωρογλάκη, η παραπάνω μαντινάδα. Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος σήμερα. Ας κάμουν από σήμερα την αρχή να κόψουν το τσιγάρο οι καπνιστές. Η αρχή είναι το ήμισυ το παντός!






ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΝΩΡΙΣ νωρίς, πριν ακόμα μπει ούτε καν ανεπίσημα, το καλοκαίρι, βρέθηκε εφέτος 'από φλόγες η Κρήτη ζωσμένη'. Ούτε λίγο ούτε πολύ δεκαέξι (16) ήταν οι πυρκαγιές που έπληξαν πριν από δύο μέρες, με τη βοήθεια των νοτιάδων, το νησί μας. Λόγος για εμπρησμούς και υποσχέσεις για τιμωρία των ενόχων. Λόγος και για αποζημιώσεις στους πληγέντες ιδιαίτερα στο Βαμβακόπουλο. Ιδωμεν...

ΕΙΝΑΙ πράγματι συγκλονιστικές οι εικόνες απ’ το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας στο Βαμβακόπουλο. Πόνος ψυχής τα αποκάουδα σπιτιών και επιχειρήσεων. Πόνος ψυχής τα καμένα κλαδιά των δέντρων που ζητούν απαντήσεις απ’ τον ουρανό, αφού έχουν απογοητευτεί από την επίσημη Πολιτεία!

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ο ρόλος της Ομάδας Εθελοντών Εκτάκτων Αναγκών Αποκορώνου στο να μην καεί κανένα σπίτι στα Μεγάλα Χωράφια. Το καλό και να λέγεται και να προβάλλεται. Είναι παρήγορο ότι πυκνώνουν τελευταία οι γραμμές του εθελοντισμού.

ΚΑΛΕΣ ΟΙ περιφερειακές συσκέψεις, όπως αυτή που έγινε χθες στο Κολυμπάρι, και μάλιστα υπό την προεδρία των αρμόδιων υπουργών για την ασφάλεια και τη δασοπυρόσβεση δεν λέω. Αναμένεται η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στην πράξη. Από τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο.

ΚΑΙ ΣΤΑ προγράμματα απασχόλησης των ανέργων 'έριξαν' την Κρήτη, καταγγέλλει ο περιφερειάρχης του νησιού Σταύρος Αρναουτάκης. Δεν έχουμε βλέπετε, μπάρμπα στην Κορώνη...

ΑΝΟΙΓΩ παρένθεση. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας γενικός διοικητής του Μωριά ήταν ο πασάς της Τριπολιτσάς και όλοι οι μπέηδες των πόλεων ήταν κάτω απ’ αυτόν, μ’ εξαίρεση τον μπέη της Κορώνης που ήταν πάντα συγγενής του Σουλτάνου και γι’ αυτό του γίνονταν όλα τα ρουσφέτια. Ετσι, όπως γράφει ο Τάκης Νατσούλης στο βιβλίο του 'Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις' όποιος είχε κάποια σοβαρή υπόθεση στην Τρίπολη που επρόκειτο να λυθεί από τον πασά και τύχαινε να συγγενεύει με κανένα Κορωναίο προύχοντα, κατέφευγε σ’ αυτόν κι εκείνος μεσίτευε στον μπέη της Κορώνης, με την προσφορά βέβαια πλούσιων δώρων. Από τότε, σύμφωνα με μια εκδοχή, έμεινε η γνωστή φράση που κάνει λόγο για τον μπάρμπα στην Κορώνη. Κλείνω την παρένθεση. 

'ΕΣΟ μεγαλόψυχος και μη απελπίζεσαι ποτέ· διά τας μεγάλας ψυχάς υπάρχει πανταχού στάδιον αναγνωρίσεως και νίκης'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

'ΤΣΙΓΑΡΟ λένε τον εχθρό που τρώει την καρδιά σου/ σταμάτησέ το, φίλε μου, για να βρεις την υγειά σου!'. Από τη μαντιναδολόγο μας, τη Νεκταρία Θεοδωρογλάκη, η παραπάνω μαντινάδα. Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος σήμερα. Ας κάμουν από σήμερα την αρχή να κόψουν το τσιγάρο οι καπνιστές. Η αρχή είναι το ήμισυ το παντός!

'Ο ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ Γ’ ο Ευεργέτης (246 - 222 π.Χ.), παρόλο που ήταν σεμνός και ενδιαφερόταν για τα γράμματα, παρασύρθηκε τόσο από την πολυτελή ζωή, ώστε να θεωρεί ότι μόνος αυτός είχε κατακτήσει την αθανασία. Κάποτε, ωστόσο, αρρώστησε από ποδάγρα και βασανιζόταν από τους πόνους για πολλές μέρες. Μόλις άρχισε να αισθάνεται καλύτερα και σηκώθηκε, είδε κάποια στιγμή από έναν φεγγίτη τους Αιγύπτιους να είναι ξαπλωμένοι στις όχθες του Νείλου και να τρώνε πρόχειρα φαγητά. Τότε κατάλαβε ποια πράγματα είναι τα πιο σημαντικά στη ζωή και είπε: 'Δυστυχισμένος εγώ που δεν είμαι ένας απ’ αυτούς'. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας' εκδ. 'Σαββάλας')

'Παρατηρήσατε/ πως καμιά φορά μεσ’ απ’ το ραδιόφωνο/ αργά τις νύχτες,/ ακούγονται -εκτός απ’ τα τραγούδια-/ και γρύλλοι/ που σφυρίζουν/ δικό τους σκοπό;/ Ακόμα κι αν ξέρετε κατά βάθος/ πως είναι ‘παράσιτα’, αφήστε μιαν οδό/ στη φτωχή συνείδησή σας/ να ξεφύγει/ λέγοντας: Οχι, δεν είναι παράσιτα/ είμαι βέβαιος πως επιτέλους/ είναι γρύλλοι/ που κατέλαβαν/ το Ιδρυμα Ραδιοφωνίας/ κ’ εκπέμπουν το δικό τους πρόγραμμα'.
Το ποίημα 'Επιτέλους' του Στάντη Ρ. Αποστολίδη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (31.05.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου