Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΑΝΑΜΕΣΑ στις εκατοντάδες Παναγίες των Ελλήνων και η Παναγία η Γοργόνα! Μια Παναγία με ψαρίσια ουρά...Μια Παναγιά, που όπως λέει η ποιήτρια Πόλυ Χατζημανωλάκη, "έπαψε να μοιρολογεί όπως οι άλλες τον πόνο της" και  αναζητά τον Μέγα- Αλέξανδρο για να τον αναστήσει...
ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΑΝΑΜΕΣΑ στις εκατοντάδες Παναγίες των Ελλήνων και η Παναγία η Γοργόνα! Μια Παναγία με ψαρίσια ουρά... Τι βιβλίο κι αυτό 'Η Παναγία η Γοργόνα' του Στράτη Μυριβήλη, μα και τι ποίημα το ποίημα 'Η έξοχη ψαρίσια ουρά της Παναγίας', της συμπατριώτισσάς μας, σπουδαίας συγγραφέως και ποιήτριας, Πόλυς Χατζημανωλάκη, που 'αλίευσα' εδώ και καιρό στο Διαδίκτυο! Προπαραμονή της Παναγίας σήμερα! Ο,τι καλύτερο να κλείσω τα 'πεταχτά' με αυτό!

ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ, βόηθα! Ολο και πιο λίγο λέμε 'δόξα σοι ο Θεός', τελευταία κι όλο πιο πολύ φωνάζουμε την Παναγία να μας σώσει! Σ? αυτή τα θάρρη μας, όπως θα ?λεγε κι η μάνα μου. Παραδυσκόλεψαν τα πράγματα τα τρία τελευταία χρόνια...

ΤΙ ΩΡΑΙΑ που περνούσαμε αλήθεια στην π.Κ. (προ Καστελόριζου) εποχή. Ούτε οι Συβαρίτες (που λέει ο λόγος) στον καιρό τους! Που δεν μπορούσαν να κοιμηθούν, λέει, τη νύχτα στα φτιαγμένα από φύλλα τριαντάφυλλων στρώματά τους, αν τύχαινε ένα φύλλο να είναι διπλωμένο! Και διηγώντάς τα να κλαις... Πλάκα κάνω, μην το πάρετε σοβαρά.

ΠΛΑΚΑ, πλάκα, αλλά μόνο για πλάκα δεν είναι όλα όσα συνέβησαν, συμβαίνουν και θα συμβαίνουν τελευταία στην πατρίδα μας. Φταίμε κι εμείς ως λαός, δεν λέω, όμως, αν φταίμε εμείς ως λαός μια φορά, οι πολιτικοί, και ιδιαίτερα αυτοί που διαχειρίστηκαν εξουσία, φταίνε τουλάχιστον δέκα!

'ΕΓΩ ΔΕΝ είμαι πολιτικός, λέω την αλήθεια...' δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τελευταία σε δημοσιογράφο. 'Δηλαδή; Οι πολιτικοί λένε ψέματα, αλλά εγώ δεν είμαι πολιτικός... και λέω την αλήθεια. Ποια είναι, όμως, η αλήθεια του κ. Στουρνάρα; Μία μόνο, ότι οι πολιτικοί λένε ψέματα'. Το σχόλιο που έκανε 'ο βοριάς', στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. εφ. 'Χριστιανική', Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013).

'ΤΟ ΜΑΞΕΛΑΡΙ γέμισα με γιασεμιά και βιόλες/ όταν μου λείπεις να γροικώ τις μυρωδιές σου όλες'. Και βέβαια του Ηλία του Σταματάκη (το φωνάζουν τα γιασεμιά και οι βιόλες!) είναι η σημερινή μαντινάδα. Ερως ανίκατε μάχαν...

ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ να δίνει τον δικό της αγώνα για την ειρήνη του κόσμου στο Εργαστήρι της, στην αρχαία Απτέρα, η Μαρία Ορφανουδάκη. 'Ξαναγεννιέμαι απ? τις στάχτες μου', μου είπε τις προάλλες, όταν μαζί με άλλους Χανιώτες βρεθήκαμε στον 'ναό' της για να δούμε τα έργα της, όταν τη ρώτησα 'τι κάνει'. Ο,τι καλύτερο μια επίσκεψη στην έκθεσή της, που είναι ανοιχτή κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη από τις 9 μέχρι τις 11 μ.μ. Ξαναδουλεμένα σε καμβά και προσιτά στην τιμή τα έργα της!..

ΟΤΑΝ ΟΙ Εβραίοι κυνηγούσαν την Παναγία, βρέθηκε σ? ένα χωράφι με λούπινα (λουμπίνους, λουμπίνια). Ο κίνδυνος να την πιάσουν ήταν μεγάλος και η Παρθένα προσπαθούσε να τρέξει να σωθεί μα δεν μπορούσε γιατί τα λούπινα όχι μόνο την τσιμπούσαν και την εμπόδιζαν, αλλά και έκαναν κρότο σπάζοντας τα λουβιά τους. Τότε τα καταράστηκε και είπε: 'Ω που να γενείτε πικρά και να μην σας τρώει άνθρωπος!'. Οι φτωχοί που τα χρησιμοποιούσαν ως φαγητό, άμα τ? άκουσαν έκλαψαν. Τότε η Παναγία τους λυπήθηκε, άλλαξε την κατάρα που είχε δώσει κι είπε: 'Ε, ας τα γλυκαίνουν να τα τρώνε!..'. Από τότε κι ύστερα οι άνθρωποι βάζουν τα λούπινα στο νερό μερικές μέρες, οπότε, γίνονται γλυκά και τρώγονται. Μερικοί ισχυρίζονται ότι η Παναγία δεν έτρεχε μέσα στα λούπινα, αλλά ότι πήγε και κρύφτηκε μέσα σ? αυτά. Εκείνα, βέβαια, δεν τη βοήθησαν, αλλά την τσιμπούσαν και στενοχωρημένη όπως ήταν τους είπε: 'Τη γλυκάδα που ?χουν τα χείλη μου σήμερα να ?χει και ο καρπός σας'... Και γι? αυτό είναι τόσο πικρά. (Από το βιβλίο 'Από τη Γέννα του Χριστού ως την Ανάστασή Του' του Βασίλη Χαρωνίτη).

'Είναι μια Παναγιά/ Που κατάπιε τον πόνο της/ Επαψε να μοιρολογεί όπως οι άλλες τόσα χρόνια/ Γιε μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου/ Δεν είχε δάκρυα δηλαδή να κλάψει/ Ούτε φωνή να φωνάξει/ [...] Αφοσιώθηκε στην εκστρατεία της/ Να τον ξαναβρεί/ Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;/ Ο Βασιλεύς των Βασιλέων/ Το Γλυκύτατόν μου Τέκνον/ το Ρόδον το Αμάραντον/ Από τους γοφούς της φύτρωσε ουρά/ Μεγάλη ψαρίσια/ Τη νιώθει να σπαρταρά/ Ως τα νύχια των ποδιών/ Τα λέπια της/ Μεταμορφώθηκε/ Από το έλεός Του/ Εγινε η Γοργόνα του και τον αναζητά/ Να τον αναστήσει'. 
Από το ποίημα 'Η έξοχη ψαρίσια ουρά της Παναγίας' της Πόλυς Χατζημανωλάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (13.08.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου