Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Δεν ξέρω πόσοι από σας ξέρουν τι είναι και πώς φτιάχνονται οι εννοιολογικοί χάρτες, εγώ πάντως δεν ήξερα μέχρι πριν από λίγες μέρες. Γηράσκω αεί διδασκόμενος, όπως έλεγε και ο σοφός Σόλωνας.

Δείτε περισσότερα...  ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Επιμέλεια: Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Ε’ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΚΙΝΕ - ΦΟΥΡΝΕ

Δημιουργώντας εννοιολογικούς χάρτες



Kαλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Δεν ξέρω πόσοι από σας ξέρουν τι είναι και πώς φτιάχνονται οι εννοιολογικοί χάρτες, εγώ πάντως δεν ήξερα μέχρι πριν από λίγες μέρες. Γηράσκω αεί διδασκόμενος, όπως έλεγε και ο σοφός Σόλωνας. Δάσκαλός μου... 'από καραμπόλα' (ας μου επιτραπεί τούτη η έκφραση) ο και συνεργάτης της εφημερίδας μας, γνωστός σύμβουλος μάθησης Κυριάκος Βασιλομανωλάκης, που 'δίδαξε' το αντικείμενο, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που μόλις τελείωσε, στα παιδιά της Ε’ τάξης του Δημ. Σχ Σκινέ - Φουρνέ, ύστερα από πρόσκληση της δασκάλας τους Βάσιας Σκουνάκη. Τις εντυπώσεις των παιδιών, ύστερα από ένα μικρό εισαγωγικό κείμενο της δασκάλας τους, διανθισμένες με φωτογραφίες απ’ την επίσκεψη του Κυριάκου Βασιλομανωλάκη και μερικούς σχετικούς χάρτες, φιλοξενούμε στον σημερινό «Παιδότοπο». Εδώ θα ’μαστε, Θεού θέλοντος και θα το δείτε! Την επόμενη σχολική χρονιά κι άλλα σχολεία θα καλέσουν τον Κυριάκο να τους... φωτίσει με τις γνώσεις του. Είναι γνωστό άλλωστε ότι δεν λέει ποτέ όχι όταν ζητείται και ζητείται συχνά η βοήθειά του!
Συγχαρητήρια στα παιδιά, όπως και στη δασκάλα τους, για τις εξαιρετικές εργασίες τους. Μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις!...
Σας χαιρετώ με αγάπη!
Β.Θ.Κ.

Εισαγωγή

Οι εννοιολογικοί χάρτες οδήγησαν τον κύριο Κυριάκο Βασιλομανωλάκη στο σχολείο μας στον Σκινέ - Φουρνέ. Με αφετηρία την αγάπη του για τη διδασκαλία και προορισμό  τη μετάδοση του αντικειμένου του, ο κύριος Βασιλομανωλάκης παρουσίασε στους μαθητές της Ε’ τάξης ένα πολύτιμο εργαλείο, τη δημιουργία εννοιολογικών χαρτών. Ενώ ο ίδιος κατά την επίσκεψή του επιμελήθηκε την πρώτη εργασία των μαθητών με θέμα «Το χωριό μου».
 Η ασύμμετρη και πολύχρωμη δημιουργία των  εννοιολογικών χαρτών κέρδισαν αμέσως τους μαθητές. Το αποτέλεσμα ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οι μαθητές να δημιουργούν και να χρωματίζουν μαθαίνοντας, ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Βασιλομανωλάκη γι’ αυτό.


Τι είναι οι εννοιολογικοί χάρτες;

Οι εννοιολογικοί χάρτες δείχνουν πώς οι πληροφορίες  σχετίζονται μεταξύ τους. Με τους χάρτες αυτούς, οι μαθητές οργανώνουν τις ιδέες τους, βλέπουν τις σχέσεις μεταξύ των πληροφοριών και πάνω σε αυτές μπορούν πιο εύκολα να εντάξουν τις νέες πληροφορίες, ενώ παράλληλα ο εκπαιδευτικός έχει μια συνολική εικόνα της μάθησης και της προόδου και αναγνωρίζει παρερμηνείες και λάθος συνδέσεις.

Ο κύριος Βασιλομανωλάκης μας έδειξε τους εννοιολογικούς χάρτες, αυτοί οι χάρτες οργανώνουν τη σκέψη μας και μας βοηθούν να μαθαίνουμε κάτι καλύτερα. Ήταν ενδιαφέρον γιατί φτιάξαμε στην τάξη πολλούς από αυτούς τους χάρτες και τους γεμίσαμε με σχέδια και χρώματα.
Αναστασία Βανταράκη

Όταν μας επισκέφτηκε ο κύριος Βασιλομανωλάκης, μας έμαθε να χρησιμοποιούμε τους εννοιολογικούς χάρτες. Στην αρχή παραξενεύτηκα, αλλά στη συνέχεια κατάλαβα πώς να τον χειρίζομαι. Από τότε τον ευχαριστώ γιατί με βοήθησε να μαθαίνω πιο γρήγορα, για παράδειγμα όταν δυσκολεύομαι στα μαθήματα φτιάχνω έναν χάρτη και βοηθιέμαι.

Μάνος Στυλιανουδάκης

Ο κύριος Βασιλομανωλάκης μας βοήθησε πολύ με τους εννοιολογικούς χάρτες, γιατί μας παρουσίασε ένα σύστημα που μπορούμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη στο μυαλό μας. Τον ευχαριστούμε θερμά για την ενδιαφέρουσα επίσκεψή του. 

Μανόλης Ζντράβα, Μανόλης Αρχοντάκης

Ο κύριος Κυριάκος Βασιλομανωλάκης μας έμαθε τους εννοιολογικούς χάρτες. Ένα είδος επανάληψης σε χάρτη. Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ. Στην τάξη κάναμε πολλούς εννοιολογικούς χάρτες. Είναι καλό να τους ξέρουμε όλοι για επανάληψη.  
Μάριος Ιωάννης Κασσελάκης

Με τους εννοιολογικούς χάρτες  από την κεντρική ιδέα φτάνουμε σε άλλες ιδέες. Ο κύριος Βασιλομανωλάκης μας έδειξε πώς μπορούμε να οργανώσουμε τη σκέψη μας αυτό μας βοήθησε να μαθαίνουμε πιο γρήγορα.

 Γιάννης Καστρινάκης

Ο κύριος Βασιλομανωλάκης μας βοήθησε να διαβάζουμε πιο κατανοητά ένα βιβλίο ή μια δύσκολη άσκηση, αν οργανώσουμε σε έναν χάρτη τις πληροφορίες που ξέρουμε. Εμείς στην τάξη κάναμε πολλούς χάρτες όπως «Λέων Γ’», «Μουσική», «Αθλήματα», «Το χωριό μου». 
Μανόλης Μιχελάκης

Χανιώτικα νέα (22.06.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου