Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στην καθημερινότητα της στήλης ή στη στήλη της καθημερινότητας από σήμερα. Σήμερα, Πέμπτη, αντί για Τρίτη, λόγω της μεταφερόμενης αργίας της Πρωτομαγιάς. 'Τζαγκαροπέμπτη', για μένα. Τέλος πάντων.

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης





Φίλες και φίλοι, 
Χριστός Ανέστη!
ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟΣ, όπως έχω καθιερώσει (ειρήσθω εν παρόδω ότι τον επόμενο μήνα τα 'πεταχτά' κλείνουν εννιά χρόνια συνεχούς παρουσίας σ’ αυτήν τη γωνιά της εφημερίδας) ο χαιρετισμός μου, την εβδομάδα της Λαμπρής, τη Διακαινήσιμο Εβδομάδα, όπως τη λέει η Εκκλησία μας. Σαράντα μέρες, μέχρι την Ανάληψη (τ’ Αναληψίου της μάνας μου) τούτο τον χαιρετισμό, μα πρωί, μα μεσημέρι, μα βράδυ, λέγαμε στο χωριό μου, στα μικράτα  μου. Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!

Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ είναι η παιδική μας ηλικία. Εκεί μας αρέσει να επιστρέφουμε συχνά πυκνά για να παίρνουμε δυνάμεις. Ιδιαίτερα τις εορταστικές ημέρες, όπως την ημέρα της Λαμπρής για παράδειγμα. Η παιδική μας ηλικία, ο κόσμος όλος! Και η ημέρα της Λαμπρής, η χαρά όλη!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στην καθημερινότητα της στήλης ή στη στήλη της καθημερινότητας από σήμερα. Σήμερα, Πέμπτη, αντί για Τρίτη, λόγω της μεταφερόμενης αργίας της Πρωτομαγιάς. 'Τζαγκαροπέμπτη', για μένα. Τέλος πάντων.

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ Γεωργίου τη Δευτέρα, των Νεοφανών Αγίων Ραφαήλ, Ειρήνης και Νικολάου την Τρίτη, των Αγίων Ιωάννου του Θεολόγου και Εφραίμ χθες, του Αγίου Χριστοφόρου σήμερα, της Ζωοδόχου Πηγής αύριο... Συνωστισμός, ας μου επιτραπεί η έκφραση, από γιορτές, λόγω μεταφοράς, αυτή την εβδομάδα. Χρόνια πολλά και καλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες. Οποια μέρα κι αν γιορτάζει κανείς, καλό είναι...

ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΝΙΑΜΕΡΑ του Παππού, του μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη χθες στον μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κίσαμο. Εννιά μέρες από την κοίμησή του, εννιά μέρες μετά την 'ανάληψή' του στους ουρανούς. Αυτός κι αν είναι Αγιος! Στην ουσία κι όχι στους τύπους.

'ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ νιώσει την αγαλλίαση ο άνθρωπος της εποχής μας, που ’ναι βάναυσα στρατευμένος και κλεισμένος πότε στο ένα ιδεολογικό στρατόπεδο και πότε στο άλλο, χωρίς πνευματική ελευθερία; Μπορεί να νιώσει το υπερκόσμιο πανηγύρι ο άνθρωπος, που ’ναι φυλακισμένος στο άγχος της καθημερινής ζωής, της ανεργίας, των κοινωνικών αναστατώσεων και των πολεμικών απειλών;'. Από το πασχαλινό μήνυμα του 1986 του μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη (βλ. βιβλίο του 'Από τις εορτές της Εκκλησίας μας' Κίσαμος 2000).

ΔΥΟ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ επικαιρότητας από τον πρώτο κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγο μας, τον Ηλία τον Σταματάκη. Η πρώτη: 'Ρωμιέ μου σε σταυρώνουνε, σε χαρατσώνουν τώρα/ θα βγει ο ήλιος μιαν αυγή και θα κοπάσ’ η μπόρα'. Η δεύτερη: 'Χριστέ μας, αναστήθηκες και σε δοξολογούμε/ κάμε εδά το θαύμα Σου κι εμείς ν’ αναστηθούμε'. Τα σχόλια δικά σας.

ΛΕΝΕ ΠΩΣ η μεγάλη Μάνα μας, η Παναγία, έκαμε περιοδεία και πήγε και στην Πίσσα (στην Κόλαση) και στην Παράδεισο και είδε το θρήνος και το κακό που γίνουνταν. Μόλις την είδαν εκείνοι οι πολυβασανιζόμενοι επίμονα της ζήτησαν να τους ελευθερώσει. Η πονόψυχη Μητέρα του Χριστού μας εστεναχωρέθηκε και παρακάλεσε τον Θεό να τους δώσει την άδεια να μένουν ελεύθεροι έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Και ο Θεός έκαμε το χατίρι τζη και τους άφησε ελεύθερους 40 μέρες. Οσον καιρό είναι το «Χριστός Ανέστη» μπορούν να περιφέρονται ελεύθερα στον απάνω κόσμο. Μα δεν έχουν «εξουσία» και ούτε μιλούν ούτε μπορεί κανείς να τους δει'. Από το βιβλίο του Βασίλη Γ. Χαρωνίτη 'Από τη Γέννα του Χριστού ως την Ανάστασή Του'.

'Γεννήθηκες Ρόδο/ για να στολίσεις την ερημιά των αιώνων./ Ισως δεν πρόλαβες να δεις από τη χαραμάδα του μισογκρεμισμένου κόσμου το χαμόγελο των γερασμένων ίσκιων,/ όμως το πέρασμά σου σφραγίζει το χάος της ψυχής μας/ σφουγγίζει τις επιθυμίες και σκορπά ανθοσμίες./ Ισως πάλι να ξαναγεννηθείς για να μυρώσεις/ την ανύπαρκτη φύση μας, τα στοιχειωμένα θέλω μας.../ Ισως - ίσως τα γλυκά όνειρα να γεννιούνται στο μυαλό/ κάποιων αστόχαστων μα ρομαντικών ποιητών'.
Από το ποίημα του π. Εμμανουήλ Εμμ. Γεωργιακάκη 'Η όγδοη μέρα της δημιουργίας' ή 'Η ποίηση του Ρόδου...'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (09.04.2013)

4 σχόλια:

  1. Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!
    Πατρίδα μας τα παιδικά μας χρόνια και δροσερή πηγή για να ξεδιψά η ψυχή μας στους άνυδρους καιρούς μας…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς, ΚαΤερίνη! Διάβασε και το ποίημά μου "Πολλά βράδια από την ποιητική μου συλλογή "Όταν γίνεις ποίημα'
      Χαιρετώ σε κι αγαπώ σε!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σας, το έχω διαβάσει, σήμερα το πρωί το ανέβασα στο Facebook. Ελπίζω να μην έχετε αντίρρηση...
    Είμαι η ΚαΤερίνη Τζι (Τζιγκουνάκη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή