Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Η ΚΑΘΕ μέρα ανήκει, πρέπει να ανήκει, σε όλα όσα είναι καλά και δίκαια. Προπάντων, όμως, μια ξεχωριστή μέρα, όπως η σημερινή για μένα, που είναι παραμονή του Αγίου Εύπλου και γιορτάζει το μικρό εικονοστάσι που έχω στον κήπο μου.
'ΕΥΠΛΟ ΛΕΝΕ τον Αγιο που αύριο γιορτάζει/ εύχομαι το ταξίδι σας σε ξέφωτο να βγάζει'.
ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'AYTH H μέρα ανήκει σε όλα όσα είναι καλά και δίκαια. Είναι  τόσο όμορφη, με τις ελπίδες και τις προκλήσεις της, που δεν υπάρχει λόγος να ξοδέψουμε ούτε λεπτό για το χθες'. Ralph Waldo Emerson (1801 - 1882).

ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΩ ΚΑΙ με τα δυο μου χέρια τα λόγια του Εμερσον, έτσι όπως τα βρήκα στο σημερινό 'φυλλαράκι' του ημεροδείκτη μου. Ο,τι καλύτερο ν? αρχίσω μ? αυτά τα 'πεταχτά', σκέφτηκα. Ούτε παραγγελιά να τα ?χα!..

Η ΚΑΘΕ μέρα ανήκει, πρέπει να ανήκει, σε όλα όσα είναι καλά και δίκαια. Προπάντων, όμως, μια ξεχωριστή μέρα, όπως η σημερινή για μένα, που είναι παραμονή του Αγίου Εύπλου και γιορτάζει το μικρό εικονοστάσι που έχω στον κήπο μου.

'ΕΥΠΛΟ ΛΕΝΕ τον Αγιο που αύριο γιορτάζει/ εύχομαι το ταξίδι σας σε ξέφωτο να βγάζει'. Από τον Ηλία Σταματάκη (από ποιον άλλον;) η σημερινή μαντινάδα. Πάμε παρακάτω...

ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΙΣ διαπροσωπικές σχέσεις να παίζει μεγάλο ρόλο το συναίσθημα, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στις διακρατικές, όπου όλα παίζονται σε επίπεδο συμφερόντων. Μεγάλη η κουβέντα που κάναμε επί του προκειμένου, χθες, με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο, με αφορμή το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα.

ΚΑΛΠΑΖΕΙ, ΜΗΝΑ με τον μήνα, η ανεργία στην πατρίδα μας. Τίποτα, μα τίποτα, δεν φαίνεται να τη φρενάρει. Ονειρο θερινής, προεκλογικής, νυκτός η περίφημη ανάπτυξη που ούτε στις άκρες ούτε στις αναμεσάδες κάνει την εμφάνισή της. Με τα λόγια, ανώγεια και κατώγεια! 

'ΤΟ ΜΑΚΡΥ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα', για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο ενός απ? τα έργα  του Ιρλανδού συγγραφέα Ευγένιου Ο? Νηλ, δεν φαίνεται να ?χει τελειωμό για τη χώρα μας. Υπομονή! Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά η νέα Ελλάδα με την οικονομική ανάκαμψη και τη μείωση της ανεργίας θα έχει γίνει πραγματικότητα μέχρι το 2021...

ΓΚΟΛ, ΠΟΛΛΑ γκολ, στα δίχτυα της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού απ? τις εθνικές ομάδες Αστέγων στο πλαίσιο  του Παγκόσμιου Κυπέλλου, που ξεκινά αύριο στην Πολωνία. Και, βέβαια, συμμετέχει σ? αυτό η Ελλάδα.

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ στο ενετικό λιμάνι της πόλης μας από αύριο Κυριακή 11 Αυγούστου μέχρι την άλλη Κυριακή 18 Αυγούστου. Οταν ο αναγνώστης δεν πάει να βρει το βιβλίο, πηγαίνει το βιβλίο και βρίσκει τον αναγνώστη.

ΚΑΠΟΤΕ ΟΙ Επιδαύριοι για να καρποφορήσει η γη τους είχαν λάβει χρησμό να κατασκευάσουν δύο αγάλματα από ξύλο ήμερης ελιάς. Οι Αθηναίοι, λοιπόν, τους επέτρεψαν να κόψουν ένα από τα δέντρα τους, με  τον όρο να στέλνουν κάθε χρόνο προσφορές στην Πολιάδα Αθηνά και τον Ερεχθέα. Αργότερα, οι Αιγινήτες άρπαξαν τα αγάλματα αυτά και οι Επιδαύριοι σταμάτησαν να στέλνουν τις προσφορές. Για τον λόγο αυτό οι Αθηναίοι έστειλαν στρατό στην Αίγινα για να τα πάρουν. Οι Αιγινήτες εξολόθρευσαν το εκστρατευτικό αυτό σώμα, από το οποίο μόνο ένας κατόρθωσε να σωθεί και να επιστρέψει στην Αθήνα. Οταν ανάγγειλε την καταστροφή, οι γυναίκες όσων είχαν συνεκστρατεύσει μαζί του και δεν είχαν γυρίσει στάθηκαν γύρω του και κάθε μια, ρωτώντας τον που ήταν ο άντρας της, τον κεντούσε με την περόνη που συγκρατούσε το φόρεμά της. Με αυτόν τον τρόπο τον σκότωσαν. Υστερα από το έγκλημα αυτό επιβλήθηκε στις γυναίκες της Αθήνας η υποχρέωση να φορούν ιωνικά φορέματα αντί για δωρικά, ώστε να μη μεταχειρίζονται περόνες. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Νυν των λεπιδόπτερων το νέφος το κινούμενο/ Αιέν των μυστηρίων το φως το περιιπτάμενο/ Νυν το περίβλημα της Γης και η Εξουσία/ Αιέν η βρώση της Ψυχής και η Πεμπτουσία/ Νυν της Σελήνης το μελάγχρωμα το ανίατο/ Αιέν το χρυσοκύανο του Γαλαξία σελάγισμα/ Νυν των λαών το αμάλγαμα και ο μαύρος Αριθμός/ Αιέν της Δίκης το άγαλμα και ο Μέγας Οφθαλμός/ Νυν η ταπείνωση των Θεών/ Νυν η σποδός του Ανθρώπου/ Νυν, Νυν το μηδέν/ και αιέν ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας!'. 
Από το 'Αξιον Εστί' του Οδυσσέα Ελύτη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (10.08.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου