Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

'Ο Αύγουστος ελούζονταν μες στην αστροφεγγιά/ Κι από τα γένια του έσταζαν άστρα και γιασεμιά./ Αύγουστε, μήνα και Θεέ, σε σέναν ορκιζόμαστε/ Πάλι του χρόνου να μας βρεις στο βράχο να φιλιόμαστε./ Απ? την Παρθένο στον Σκορπιό χρυσή κλωστή να ράψουμε/ Κι έναν θαλασσινό σταυρό στη χάρη σου ν? ανάψουμε.  ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
Καλό μήνα!





ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΑΥΓΟΥΣΤΕ, ΚΑΛΕ μου μήνα, να ?σουν δυο φορές τον χρόνο! Αύγουστε καλέ μου μήνα, να ?σουν δυο φορές τον χρόνο! Αύγουστε καλέ μου μήνα, να ?σουν δυο φορές τον χρόνο! Κατά λάθος εξεπίτηδες ή, αν προτιμάτε, επίτηδες κατά λάθος, έγραψα την ιδιαίτερα γνωστή παροιμία του Αυγούστου, αρχίζοντας τη στήλη, τρεις φορές, για να την... εμπεδώσουμε και να εκμεταλλευτούμε, όσο μπορούμε και την τελευταία του ώρα, έχοντας σαν δεδομένο ότι ένας είναι κάθε χρόνο ο Αύγουστος!

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ, ΛΟΙΠΟΝ, από σήμερα και οι περισσότεροι απ? τους κάθε λογής 'κατεργάρηδες', βρίσκονται ήδη ή θα βρεθούν οσονούπω μακριά απ? τους όποιους 'πάγκους' των. Αύγουστος ο μήνας της επιστροφής των απανταχού στα πατρογονικά τους! Αύγουστος ο μήνας των διακοπών! Αύγουστος ο μήνας που τρέφει τους έντεκα! Αύγουστος ο μήνας που παχαίνει ακόμα και τις μύγες! Καλό μήνα και καλό χειμώνα!

ΕΠΑΤΗΣΕΝ ο Αύγουστος, η άκρα του χειμώνα. Γνωστή σε όλους και αυτή η παροιμία που στηρίζεται στο ότι ο ήλιος έχει αρχίσει να απομακρύνεται και οι μέρες σιγά - σιγά να μικραίνουν. 'Ηρθ? ο Αύγουστος/ παρ? την κάπα σου', μας λέει μια άλλη παροιμία. Και μια παράλλη, επίσης 'παλιάς κοπής' και... ξεχασμένης εποχής: 'Οταν αρχίσει ο Αύγουστος να βαρυχειμωνιάσει/ ο γεωργός τ? αλέτρι του αμέσως ας ταιριάσει'.

Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ δεν έχει ειδήσεις έχει αποφανθεί ο πολύς Ουμπέρτο Εκο, αλλά αυτό δεν νομίζω ότι πρέπει να το ερμηνεύουμε κατά γράμμα. Ειδήσεις υπάρχουν, δεν υπάρχουν όμως αφτιά για να τις ακούσουν και μάτια να τις δουν ή να τις διαβάσουν. Αλλού γι? αλλού, όπως έγραψα, αυτοί στους οποίους απευθύνονται.

'Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ είναι κακός μήνας'. Και στον τίτλο του βιβλίου της Εντνα Ο? Μπράιαν ο νους μου. Τίποτα δεν είναι καλό για όλους. Το θέμα είναι πως 'αναγκάζεται' εντέλει κάποιος να βιώσει κάποιες ανεξέλεγκτες καταστάσεις...

'ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ κόβουν βότανα να σταματήσουν πρέπει/ γιατί το Δασαρχείο μας δεν μας το επιτρέπει!'. Συμφωνεί απόλυτα, όπως φαίνεται στη μαντινάδα που μου έστειλε, με την απαγόρευση συλλογής ρίγανης, φασκόμηλου και μαλλοτήρας που έβγαλε το Δασαρχείο Χανίων η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. Φτάνει, όμως, μόνο η απαγόρευση, Νεκταρία; Ενα το κρατούμενο. Και με την υπερβόσκηση τι γίνεται αλήθεια; Ούτε φυλλαράκι, για δείγμα, απ? αυτά τα φυτά δεν θα μείνει στο τέλος!

ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ, ποιητή - εκδότη, Χανιά: Μια ακόμη έκδοση απ? το 'Ερεισμα'! Ιδιαίτερα επιμελημένη κι αυτή, όπως οι προηγούμενες! Στο βιβλίο (μυθιστόρημα) του νεαρού, μόλις 18 ετών, Χανιώτη, πρωτοεμφανιζόμενου και πολλά υποσχόμενου συγγραφέα Βασίλη Μπαγλάνη, αναφέρομαι. Σ? ευχαριστώ και διά της στήλης, που με έχεις συμπεριλάβει στους αποδέκτες των πάντα ποιοτικών εκδόσεων του 'Ερείσματος' και μου δίνεις την ευκαιρία να παρακολουθώ τις δραστηριότητές σου. Σε συγχαίρω ιδιαίτερα για την έκδοση βιβλίων νέων συγγραφέων!..

Ο ΟΚΤΑΒΙΑΝΟΣ Αύγουστος ήταν γνωστός για τη γενναιοδωρία του στους ποιητές. Ετσι κάποιος Ελληνας τον περίμενε καθημερινά να βγει από το ανάκτορό του και του έδινε στίχους του, ελπίζοντας να εκτιμηθεί δεόντως η τέχνη του. Ο Οκταβιανός σκέφτηκε να του κάνει αντίπραξη και του έστειλε με κάποιον ακόλουθο τους δικούς του στίχους. Ο Ελληνας, τότε, πρόσφερε στον αυτοκράτορα λίγα δηνάρια εκφράζοντας τη λύπη του, γιατί δεν είχε να προσφέρει περισσότερα. Κι ο Οκταβιανός, αμείβοντας την εντιμότητα του πνεύματός του και όχι την ποίησή του, τον αντάμειψε με 100.000 σηστέρσια. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Ο Αύγουστος ελούζονταν μες στην αστροφεγγιά/ Κι από τα γένια του έσταζαν άστρα και γιασεμιά./ Αύγουστε, μήνα και Θεέ, σε σέναν ορκιζόμαστε/ Πάλι του χρόνου να μας βρεις στο βράχο να φιλιόμαστε./ Απ? την Παρθένο στον Σκορπιό χρυσή κλωστή να ράψουμε/ Κι έναν θαλασσινό σταυρό στη χάρη σου ν? ανάψουμε./ Ο Αύγουστος ελούζονταν μες στην αστροφεγγιά/ Κι από τα γένια του έσταζαν άστρα και γιασεμιά'. 
Το τραγούδι 'Ο Αύγουστος' (στίχοι: Οδυσσέας Ελίτης, Μουσική: Λίνος Κόκοτος, Πρώτη εκτέλεση: Ρένα Κουμιώτη).
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (01.08.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου