Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Οντως θαυμαστός ο κόσμος των εντόμων, «των λεπιδοπτέρων το νέφος το κινούμενο», για να χρησιμοποιήσω έναν στίχο από το 'Αξιον εστί' του Οδυσσέα Ελύτη.όπως είναι γύρω μας. Αυτό μας λένε με τον δικό τους τρόπο, με τις εργασίες που μου έστειλαν, πριν ακόμα κλείσουν τα σχολεία για καλοκαίρι, με ταχυδρόμο τη δασκάλα τους την κα Ευαγγελία Παστρικάκη, τα παιδιά των τεσσάρων πρώτων τάξεων του Δημ. Σχ. Καμισιανών, που φιλοξενούνται στον σημερινό Παιδότοπο.


ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Επιμέλεια: Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

ΔΗΜ. ΣΧ. ΚΑΜΙΣΙΑΝΩΝ
Ο Θαυμαστός κόσμος των εντόμων

Kαλοί μου φίλοι!
Οντως θαυμαστός ο κόσμος των εντόμων, «των λεπιδοπτέρων το νέφος το κινούμενο», για να χρησιμοποιήσω έναν στίχο από το 'Αξιον εστί' του Οδυσσέα Ελύτη. Ο κόσμος του τζίτζικα και του μυρμηγκιού, της πασχαλίτσας και της λιβελούλας, της πεταλούδας και της μέλισσας, της αράχνης και του σκαραβαίου. Ακόμα και ο κόσμος των ενοχλητικών εντόμων... Ετσι όπως είναι γύρω μας. Αυτό μας λένε με τον δικό τους τρόπο, με τις εργασίες που μου έστειλαν, πριν ακόμα κλείσουν τα σχολεία για καλοκαίρι, με ταχυδρόμο τη δασκάλα τους την κα Ευαγγελία Παστρικάκη, τα παιδιά των τεσσάρων πρώτων τάξεων του Δημ. Σχ. Καμισιανών, που φιλοξενούνται στον σημερινό Παιδότοπο. "Φίλοι μας... όλα τα έντομα", ο τίτλος που έβαλαν στην εργασία τους, την οποία έκαναν κατα τη διάρκεια της περασμένης σχολικής χρονιάς, τα Καμισιανάκια. Δεν είχα λόγους για να τον αλλάξω. Ξέρουν τα παιδιά!
Σας χαιρετώ με αγάπη!
Β.Θ.Κ.

Στα ποτάμια και στις λίμνες πολλές φορές βλέπουμε κάποια έντομα να πηδούν πάνω στο νερό και μάλιστα μοιάζουν σαν να κάθονται στην επιφάνειά του. Αυτό το έντομο είναι αυτό που σας ζωγράφισα λέγεται λιβελούλα κι εγώ λέγομαι Κωνσταντίνος Περράκης.
Γ? τάξη

Δεν υπάρχει πιο τεμπελικό έντομο πάνω στη γη από τον τζίτζικα. Κάθε καλοκαίρι κάθεται πάνω στα κλαδιά των δέντρων και τραγουδά τζι τζι τζι. Επειδή είναι τόσο τεμπέλης δεν φροντίζει να μαζεύει τροφή για τον χειμώνα κι έτσι όταν πιάνουν τα πρώτα κρύα ο τζιτζίκας είναι ο πρώτος που πεθαίνει.
Πέτρος Δ? τάξη

Ο σκορπιός είναι καφέ - μαύρος, έχει δαγκάνες και στην ουρά του έχει δηλητήριο. Αν σε τσιμπήσει υπάρχει κίνδυνος να πεθάνεις, βρίσκεται στην εξοχή και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Αλέξανδρος Β? τάξη

Πολλές φορές τα βράδια βλέπουμε κάποια φωτισμένα λαμπάκια που πετούν στον αέρα. Είναι οι πυγολαμπίδες. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι δεν υπάρχουν. 
Το αγαπημένο μου έντομο είναι η πεταλούδα γιατί έχει όμορφα φτερά και χρωματιστά. 
Μαριεύα Δρακάκη, Γ? τάξη

Το πιο εργατικό έντομο είναι το μικροσκοπικό μυρμηγκάκι. Τα βέπουμε όλο το καλοκαίρι να δουλεύουν ασταμάτητα μεταφέροντας σποράκια στις φωλιές τους. Ακολουθούν πάντα τον ίδιο δρόμο και οι αποστάσεις που κάνουν πολλές φορές είναι πολύ μεγάλες. Η ζωή των μυρμηγκιών είναι πολύ οργανωμένη και θυμίζει τη ζωή της μέλισας. 
Βαγγελιώ Κουριδάκη Δ? τάξη

Οι πασχαλίτσες είναι ωραίες γιατί είναι μικρές και έχουν κόκκινο και μαύρο χρώμα. Ερχονται την άνοιξη όταν τα λουλούδια ανθίζουν. Χαίρομαι όταν βλέπω πασχαλίτσες και νιώθω πολύ τυχερή που μένω σε χωριό και έχω την ευκαιρία να βλέπω πασχαλίτσες. 
Κατερίνα Θεοδοσίου, Β? τάξη

Από τα πιο όμορφα έντομα είναι και οι πεταλούδες. Μου αρέσουν τα χρώματά τους και πάντα χαίρομαι όταν τις βλέπω να πετούν από λουλούδι σε λουλούδι. Η άνοιξη είναι η εποχή που μπορούμε να δούμε τις περισσότερες. Σε κάποιες χώρες υπάρχουν μάλιστα κάποιες τόσο μεγάλες όπως αυτή που σας ζωγράφισα. 
Βαγγελιώ Κουριδάκη, Δ? τάξη

Το αγαπημένο μου έντομο είναι η πασχαλίτσα. Είναι πολύ όμορφη και γλυκιά. Τις βλέπουμε περισσότερο το Πάσχα γιατί τότε είναι και η άνοιξη.
Η πασχαλίτσα είναι ένα χρήσιμο έντομο γιατί τρώει τις μελιγκρες από τους κήπους.
Πελαγία Κατσικουλάκη, Γ? τάξη

Η μέλισσα μου αρέσει, έχει έξι πόδια πετάει, παίρνει γύρη από τα λουλούδια και ζει στα δέντρα.
Η μέλισσα φτιάχνει μέλι που είναι υγιεινό πολύ.

Κέϊβιν Β? τάξη

Από όλα τα έντομα μου αρέσει πιο πολύ η πεταλούδα, εξαιτίας των χρωμάτων της. Πετάει από λουλούδι σε λουλούδι. Πριν γίνει πεταλούδα ήταν κάμπια και δεν ήταν όμορφη, αλλά όταν μεγαλώσει είναι πανέμορφη. 
Βίκυ Νταγαδάκη

Η αράχνη είναι μικροσκοπική μαύρη και έχει έξι πόδια. Υφαίνει τον ιστό της και ζει εκεί. 
Στον ιστό της φυλακίζει μύγες και άλλα έντομα και τα τρώει.

Μπουικέλ Μπαϊράμη 
Β? τάξη

Χανιώτικα νέα (17.08.2013)

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα, πολύ όμορφη εγγραφή.
    Κι εδώ ένα πολύ όμορφο βίντεο για τα τζιτζίκια και την, για πολλούς, άγνωστη ζωή τους.

    http://youtu.be/nAkuj6Rs1so

    ΑπάντησηΔιαγραφή