Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

'ΟΤΑΝ ΘΑ έχουμε κατανοήσει στ’ αλήθεια το πρόβλημα, η λύση θα έρθει από μόνη της, διότι ενυπάρχει σ’ αυτό'. Στο όποιο πρόβλημα αναφέρεται ο Κρισναμούρτι. Στο πιο μικρό, μα και στο πιο μεγάλο. Στο πιο απλό, μα και στο πιο σύνθετο. Στο πρόβλημα ενός ατόμου, μα και στο πρόβλημα μιας ομάδας, ακόμα και στο πρόβλημα ενός έθνους. Η κατανόηση του προβλήματος είναι το κλειδί για τη λύση του.






Δείτε περισσότερα...ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'ΟΤΑΝ ΘΑ έχουμε κατανοήσει στ’ αλήθεια το πρόβλημα, η λύση θα έρθει από μόνη της, διότι ενυπάρχει σ’ αυτό'. Στο όποιο πρόβλημα αναφέρεται ο Κρισναμούρτι. Στο πιο μικρό, μα και στο πιο μεγάλο. Στο πιο απλό, μα και στο πιο σύνθετο. Στο πρόβλημα ενός ατόμου, μα και στο πρόβλημα μιας ομάδας, ακόμα και στο πρόβλημα ενός έθνους. Η κατανόηση του προβλήματος είναι το κλειδί για τη λύση του.

ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΙ να συμβιώσουν παρά τις όποιες διαφορές τους. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα 'τσαλίμια' κι ας καθίσουν να τα βρούνε απ’ την αρχή. Ξεκάθαρος στην άποψή του ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος σχετικά με τις 'τριβές' μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων που παρατηρούνται τελευταία.

ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ λάθος! Την ακούμε συχνά αυτή τη φράση από τους δανειστές παύλα ελεγκτές μας τελευταία. Για πολλαπλασιαστές και διαιρετέους, αλλά και για προσθετέους και αφαιρετέους ο λόγος. Μένει η υπόσχεσή τους ότι θα μας αλείψουν με λάδι μετά το κάψιμο.

ΩΣΤΟΣΟ ΣΤΗΝ Τουρκία συνεχίζονται οι μέρες της οργής και οι νύχτες του τρόμου. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσοι άνθρωποι έχουν πεθάνει, είπε ένας Τούρκος διαδηλωτής. Ούτε η τουρκική Αστυνομία γνωρίζει. Στα αζήτητα η ανθρώπινη ζωή...

'ΣΩΣΤΕ ΤΑ  παιδιά από την ιδέα της βίας! Παιδαγωγείστε τα για τη Δημοκρατία, για την Πατρίδα...'. Αυτά έλεγε, όπως μας θυμίζει 'ο βοριάς' στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. εφημ. 'Χριστιανική', Πέμπτη 23 Μαΐου 2013), ο Ελβετός παιδαγωγός Robert Dottrens, όταν δυνάστευε ακόμα στην Ευρώπη η σκιά του φασισμού, το 1943. Κραυγή αγωνίας. Και σήμερα!

ΘΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ με περιπολίες οι προσπάθειες πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, επισημάνθηκε σε σύσκεψη που έγινε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Αμ έπος, αμ έργον; Ιδωμεν. Εύκολα τα λόγια, δύσκολα τα έργα!

'ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΠΡΟΣ μέτρησιν της ηθικής του άλλου να μεταχειρισθής την ιδικήν σου· διότι τόσω μείζονα εμπιστοσύνην έχεις εις το μέτρον σου τούτο, όσω περισσότερον τυγχάνει βεβλαμμένον και ελλιπές'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

'ΤΑ ΜΑΤΙΑ μας σαν σμίγουνε η γη αναγαλλιάζει/ μοσχοβολούν τα γιασεμιά και στην καρδιά μου λιάζει'. Μια απ’ τις πολλές ερωτικές μαντινάδες που μου έχει στείλει ο Ηλίας ο Σταματάκης. Είδα κι απόειδα πως δεν θα μου στείλει άλλου είδους...

ΜΑΡΙΑ ΦΑΦΑΛΙΟΥ, συγγραφέα, Αθήνα: Οντως 'πορεία για συνάντηση', 'δίαυλος επικοινωνίας', αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό, είναι η ποιητική σας ανθολογία με τίτλο 'Το ρούχο της αθωότητος', εκδ. βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ, 2013, που περιλαμβάνει ποιήματα ανθρώπων με ψυχιατρική εμπειρία. Είναι που ο καθένας από μας αναρωτιέται 'αν είμαι μέσα ή έξω... ελεύθερος ή όμηρος', όπως μας θυμίζει με το έργο του (που κοσμεί το εξώφυλλο) ο γλύπτης Εβης Χρήστου. Με συγκίνησε ιδιαίτερα το ό,τι στην ανθολογία υπάρχουν τόσα πολλά ποιήματα των μακαριστών σήμερα Γιώργου Κοκκινίδη και Γιώργου Φαλελάκη, γνωστών ποιητών από τότε που ήταν στο Ψυχιατρείο Χανίων.

Ο ΞΕΡΞΗΣ στην πορεία του κατά της Ελλάδας, φτάνοντας στον Ελλήσποντο, διέταξε να κατασκευαστούν γέφυρες για να περάσει ο στρατός του. Μια φοβερή τρικυμία, ωστόσο, κατέστρεψε το έργο. Οργισμένος ο Πέρσης βασιλιάς διέταξε να μαστιγώσουν τριακόσιες φορές τη θάλασσα και να ρίξουν ένα ζευγάρι χειροπέδες σ’ αυτή, ενώ παράλληλα, έδωσε εντολή να αποκεφαλιστούν οι μηχανικοί που επιστατούσαν στην κατασκευή των γεφυρών. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Δεν θα μάθω τώρα που φεύγω/ για σένα Αδελφέ.../ τίποτε περισσότερο από ό,τι σε γνώρισα/ σε συνθήκες εγκλεισμού/ και του μυαλού... και του σώματος./ Το ξέρω, με ένα ποτήρι/ θα συνωστίζεσαι γύρω/ από το τραπέζι, τρεις φορές,/ να πάρεις διάφορα χάπια... και/ ο άλλος με τα άσπρα, με μια κραυγή,/ θα τεκμηριώνει την.../ ειδική σου ύπαρξη./ Τα βράδια καμιά φορά/ το φεγγάρι θα μπαινοβγαίνει/ στο θάλαμό σου/ να σε παρηγορήσει με τη σιωπή!/ Και συ δεμένος από το πόδι στο κρεβάτι/ θα ξέρεις πως.../ η ελευθερία δεν στριμώχνεται/ σε κάγκελα'. 
Το ποίημα 'Το εξιτήριό μου' του Γιώργου Κοκκινίδη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (07.06.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου