Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...


Το τάπερ... που περιγελούσαμε


ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Το τάπερ... που περιγελούσαμε

Το... ταπεράκι στην παραλία πάει σύννεφο και πλέον είναι απόλυτα απενοχοποιημένο εν συγκρίσει με το παρελθόν. Ξέρεις, το παρελθόν, το αλλοτινό, το... τότε πρό κρίσης, προ Καστελόριζου, προ γενικώς.
Οταν όλα εδώ στη χώρα μας ήταν αλλιώς... Ηταν πιο... γκλαμουράτα και πιο φτιασιδωμένα!
Αλλα ας μη ξεφεύγω από το θέμα που η αλήθεια είναι ότι με παίδεψε έως ότου το... σκεφτώ, αφού ήθελα ένα κείμενο τέτοιου ύφους και χαρακτηριστικών όπως αυτό ακριβώς που συ διαβάζεις ίσως αραγμένος σε μια παραλία ή σε κανένα καφενείο με τον ήλιο να σε κοιτά από ψηλά ή...
Η απενοχοποίηση του τάπερ λοιπόν και μαζί με αυτό και της Ελληνίδας μάνας που παραδοσιακά κουβαλούσε το φαγητό όπου κι αν εξέδραμε μετά της οικογενείας, είναι πια γεγονός!
Η εικόνα που περιγελούσαμε πια δεν 'πειράζει' την αισθητική μας! Αντιθέτως! 
Αν το καλοσκεφτούμε, ίσως και αυτή η αλλοτινή συμπεριφορά μας να ήταν ένα δείγμα νεοπλουτισμού και σνομπαρίας κάποιων που τεχνηέντως ήθελαν να μας κάνουν να νιώθουμε ενοχές για το DNA μας που είχε κι έχει μέσα του και το νοιάξιμο για το παιδί -και τη διατροφή του ίσως βέβαια και σε υπερβολικό βαθμό.
Ομως, τώρα πια που οι εποχές και οι συνθήκες έχουν αλλάξει, έχουμε αλλάξει και μεις το στιλάκι μας και τέτοιου είδους αφ? υψηλού ματιές στη μαμά με το τάπερ στην τσάντα θαλάσσης δεν υπάρχουν.  
Είναι και αυτό ένα σημείο των καιρών, ένα -μικρής ίσως σημασίας- σημειολογικά όμως θετικό στοιχείο από αυτά που μας 'έφερε' η κρίση! Ενα ακόμη θετικό πρόσημο από εκείνα που χρειαζόμαστε για να αντέξουμε και να προχωρήσουμε μπροστά!
Οσον αφορά τους μικρούς μπόμπιρες, τους βλέπεις πια να τρέχουν δίχως άρνηση για να απολαύσουν ό,τι υπάρχει στο ταπεράκι και αυτή η εικόνα είναι άκρως ελληνική, ελκυστική, καλοκαιρινή, όμορφη, αληθινή!
Οι αλλοτινές γκρίνιες και διαφωνίες (γονέα - παιδιού) στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν υφίστανται, είναι πια παρελθόν και πλέον, όταν η ιεροτελεστία του τάπερ δεν παραξενεύει κανέναν.
Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να προξενήσει το όποιο μειδίαμα; Τέτοιες εποχές δύσκολες ποιος θα... κατηγορήσει το σπιτικό φαγητό; Ποιος το νοιάξιμο και το σκεπτικό εκείνου που είναι νοικοκύρης με όλη τη σημασία της λέξης;

Χανιώτικα νέα (14.08.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου