Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ


«Τα έργα και οι μελέτες σου άμα τ'  αθροίσεις ούλα/ δίκαια σ' ανεβάσανε ακόμα σε μια  τρούλα». Τα λέει 'ούλα' για το Μιχάλη Τρούλη η μαντινάδα που του αφιέρωσε ο άσκαλος Μανόλης Παπαουτσιδάκης κατά τη διάρκεια της τράπεζας που ακολούθησε μετά την τελετή της απονομή τους οφφικίου. που έγινε τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος (24 Ιουνίου τ.ε.), ύστερα από τη Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ατάλης - Μπαλί Ρεθύμνου.


ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σε μια ακόμη "τρούλα" ο Μιχάλης Τρούλης

Ανθός αταλάντευτης πίστης στην ορθοδοξία, πάει να πει, για να θυμηθούμε τον μακαριστό μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη, στην ορθοπραξία και καρπός πλέριας αγάπης στον γενέθλιο τόπο του, είναι το σύνολο έργο του και συνεργάτη της εφημερίδας μας, διακεκριμένου Ρεθεμνιώτη, φιλολόγου - συγγραφέα Μιχάλη Τρούλη. Βαθιά η εκτίμηση όλων των Ρεθεμνιωτών, και όχι μόνο, στο πρόσωπό του, εδώ και πολλά χρόνια. Ανεκτίμητη βλέπετε η προσφορά του, ως προέδρου, της Ιστορικής, Λαογραφικής Εταιρίας Ρεθύμνου και ως προέδρου της Εφορείας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, ως συνεργάτη της τοπικής Εκκλησίας, αλλά και ως συγγραφέα. Ταυτισμένο με την άνθηση των σύγχρονων ρεθεμνιώτικων γραμμάτων το όνομά του, άξιος και υπεράξιος κάθε επαίνου και κάθε διάκρισης, όπως αυτή, με την απονομή του οφφικίου του άρχοντα ιερομνήμονα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που έγινε τελευταία, λοιπόν. «Τα έργα και οι μελέτες σου άμα τ? αθροίσεις ούλα/ δίκαια σ? ανεβάσανε ακόμα σε μια  τρούλα». Τα λέει 'ούλα' η μαντινάδα που του αφιέρωσε κατά τη διάρκεια της τράπεζας που ακολούθησε μετά την τελετή της απονομή τους οφφικίου. που έγινε τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος (24 Ιουνίου τ.ε.), ύστερα από τη Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ατάλης - Μπαλί Ρεθύμνου. Δεν το είχα μάθει, αλλά και αν το είχα, δεν θα πήγαινα, αν και είναι στην 'τρούλα' της φιλίας και της εκτίμησής μου ο Μιχάλης Τρούλης (πάντα του Αγίου Πνεύματος στο Νίππος βρίσκομαι), το ομολογώ. Εμαθα όμως τόσο από κοινούς μας φίλους όσο και από το Διαδίκτυο (π.χ. www.goodnet.gr) όλα που έγιναν. Οτι για παράδειγμα ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για το συγγραφικό ερευνητικό έργο του νέου οφφικιούχου του Οικουμενικού Θρόνου και ιδιαίτερα για τη συμβολή του στο έργο της τοπικής Εκκλησίας... Οτι η τιμητική διάκριση στο πρόσωπο του φίλου μου είχε γίνει αποδεκτή, ύστερα από πρόταση του τοπικού επισκόπου, από τον περασμένο Απρίλιο και ορίστηκε ως κατάλληλος τόπος και χρόνος για την τελετή απονομής του οφφίκιου η εορτή του Τιμίου Προδρόμου στη Μονή Ατάλης, για την ιστορία της οποίας ο τιμώμενος έχει γράψει ένα εξαιρετικό βιβλίο... Οτι 'περίσσεψε' στο πολυπληθές εκκλησίασμα (μέσα σ? αυτό και οι εκπρόσωποι πολλών Αρχών και Φορέων) η συγκίνηση, προπάντων κατά την αντιφώνηση του νέου άρχοντα ιερομνήμονα, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, ζήτησε από τον κ. Ευγένιο να μεταφέρει στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μαζί με τις θερμότατες ευχαριστίες του για την εμπιστοσύνη και γενναιοδωρία στο πρόσωπό του και τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει να είναι αρωγός στο σημαντικό έργο της Εκκλησίας μας... Οτι στην τράπεζα που ακολούθησε μίλησαν πολλοί, ιδιαίτερα επαινετικά, για τον τιμώμενο...
Πάντα άξιος, φίλε! Εχεις πολλά ακόμα να προσφέρεις στα ρεθεμνιώτικα και γενικότερα στα κρητικά γράμματα, 'διάκονος' των οποίων μια ζωή είσαι!

Μιχάλης Τρούλης

Ο Μιχάλης Τρούλης γεννήθηκε το 1943 στην Αγιά Μυλοποτάμου Ρεθύμνου. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στα Γ.Α.Κ. - Αρχεία Ν. Ρεθύμνου. Από το 1998 ασχολείται αποκλειστικά με τον πολιτισμό. Ως πρόεδρος της Εφορείας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, ύστερα από 16ετή συνεχή προσπάθεια, πέτυχε τη λύση του στεγαστικού προβλήματός της. Ως πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου συνέβαλε στην πραγματοποίηση σημαντικών ημερίδων, συμποσίων και συνεδρίων και προώθησε το εκδοτικό πρόγραμμά της. Τέλος, από τη θέση του στα Γ.Α.Κ. - Αρχεία Νομού Ρεθύμνου, εντόπισε, διαπραγματεύτηκε και συγκέντρωσε το αρχειακό υλικό του Νομού, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας μοναδικής τοπικής αρχειακής συλλογής, εντελώς αδαπάνως για το Δημόσιο. Στο επιστημονικό έργο του συναριθμούνται θέματα Τοπικής Ιστορίας, ανακοινώσεις του σε Ημερίδες, Συμπόσια και Συνέδρια και δώδεκα βιβλία. Μεταξύ αυτών και τα: 'Ρέθυμνο, Ιστορία - Περιήγηση - Σύγχρονη ζωή' (1998, 1999), 'Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου', 'Ιστορία - Μνημεία - Θησαυροί' (2000) και 'Ταξιδεύοντας στο Ρέθυμνο' (2011). Εχει την ευθύνη της επιμέλειας των περιοδικών 'Κρητολογικά Γράμματα' και 'Νέα Χριστιανική Κρήτη' και έχει επιμεληθεί την έκδοση πολλών βιβλίων και πρακτικών συνεδρίων.

Χανιώτικα νέα (08.07.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου