Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΚΟΙΤΑΖΩ, ΕΝΩ  αρχίζω να γράφω τη στήλη, έξω απ? το παράθυρό μου και θαρρώ πως είναι φθινόπωρο. Πιο κοντά στο να βρέξει, παρά στο να μη βρέξει ο συννεφιασμένος ουρανός; Δεν θα το ?λεγα. Κάτι μου λέει ότι τελικά, δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο ο Ιούλιος. ..

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΚΟΙΤΑΖΩ, ΕΝΩ  αρχίζω να γράφω τη στήλη, έξω απ? το παράθυρό μου και θαρρώ πως είναι φθινόπωρο. Πιο κοντά στο να βρέξει, παρά στο να μη βρέξει ο συννεφιασμένος ουρανός; Δεν θα το ?λεγα. Κάτι μου λέει ότι τελικά, δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο ο Ιούλιος. Μα κι αν το επιτρέψει, δεν θα το επιτρέψει για πολύ. Αυτό δα έλειπε!

ΣΥΝΩΝΥΜΟΣ ΜΕ τη ζέστη και γιατί όχι με την κάψα ο Ιούλιος στα μέρη μας. Να όμως που ενίοτε, καληώρα όπως χθες, κάνει και τις... αταξίες του, ο 'θείος' αυτός μήνας. Καλοδεχούμενες, αν δεν υπερβαίνουν τα όρια. Λίγη δροσιά τη χρειαζόμαστε.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ στην Αθήνα χθες, λόγω του ερχομού του Σόιμπλε. Οπως κι όταν ήρθε η Μέρκελ. Οπως κι όταν έφτασαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Αλήθεια, τι γίνεται με τις πολεμικές επανορθώσεις; Θα το θέσει η ελληνική πλευρά ή μήπως περιμένουμε να το θέσει η γερμανική;

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ  των Ελλήνων πρέπει να είναι στραμμένο στο μέλλον και όχι στο παρελθόν, διευκρινίζουν, λέει, οι πηγές του Βερολίνου. Προς άρσιν πάσης παρεξηγήσεως. Τα που έγιναν έγιναν και δεν αλλάζουν. Περασμένα ξεχασμένα, γι? αυτούς. Για μας;

ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - οδοστρωτήρας, όπως αναμενόταν άλλωστε, πέρασε. Με κάποιες αλλαγές, είναι η αλήθεια, αλλά πέρασε. Αυτό δα έλειπε να μην περάσει. Για να δούμε μέχρι πότε θα βγαίνουν τα κουκιά...

'ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΜΟΥ γύρεψες, Βαγγέλη, μαντινάδα/ κατάρα σ? όσους φέρανε την κρίση στην Ελλάδα!'. Απ? τον Ηλία Σταματάκη, βεβαίως - βεβαίως. Αυτό έλειπε να μην ανταποκριθεί στην έκκληση που διά της στήλης του απηύθυνα!

ΥΔΡΟΓΟΝΑΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ όχι σκέτοι... άνθρακες ο θησαυρός που υπάρχει στο Ιόνιο πέλαγος και στη Νότια Κρήτη. Αυτό είναι βέβαιο. Το αν, πότε και με ποιους όρους θ? αρχίσει η εκμετάλλευσή του, είναι το ζητούμενο.

'ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΠΑΝΤΩΜΕΝ πλησίον του κακού το καλόν, την αρετήν πλησίον της κακίας· ώστε οι αρνούμενοι την ύπαρξιν του καλού είναι ουχ ήττον γελοίοι των αρνουμένων το κακόν'. Από την 'Πάπισσα Ιωάννα' του Εμ. Ροΐδη.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ματς, αδειάσαν οι δρόμοι/ η ώρα ζυγώνει, αρχίζει το ματς... Στα Περιβόλια η αυλαία της Σούπερ Λιγκ, το Σάββατο 17 Αυγούστου, με τη διεξαγωγή του αγώνα των ομάδων του Πλατανιά και της Βέροιας. Να το σημειώσω στον ημεροδείκτη μου για να μην  το ξεχάσω.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά δεν έκλεισε, από λάθος συνεννόηση, με ποίημα η στήλη χθες. Επρεπε να συμβεί κι αυτό για να επιβεβαιωθεί, γι? άλλη μια φορά, ότι ανά πάσα στιγμή τα 'πάντα όλα' μπορεί να συμβούν. Ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια...

ΟΤΑΝ Ο ΕΥΜΕΝΗΣ βρισκόταν στη Μ. Ασία, μαζί με πολλούς επιφανείς Μακεδόνες που προσπαθούσαν να κυριαρχήσουν στην περιοχή του Πόντου, αντιλήφθηκε ότι υπήρχαν πολλοί που τον φθονούσαν και ζητούσαν αφορμή να τον σκοτώσουν. Τότε σκέφτηκε το εξής τέχνασμα: προσποιήθηκε ότι είχε ανάγκη από χρήματα και δανείστηκε από όσους πίστευε ότι τον μισούσαν πιο πολύ. Ετσι αυτοί, θέλοντας να προστατέψουν τα χρήματά τους, αναγκάστηκαν να απέχουν από κάθε επιχείρηση εναντίον του. Με τον τρόπο αυτόν ο Ευμένης κατόρθωσε να έχει τα πλούτη των εχθρών του ως ασπίδα προστασίας και ενώ άλλοι έδιναν χρήματα για τη σωτηρία τους, αυτός αγόραζε την ασφάλειά του παίρνοντας δανεικά. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Σφυρίζω πάλι ξένοιαστος κι αλήτης./ Ξανά ακουμπώ στο χάος και στηρίζομαι!/ Ναι, είμαι μόνος./ Ενας αλήτης που γυρίζει σπίτι του το βράδυ!/ Ενας αλήτης μόνος, με αγάπη,/ χωρίς τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες./ Ναι, είμαι μόνος,/ σφυρίζω πάλι στον αέρα/ λάθος ώρα [(έχω δουλειά)/ και πότε είν? η ώρα του σφυρίγματος;]/ Ξανά ακουμπάω στο μηδέν και νιώθω κάτι./ Νιώθω μηδέν, ναι, μη -ουδέν/- ξέρω, δεν είναι αυταπάτη!/ Ξεφεύγουνε τα λόγια από το στόμα/ -σα προσευχή/ -σαν εντολή/ -σαν/ Γεννηθήτω'... 
Το ποίημα 'Γεννηθήτω' του Κ.Μ. Μαστρακά.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
petaxta.blogspot.com

Χανιώτικα νέα (19.07.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου