Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΝΑ ΒΛΕΠΩ γαλάζιες σημαίες! Να βλέπω πολλές Γαλάζιες Σημαίες να κυματίζουν στις παραλίες του τόπου μας. Να χαίρομαι για τις καθαρές θάλασσες που ζώνουν γύρω - γύρω την Κρήτη.
Δείτε περισσότερα,,, ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ






ΣΤΑ  ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ αποκωδικοποιητή του! Δεν τον νοιάζει τίποτα! Δεν καταλαβαίνει τίποτα! Δεν ακούει τίποτα! Αυτός, εδώ και τώρα, θέλει τον αποκωδικοποιητή του! Δίχως ψωμί κάνει, ακόμα και δίχως νερό κάνει, και μια και δυο μέρες, όχι όμως δίχως τηλεόραση! Είναι τηλε-εξαρτημένο άτομο, σας λέω! Θέλει τον αποκωδικοποιητή του!

Ο ΚΟΣΜΟΣ καίγεται κι αυτός που θέλει τον αποκωδικοποιητή του, την 'ιδιαμένη στιγμή' (αχ ρε μάνα, πόσες λέξεις και πόσες φράσεις δικές σου χρησιμοποιώ και καμαρώνω γι? αυτό) που βγήκε στον αέρα η ψηφιακή τηλεόραση, χτενίζεται, θα μου πείτε! Μπορείτε, ωστόσο, να μου πείτε ότι... 'χτενίζομαι' εγώ που ασχολούμαι με τον... αποκωδικοποιητή του.

ΕΙΝΑΙ Η ζέστη που με χτύπησε κατακέφαλα και το γύρισα, με το που άρχισα να γράφω τη στήλη... στον καλαματιανό, ενώ ο χορός του κάβουρα... πάνω στα κάρβουνα συνεχίζεται; Είναι κι αυτό μια άποψη. Εν πάση περιπτώσει...

'ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ Η κυβέρνηση μα πράμα δεν θ? αλλάξει/ με φόρους μες στον καύσωνα ο κόσμος θα στενάζει'. Από τη Νεκταρία Θεοδωρογλάκη η μαντινάδα. Δικό της και το σχόλιο για τη νέα δικομματική κυβέρνηση. «Μετά την αποχώρηση του Φ. Κουβέλη οι άλλοι δύο σωματοφύλακες συμφώνησαν να συνεχίσουν το 'θεάρεστο' έργο τους». Μάλιστα.

ΤΟ ΟΤΙ θα έρθει σήμερα στα Χανιά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μπορεί και να μην θεωρηθεί είδηση. Το ότι θα μιλήσει όμως σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς δεν αποτελεί απλώς είδηση, αλλά... ειδησάρα. Ούτε (λέω τώρα!) ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα το τολμούσε αυτόν τον καιρό.

ΝΑ ΒΛΕΠΩ γαλάζιες σημαίες! Να βλέπω πολλές Γαλάζιες Σημαίες να κυματίζουν στις παραλίες του τόπου μας. Να χαίρομαι για τις καθαρές θάλασσες που ζώνουν γύρω - γύρω την Κρήτη.

'ΑΣΧΗΜΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ για ελαιοπαραγωγούς, λόγω καιρικών συνθηκών και δάκου'. Ο τίτλος του χθεσινού κύριου θέματος της εφημερίδας μας. Κακό το κλίμα (το 'κλι' με γιώτα) η χαρά του δάκου. Κατά το 'στραβό το κλήμα (το 'κλη' με η) το ?φαγε κι ο γάιδαρος.

'Ο ΧΩΡΙΚΟΣ επήρε το μέταλλον και το αντήλλαξε με τρεις χιλιάδες πρόβατα. Επειδή όμως δεν είχε άλλον πλέον, είχε δε προσβληθή από την απληστίαν, ήρχισε να βάζη χέρι και εις τα ποίμνια των γειτόνων του, πότε με την απάτην και πότε με την βίαν και από αυτάρκης και τίμιος και ειρηνικός άνθρωπος, μετεβλήθη εις ζωοκλέπτην'. Από τη 'Σιδηρά Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ με νοιάζει αν λένε 'δημόσια' ή 'κρατική' την ΕΡΤ. Με νοιάζει και με κόβει, όμως, ο απαράδεκτος τρόπος που την έκλεισαν από τη μια στιγμή στην άλλη και ότι παραμένει κλειστή και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Μα πιο πολύ με νοιάζει και με κόβει για τ? άλλα που ?ρχονται κι εμείς σφυρίζουμε 'κλέφτικα'. Ξεκάθαρος ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος!

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ η σκληρότητα και οι δολοπλοκίες του Λυσάνδρου. Μεταξύ των άλλων σχεδίαζε, όπως φαίνεται, να ανατρέψει το πολίτευμα της Σπάρτης, αλλά τον εμπόδισε ο θάνατος. Μετά, λοιπόν, το θάνατό του, ο Αγησίλαος ανακάλυψε έναν λόγο, τον οποίο είχε γράψει ο Κλέων ο Αλικαρνασσεύς, που επρόκειτο να απαγγείλει ο Λύσανδρος σαν δικό του στη συνέλευση του λαού για να προκαλέσει επανάσταση και αλλαγή του πολιτεύματος. Ενώ, λοιπόν, ήταν έτοιμος να τον φανερώσει, ένας από τους γέροντες που διάβασε τον λόγο φοβήθηκε τα δυνατά επιχειρήματά του και συμβούλεψε τον Αγησίλαο να μην ξεθάψει τον Λύσανδρο, αλλά μάλλον να θάψει μαζί του και τον λόγο. Ετσι ο Αγησίλαος πείστηκε και δεν έκανε καμιά ενέργεια. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Να πάλι το άδειο/ Μελανοδοχείο χωρίς δείχτες/ χτυπά/ πάνω στο τραπέζι/ Μπορεί/ να γράψουμε κάτι κόκκινο/ Καινούργιους νόμους/ Και κανόνες./ Νέα ονόματα στους δρόμους/ Νέες χειραψίες/ Νέες σχέσεις/ Για το ποθούμενο ξημέρωμα./ Οχι μόνο για σήμερα/ Και αύριο/ για τον προαιώνων και μεταιώνων/ Ανθρωπο του τόπου'. 
Από την ανέκδοτη ποιητική συλλογή 'Φωτογραφίες' του Γρηγόρη Γεωργουδάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (28.06.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου