Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Μια ζωή αναζητά τον Θεό και τον άνθρωπο μέσα σ? έναν κόσμο που έχει χαθεί τόσο το θείο όσο και το ανθρώπινο η γνωστή και σαν "ζωγράφος τηης ειρήνης"Μαρία Ορφανουδάκη. Κατά δήλωσή της. Με τον δικό της τρόπο. Μόνη και πένης, πάντα απορημένη και άπορη...

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Η Μαρία της Ειρήνη

Μια ζωή αναζητά τον Θεό και τον άνθρωπο μέσα σ? έναν κόσμο που έχει χαθεί τόσο το θείο όσο και το ανθρώπινο. Κατά δήλωσή της. Με τον δικό της τρόπο. Μόνη και πένης, πάντα απορημένη και άπορη. Αλλοτε με αιφνίδιες κραυγές, με 'ιαχές διαμαρτυρίας' και άλλοτε με παρατεταμένες σιωπές, που ωστόσο κραυγάζουν περισσότερο. Για τη γνωστή τοις πάσι 'ζωγράφο και ποιήτρια της ειρήνης', Μαρία Ορφανουδάκη, που κόντρα στις ανεμικές των καιρών και στις φυσές των αέρηδων, εξακολουθεί να λειτουργεί και να λειτουργείται στον ναό της ειρήνης, στο εργαστήρι της, στην Απτέρα, ο λόγος. Βρέθηκα γι? άλλη μια, πολλοστή, φορά, εκεί τις προάλλες, μαζί με αρκετούς συμπολίτες μας, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης ξαναδουλεμένων σε καμβά παλιότερων έργων της κι ένιωσα το ίδιο, όπως και την πρώτη φορά (πάνε πάνω από 25 χρόνια από τότε), συγκινημένος. «Ξαναγεννιέμαι απ? τις στάχτες μου», μου είπε, όπως έγραψα και στα 'πεταχτά' (βλ. 'Χανιώτικα νέα', 13 Αυγούστου τ.ε.) μισογελώντας και μισοκλαίγοντας η Μαρία, όταν τη ρώτησα τι κάνει. Ημουν ακόμα ζωντανή και συνεχίζω, κόντρα σ? όλα, τον αγώνα μου, ήθελε να μου πει. Οχι, δεν πνίγηκε στα δικά της δάκρυα η Μαρία, στην προσπάθειά της να στερέψει τα δάκρυα των άλλων. Οχι δεν κατέθεσε τα όπλα, πολύς ο σπόρος της καρδιάς που της είχε περισσέψει! 'Σας καλώ εδώ στο Ακρωτήρι απέναντι/ για να κλείσουμε τις πληγές/ που ?χουν ανοίξει στα σπλάχνα του/ για να ξεπουπουλιάσουν των σιδερένιων πουλιών οι φωλιές και με χώμα να τις γεμίσουμε/ για να βλαστήσει το άνθος της Ειρήνης'. 
Τα που έγραψε πριν από 30  ακριβώς χρόνια, στις 6 Αυγούστου 1983, για να μας προσκαλέσει στα εγκαίνια του 'Ερημοκλησιού' της, που έκανε ως γνωστό ο Μάνος Κατράκης, παρουσία του τότε μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου και νυν αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου Αθανασιάδη. Με τα ίδια λόγια μας κάλεσε κι εφέτος, πάλι στις 6 Αυγούστου, στην περί  ου ο λόγος εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι με θέμα 'Η Ειρήνη στην Τέχνη'. Ο αγώνας για την όπου γης, και επί γης, ειρήνη, συνεχίζεται. Μαρία, κουράγιο!
Σημείωση: Η έκθεση της Μαρία Ορφανουδάκη εξακολουθεί να λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη από τις 9 μέχρι τις 11 μ.μ. Ο,τι καλύτερο μια επίσκεψη στο Εργαστήρι της!


Αναζήτηση Λόγου Θεού και Ανθρώπου
Εκτός από τ? όνομα, προπάντων είχε τη χάρη... Δικαιωματικά, λοιπόν, ήταν αφιερωμένη, κατ? αρχάς, σ? Εκείνον, τον και γνωστό και ως 'επίσκοπο της ειρήνης' Αγιο Ειρηναίο Γαλανάκη, το φετινό (πρώτο) ετήσιο θρησκευτικό ποιητικό γεγονός, που έλαβε χώρα το βράδυ της 6ης Αυγούστου στον 'θαβώρειο' αύλειο χώρο της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία Ακρωτηρίου. Καθόλου τυχαία η επιλογή της ημερομηνίας του γεγονότος, που έγινε με πρωτοβουλία της ομώνυμης Ενορίας, απ? τον εισηγητή και συντονιστή του, 'δικό' μας σημαντικό πολιτικό και θρησκευτικό ποιητή και διακεκριμένο δημοσιογράφο Δημήτρη Κακαβελάκη. Το καλούσε η μέρα. Η αΐδιος λάμψη της Μεταμόρφωσης του Χριστού στο όρος Θαβώρ απ? τη μία μεριά και η τρομερή λάμψη απ? την παραμόρφωση του κόσμου από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, από την άλλη '6 Αυγούστου,/ Στου Θαβώρ την κορυφή/ Μεταμόρφωση θεία,/ φως και ζωής χαρά'. Μα και '6 Αυγούστου 1945/ Μεταμόρφωση ολέθρου/ Χιλιάδες πολλές οι νεκροί/ στη Χιροσίμα', όπως μας λέει και στο ποίημα του 'Μεταμόρφωση' ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Κρήτης Τιμόθεος Παπουτσάκης. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, λοιπόν, για μια εκδήλωση θρησκευτικού ποιητικού λόγου, 'Αναζήτηση Λόγου Θεού και Ανθρώπου', ο τίτλος της, με ποιήματα του Παππού, όπως και άλλων αρχιερέων και λαϊκών ποιητών, διανθισμένα με ύμνους από τον βυζαντινό χορό του καθεδρικού ναού των Εισοδίων Χανίων, αλλά και ανάγνωση ενός κειμένου για την τραγωδία του πιλότου Κλαύδιου Ηθερλυ που έριξε και τις δύο ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι στο τέλος. Δεν ήμουν εξαρχής (την ίδια μέρα και τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων της Μαρίας Ορφανουδάκη) κι έχασα το μεγαλύτερο μέρος της εκδήλωσης, όπως την παρουσίαση των ποιημάτων του Ειρηναίου Γαλανάκη από τον επίσης δικό μας κορυφαίο λαογράφο Σταμάτη Αποστολάκη (φωτ. στο βήμα), για παράδειγμα. Πρόκαμα, ωστόσο, ν? απαγγείλω, 'κάνοντας υπακοή' στον... ηγούμενο Δημήτρη Κακαβελάκη, δύο ποιήματα του Παντελή Πάσχου και ν? ακούσω τα ποιήματα του μακαριστού αρχιεπισκόπου Κρήτης Τιμόθεου Παπουτσάκη και το συγκλονιστικό κείμενο για τον Ηθερλυ. Εξ ονύχων ο λέων...

Χανιώτικα νέα (19.08.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου