Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών... Περιμένοντας τη συνάντηση των τριών... Τα πάντα όλα στον ρυθμό της αναμενόμενης συνάντησης κινούνταν χθες. Τρόπος του λέγειν κινούνταν...
ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ  Δείτε περισσότερα
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης 

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ έρχεται, όταν νιώσω την ανάγκη να πάω στη θάλασσα. Μ’ αυτήν, λοιπόν, την έννοια το καλοκαίρι για μένα ήρθε. Στην παραλία του Καλαμιού κάτω από τ’ αρμυρίκια θα με βρίσκετε συχνά πυκνά, όταν έχω χρόνο, όταν με χάνετε. Παρέα με τα κύματα θα γράφω, ενίοτε και τα 'πεταχτούλια' μου...

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών... Περιμένοντας τη συνάντηση των τριών... Τα πάντα όλα στον ρυθμό της αναμενόμενης συνάντησης κινούνταν χθες. Τρόπος του λέγειν κινούνταν.

ΟΧΙ, ΔΕΝ ξέρω αυτή την ώρα που γράφω τη στήλη πού κατέληξαν, αν κατέληξαν, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι. Αυτό που ξέρω είναι ότι το γυαλί έχει ραγίσει για τα καλά κι έτσι και ραγίσει το γυαλί... κλάψ’ τα Χαράλαμπε.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ο από μηχανής Θεός. Οπως στην αρχαία τραγωδία. Ποιος μιλά για την κυβερνητική συνοχή; Η ίδια η δημοκρατία είναι γι’ άλλη μια φορά 'στο απόσπασμα', για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο ενός βιβλίου του Ανδρέα Παπανδρέου. Εν αναμονή της απόφασης τους Συμβουλίου της Επικρατείας για την 'περίφημη' Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το λουκέτο στην ΕΡΤ.

'Ο ΠΡΩΤΟΣ την έκαμε με ελαφρά πηδηματάκια με τις εκλογές. Ο δεύτερος με δημοψήφισμα. Τον τρίτο τον φάγανε οι άλλοι δύο. Ο τέταρτος θα πάει από τηλεόραση. Ο πέμπτος θέλει στ’ αλήθεια;'. Τάδε έγραψε στη σελίδα του στο βιβλίο των προσώπων, κάτω απ’ τον τίτλο 'Μα κανείς δεν θέλει αυτή τη θέση;' ο και καλός φίλος, γνωστός τοις πάσι αρχαιολόγος Μιχάλης Ανδριανάκης. Κανένα σχόλιο εκ μέρους μας.

'ΑΝΤΩΝΗ ΠΟΛΛΑ τα ’καμες, μα θα το μετανιώσεις/ όταν θα ’ρθει ένας καιρός που μοναξιά θα νιώσεις'. Στον παλμό της επικαιρότητας η τελευταία μαντινάδα που μου έστειλε ο Ηλίας ο Σταματάκης. Ο ύστερος μετανιωμός, έναν παρά δεν κάνει, έλεγε η μάνα μου Ηλία!

'ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΗΣ μίαν υψηλότητα, αποφασίζουσα να κύψει ολίγον, να την θεωρής ως ευρισκομένην χαμηλότερον και της ταπεινοτέρας ταπεινότητος'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

Ο ΙΝΤΑΦΕΡΝΗΣ, ένας από τους εφτά συνωμότες, χάρη στους οποίους ο Δαρείος έγινε βασιλιάς των Περσών, προκάλεσε υποψίες ότι εποφθαλμιούσε το βασιλικό αξίωμα. Ετσι ο Δαρείος τον συνέλαβε μαζί με τα παιδιά του και τους συγγενείς του, τους φυλάκισε και σκόπευε να τους σκοτώσει. Η γυναίκα του Ινταφέρνη, μη μπορώντας να κάνει κάτι άλλο, πήγαινε καθημερινά στις πύλες του παλατιού και έμενε εκεί κλαίγοντας και οδυρόμενη για την τύχη των συγγενών της. Η συχνή της παρουσία και οι θρήνοι της συγκίνησαν τον Δαρείο, που της παρήγγειλε ότι θα χαρίσει τη ζωή σε όποιον από τους συγγενείς της ζητήσει. Εκείνη, αφού σκέφτηκε, ζήτησε από τον Δαρείο να χαρίσει τη ζωή στον αδελφό της. Οταν ο βασιλιάς, έκπληκτος, της ζήτησε να του εξηγήσει την απόφασή της και συγκεκριμένα γιατί αδιαφόρησε για τα παιδιά και τον άντρα της εκείνη του απάντησε: 'Βασιλιά, άντρα, αν θέλει ο Θεός μπορώ να βρω και άλλον και αν χάσω τα παιδιά μου, μπορεί, επίσης ν’ αποκτήσω άλλα. Ομως άλλον αδερφό, αφού ο πατέρας μου και η μητέρα μου έχουν πεθάνει δεν μπορώ να αποκτήσω'. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας, εκδ. 'Σαββάλας').

'Διαβάτη του Κόσμου,/ σεβάσου την κόκκινη πέτρα./ Μπορείς να τη θωρείς, μην την αγγίξεις μόνο,/ ούτε στη λίγη σκιά της ν’ αράξεις./ Λένε πολλοί, πως οι νεράιδες/ σου ετοιμάζουν το ίδιο φέρσιμό τους μ’ εκείνο στον Ορφέα, στο πλατύ ποτάμι/ του Εβρου./ Και το στοιχειό που τη φυλάει θα ταραχτεί,/ η γης θ’ αναταραχτεί/ κι ίσως σμίξουν, μετά από αιώνες πολλούς, βουνοκορφές/ που βίαια χωριστήκαν./ Μπορεί πάλι, ν’ αρχίσει η πάλη των θεών/ απ’ την αρχή για μια νέα ισορροπία/ ή τον τελικό απολογισμό του ολέθρου./ Διαβάτη της ζωής,/ να θυμάσαι για πάντα την κόκκινη πέτρα'.
 Από το ποίημα 'Η κόκκινη πέτρα'
 του Αυγερινού Ανδρέου.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (18.06.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου