Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδελφές μας. Tο ελάφι, το άλογο, ο μεγάλος αετός είναι τ? αδέλφια μας. Οι απότομες, ψηλές κορυφές, τα καταπράσινα λιβάδια, η ζεστασιά του αλόγου, ο άνθρωπος, όλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια'.
Απόσπασμα απ? την απάντηση που έδωσε ο αρχηγός των Ινδιάνων Seattle (Σηάτλ), το 1854, στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνο Πηρς..

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'ΓΙΑ ΤΟΝ λαό μου, καθετί πάνω σ? αυτή τη γη είναι ιερό. Κάθε λαμπερή πευκοβελόνα. Κάθε αμμουδερή ακρογιαλιά. Κάθε κομματάκι ομίχλης. Κάθε ξέφωτο στα σκοτεινά δάση. Στη μνήμη του λαού μου, κάθε βούισμα εντόμου, είναι ιερό. [...] Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδελφές μας. Tο ελάφι, το άλογο, ο μεγάλος αετός είναι τ? αδέλφια μας. Οι απότομες, ψηλές κορυφές, τα καταπράσινα λιβάδια, η ζεστασιά του αλόγου, ο άνθρωπος, όλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια'.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ απ? την απάντηση που έδωσε ο αρχηγός των Ινδιάνων Seattle (Σηάτλ), το 1854, στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνο Πηρς, όταν ο τελευταίος ζήτησε ν? αγοράσει τη γη της φυλής των Ντουάμι (ολόκληρη και στο www.briefingnews.gr), το πρώτο σημερινό 'πεταχτό'. Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι Ερυθρόδερμοι εξακολουθούν να δείχνουν τον δρόμο στους λευκούς. Καθημερινά κι όχι μόνο μια φορά τον χρόνο.

ΣΕ ΜΙΑ οικουμενική, σε μια παγκόσμια, να προσθέσω κατά λέξη καθημερινή, διαδήλωση, στην οποία θα παίρνουν μέρος άνθρωποι, ζώα και φυτά 'μ? επικεφαλής τη γάτα του και την τριανταφυλλιά του', κάνει λόγο σ? ένα ποίημά του ο ποιητής Τάσος Γαλάτης. Να δηλώσουμε συμμετοχή.

ΚΑΙ ΣΤΟΝ Νομό μας και βέβαια σ? όλη την Κρήτη απειλούνται με εξαφάνιση πολλοί οικότοποι, εξαιτίας της αλόγιστης τουριστικής ανάπτυξης. Αποκαλυπτικό επί του προκειμένου το χθεσινό κύριο θέμα της εφημερίδας μας. Κάποιοι επιμένουν να χτυπούν το καμπανάκι... εις ώτα μη ακουόντων συνεχώς;

ΤΙ ΝΑ τις κάνεις τις ημερίδες, όσο καλά κι αν είναι οργανωμένες, όσο σωστά κι αν είναι τα που ακούγονται σ? αυτές, αν απουσιάζουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι; Από τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο το σχόλιο. Με αφορμή την ημερίδα για τους αγρότες, χωρίς τους αγρότες, που έγινε τις προάλλες στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας.

Ο Α.Ο. ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ στην Α? Εθνική, ο Α.Ο. Χανιά στη Β? και ο Κισσαμικός στην Γ?. Ανοιξη απ? το προσεχές φθινόπωρο για το χανιώτικο ποδόσφαιρο. Ποιος το ?λπιζε!

'ΔΥΟ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ όμορφες τρελά ερωτευμένες/ χορεύουν σ? ένα γιασεμί λουλουδομεθυσμένες'. Μαντινάδα - ζωγραφικός πίνακας η σημερινή του Ηλία του Σταματάκη. Μα και σκέτη ποίηση βεβαίως, βεβαίως.

ΜΑΡΙΑ Δασκαλάκη, φιλόλογο - συγγραφέα, Ηράκλειο: Είμαι σίγουρος ότι και το νέο σου βιβλίο, μια ακόμα 'μυστική αποστολή', η τρίτη κατά σειρά, 'Στα ίχνη του χαμένου θησαυρού', αυτή τη φορά, που κυκλοφορήθηκε απ? τις εκδόσεις 'Μίνωας', θα συναρπάσει, όπως και τα προηγούμενα, τόσο τα παιδιά, όσο και τους μεγάλους. Σ? ευχαριστώ, που με συμπεριέλαβες στους αποδέκτες του. Και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι με ξενάγησες τόσο όμορφα στην Κέρκυρα. Πάντα άξια και με πολλά ακόμα βραβεία!

ΣΤΟ ΛΥΚΑΙΟ όρος της Αρκαδίας υπήρχε μια πηγή που χειμώνα - καλοκαίρι έβγαζε άφθονο νερό. Αν κάποτε έπεφτε στην περιοχή ξηρασία και ξεραίνονταν τα φυτά και τα δέντρα, ο ιερέας του Λύκαιου Δία πήγαινε στην πηγή αυτή και, αφού θυσίαζε στον Θεό τα καθιερωμένα, ανακάτευε την επιφάνεια του νερού με ένα κλαδί από βελανιδιά. Παρουσιαζότανε τότε μέσα από το νερό ένα σύννεφο, ανέβαινε προς τον ουρανό, παράσερνε μαζί του και άλλα σύννεφα και σε λίγο άρχιζε να πέφτει άφθονη βροχή στη χώρα των Αρκάδων (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Πρέπει να οργανωθεί εξάπαντος/ μια οικουμενική, μια παγκόσμια διαδήλωση:/ άνθρωποι, ζώα και φυτά,/ οι θάλασσες και τα θολάμια τους,/ τα σύννεφα και οι άνεμοι/ μ? επικεφαλής τη γάτα μου και την τριανταφυλλιά μου/ σε μιαν ασίγαστη διαμαρτυρία/ να συντριβεί οριστικά ο Αδης,/ να πάψει πια η τρομοκρατία του θανάτου'. 
Από το ποίημα του Τάσου Γαλάτη 'Η διαδήλωση'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (04.06.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου