Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

. ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ


Το παιχνίδι συνεχίζεται στις πλάτες μας. Εμείς ανασυγκροτούμαστε! Κάναμε τα τρία δύο και συνεχίζουμε ακάθεκτοι τον δύσκολο-δύσβατο δρόμο που μας έλαχε. Με βάρκα που μπάζει από παντού και μοναδική μας ελπίδα την πίστη πως «δεν γίνεται ν? αφανιστεί τούτος ο τόπος»! Δεν γίνεται να αφανιστούμε έτσι απλά!
Δείτε περισσότερα... ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...






ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Η ενδιαφέρουσα μελέτη του Δ.Ν.Τ.

Πολύ ενδιαφέρουσα η τελευταία μελέτη του Δ.Ν.Τ. σχετικά με τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας· έστω κι αν μας είπε αυτό που γνωρίζαμε εδώ και χρόνια... 
«Οι συνεπείς φορολογούμενοι» λέει «πληρώνουν περισσότερο απ? τους φοροφυγάδες». Bingo!
«Οι φορολογούμενοι νιώθουν ότι οι φόροι τους δεν έχουν κάποια ανταποδοτικότητα». Ξανα-bingo!
Κι ακόμη, οι ΔουΝουΤούδες μάς λέν? ότι «την ώρα που τα νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν φόρους, πρέπει να ξοδεύουν αδρά για υπηρεσίες όπως η παιδεία (φροντιστήρια), υγεία [...] ή να πληρώνουν φακελάκια»! Και πάλι Bingo και εύγε στα σαΐνια που τα διαπιστώσανε μετά από χρόνια έρευνας!
Στο τέλος βέβαια της έκθεσης αναφέρεται το καλύτερο,  το 'κερασάκι στην τούρτα': Μας λένε κατάμουτρα ότι «σε κάθε περίπτωση οι υπηρεσίες που παρέχει το κράτος είναι χαμηλότερης ποιότητας σε σχέση με τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι»!
Αυτό ήταν! Πειστήκαμε για τις καλές προθέσεις τους και για τις σοφές επισημάνσεις. Μας διαφώτισαν!
Και μετά; Τι κάνουμε; Τί κάνετε; Τι κάνουν όλοι αυτοί που συνεχίζουν να καλλιεργούν αυτή την υπάρχουσα κατάσταση;
Μας το λένε και αυτό πλαγίως πλην σαφώς: «η μη δήλωση του εισοδήματος επιφέρει μικρότερες κυρώσεις από τη δήλωσή του και τη μη πληρωμή των σχετικών φόρων στη συνέχεια».
Ρε μπας και το Δ.Ν.Τ. είναι με τον ελληνικό λαό και τον προτρέπει σε αντίσταση κατά του κράτους; Μήπως μας  προτρέπει να βγούμε στην παρανομία; Ρε λες να δούμε και κάνα κόμμα Δ.Ν.Τ. να κατεβαίνει στις εκλογές και να το βάζουμε και στη Βουλή;  
Τι όμορφα λογάκια είναι αυτά που ακούν τ? αυτιά μου;
«Ο φορολογούμενος» λέει «που δεν είναι συνεπής, περιμένει την επόμενη ευεργετική ρύθμιση και εφόσον και πάλι δεν μπορεί να πληρώσει, τότε σταματά να πληρώνει και περιμένει την επόμενη ευεργετική ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης που θα προσφέρει έκπτωση στις προσαυξήσεις!'. I LOVE YOU ΔΝΤ μου! Μέλι στάζει το στόμα σου! Μου δίνει φτερά να αρχίσω να ψάχνω τρόπους να μην πληρώνω! Να μην πληρώνω γι? αυτά για τα οποία οδηγήθηκα σε αυτή την κατάσταση και... 'αναγκαστικά' προσέφυγα σε σένα!
Φαύλος κύκλος; Οχι, απλά είναι τα πράγματα! Οι άνθρωποι είδαν κι απόδειδαν με μας που έμπλεξαν! Αν στην αρχή μας κορόιδευαν μια, τώρα μας κοροϊδεύουν μπρος στα μούτρα μας με τα ίδια τα επιχειρήματα που εμείς προσπαθούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να τους ξεφύγουμε!
Συμπέρασμα δεν βγαίνει!
Το παιχνίδι συνεχίζεται στις πλάτες μας. Εμείς ανασυγκροτούμαστε! Κάναμε τα τρία δύο και συνεχίζουμε ακάθεκτοι τον δύσκολο-δύσβατο δρόμο που μας έλαχε. Με βάρκα που μπάζει από παντού και μοναδική μας ελπίδα την πίστη πως «δεν γίνεται ν? αφανιστεί τούτος ο τόπος»! Δεν γίνεται να αφανιστούμε έτσι απλά!
Αυτή και μόνο η σκέψη αρκεί να μας κάνει δυνατούς να κρατηθούμε!
Θα ?ταν παρήγορο να μπορούσαμε να πούμε πως στο βάθος του τούνελ αχνοφαίνεται το φως αλλά κάτι τέτοιο δεν... είναι για την ώρα ορατό!
Τώρα όσον αφορά αυτή την αναφερόμενη παραπάνω έκθεση του ΔΝΤ που σημειώνει μεταξύ άλλων ότι 'οι νόμοι και οι πρακτικές στην χώρα δεν αποτρέπουν την φοροδιαφυγή' μήπως πρέπει να την σκεφτούμε σοβαρά και να τη χρησιμοποιήσουμε κατά το δοκούν προς όφελός μας;

Χανιώτικα νέα (216.06.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου