Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Προφανής ο στόχος του σημερινού «Παιδότοπου». Τα σχολεία μπορεί να είναι κλειστά, τα βιβλία, ωστόσο, είναι πάντα 
ανοιχτά, αν το θελήσουμε για να τα διαβάσουμε.


ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ 
Επιμέλεια: Βαγγάλης Θ. ΚακατσάκηςΠροφανής ο στόχος του σημερινού «Παιδότοπου». Τα σχολεία μπορεί να είναι κλειστά, τα βιβλία, ωστόσο, είναι πάντα 


Kαλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Στην κεντρική θέση του σημερινού «Παιδότοπου» το ποίημα γνωστής σε όλους μας γιατρού, συγγραφέα και ποιήτριας Πηνελόπης Ντουντουλάκη 'Γι? αυτό διαβάζω' που βρίσκεται στην ποιητική της συλλογή 'Τραγουδώ τον ουρανό'. Γύρω απ? αυτό κείμενα και ζωγραφιές, από παιδιά, που παρακολούθησαν προ ημερών, στο Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας Αγίου Ιωάννη, ένα πρόγραμμα ζωγραφικής με τη ζωγράφο Βάσω Ρεθεμνιωτάκη, 'στο πλαίσιο των θερινών προγραμμάτων με σκοπό την προώθηση της ανάγνωσης και της δημιουργικότητας', όπως σημειώνει στο συνοδευτικό της σημείωμα η υπεύθυνη του Κέντρου Ελισάβετ Τσιγκουνάκη. Προφανής ο στόχος του σημερινού «Παιδότοπου». Τα σχολεία μπορεί να είναι κλειστά, τα βιβλία, ωστόσο, είναι πάντα ανοιχτά, αν το θελήσουμε για να τα διαβάσουμε.
Σας χαιρετώ με αγάπη
Β.Θ.Κ.

Γι? αυτό διαβάζω
Θέλω να λάμπει φως στο σκοτάδι
Ήλιος η ελπίδα πάνω απ? τη γη
Οι άνθρωποι όλοι πάντα ομάδι
Και η Ειρήνη να οδηγεί
Ζεστή καρδιά θέλω να ?χω στο κρύο
Γι? αυτό διαβάζω ένα βιβλίο!

Δέντρο μεγάλο θέλω τη γνώση
Ν? απλώνει γύρω γερά κλαδιά
Άνθη να δέσει, καρπούς να δώσει 
Σ? όλο τον κόσμο για τα παιδιά
Να γίνει ο Λόγος μέγα σχολείο
Γι? αυτό διαβάζω ένα βιβλίο!

Θέλω η αγάπη πλατείες φτερούγες
Να ξεδιπλώσει ζερβά - δεξιά
Να φτάσει μέχρι τις άδειες ρούγες
Να συντροφέψει τη μοναξιά
Κι όπου είναι ένας να γίνουν δύο.
Γι? αυτό διαβάζω ένα βιβλίο!

Πηνελόπη Ι. Ντουντουλάκη
(απ? την ποιητική συλλογή 
'Τραγουδώ στον ουρανό')

Φέτος το καλοκαίρι 2013 συμμετείχα στα προγράμματα του Κέντρου Παιδικής Δημιουργίας του Αγίου Ιωάννη... Συμμετείχα στον διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα: 'Ζωγραφίζω εικόνες από το αγαπημένο μου βιβλίο'. Εμένα το αγαπημένο μου βιβλίο είναι: 'Η μοβ ομπρέλα' της Αλκης Ζέη. Οπως καταλαβαίνετε από τη ζωγραφιά τα δίδυμα θέλουν τη μοβ ομπρέλα της γιαγιάς της φίλης της αδελφής τους (Ελευθερία). Ενώ η Ελευθερία περνάει καλά μόνο με το να μιλάει με τους φίλους της (ο Γάλλος, το κορίτσι με τις τερεζίνες). 
Μαρίνα Βουντουράκη


Στο Κ.Π.Δ. του Αγίου Ιωάννη πραγματοποιήθηκαν πολλές δράσεις. Μια από αυτές ήταν η ζωγραφική. Ζωγραφίσαμε με θέμα: 'Το αγαπημένο μας βιβλίο'. Εγώ ζωγράφισα τους 'Ονειροφύλακες'. Αυτό το βιβλίο μιλάει για έναν αδύναμο ονειροφύλακα που βρήκε το παιδί που προστάτευε και το βοήθησε να πάει στο κάστρο των ονείρων.
Ντομένικα Αθανασίου

Το όνομά μου είναι Δέσποινα Κατσανεβάκη και είμαι 7 χρονών. Πηγαίνω στο Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας έναν χρόνο και είναι τέλεια. Εκεί με ρώτησαν ποιο είναι το αγαπημένο μου παραμύθι. Ενα από τα αγαπημένα μου παραμύθια είναι 'Τα τρία γουρουνάκια'. Τρία γουρουνάκια έφυγαν από τους γονείς τους και πήγαν στο δάσος να χτίσουν ένα δικό τους σπίτι. Το ένα γουρουνάκι, το πιο έξυπνο, ήθελε να χτίσουν ένα σπίτι γερό και δυνατό. Τα άλλα δύο όμως που ήταν λίγο τεμπέλικα έφτιαξαν το ένα, ένα σπιτάκι από άχυρα και το άλλο από ξύλο. Του πιο έξυπνου ήταν από τούβλα. Τα δύο γουρουνάκια κατάλαβαν το λάθος τους, όταν ένας λύκος κατάστρεψε τα σπίτια τους με μια φυσιά.
Δέσποινα Κατσανεβάκη


Στο Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας του Αγίου Ιωάννου τη Δευτέρα 21 Ιουνίου ζωγραφίσαμε με θέμα το αγαπημένο μας βιβλίο. Εμένα το αγαπημένο μου βιβλίο είναι 'Ο τρωικός πόλεμος'. Ζωγράφισα τους Αχαιούς να πηγαίνουν στην Τροία για να πολεμήσουν.
Μπροστά ήταν ο αρχηγός ο Αγαμέμνονας και πίσω οι πολεμιστές. Οι πολεμιστές κρατούσαν όπλα όπως σπαθιά, δόρατα, τόξα και ασπίδες. Φορούσαν πολεμικά ρούχα και πανοπλίες. Ηταν έτοιμοι να πάνε στα καράβια τους. Ο Αγαμέμνονας φορούσε μια κορώνα για να δείξει πως ήταν αρχηγός. Εβαλα πολλά χρώματα στη ζωγραφιά, όπως πράσινο, μπλε, καφέ, κόκκινο, μοβ και άλλα. Η κορώνα έλαμπε πάνω στο κεφάλι του Αγαμέμνονα. Οι περισσότεροι πολεμιστές είχαν σπαθιά και ασπίδες. Μου άρεσε που ζωγράφισα τον τρωικό πόλεμο. 
Μακάρι να το κάνουμε και του χρόνου.
Νικόλας Σταυρουλάκης

Φέτος το καλοκαίρι του 2013 στο Κέντρο παιδικής Δημιουργίας Χανίων πέρασα πολύ ωραία. Εκεί κάνουμε πηλό, ζωγραφική, κρητικό χορό, θεατρική αγωγή και άλλα.
Στο Κέντρο Δημιουργίας βρίσκουμε φίλους και παίζουμε. Το βιβλίο που ζωγράφισα λέγεται 'ΤίνκενΜπελ' και έχει σχέση με μια νεράιδα που φορούσε πράσινο φουστάνι. Μια μέρα αποφάσισε να βρει δουλειά. Εκεί κάτι έγινε. Σας προτείνω την ιστορία και διαβάστε τη.
Βεατρίκη Μανουσάκη

Ενα από τα αγαπημένα μου παραμύθια είναι ο 'Μικρός Πρίγκιπας'. Οταν η κυρία μας είπε να ζωγραφίσουμε κάτι από ένα παραμύθι, εγώ ζωγράφισα τον μικρό Πρίγκιπα και τον πλανήτη του.
Σοφία Δασκαλογιάννη

Χανιώτικα νέα (27.07.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου