Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ



Τότε οι νεκροί πεθαίνουνε, όταν τους λησμονάνε, μας λέει σ? ένα εξαίρετο ποίημά του ο Κώστας Ουράνης. Οι νεκροί ζουν ανάμεσά μας, όσο τους θυμόμαστε, μας λέει, σίγουρος για την αλήθεια του, με τον δικό του τρόπο ο Ιάσονας Μαυροματάκης μέσα από τις 500 τόσες σελίδες του βιβλίου του 

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης











H ανθρωπογεωγραφία της Κάινας (1)

[...] Μια ιδιαίτερα ξεχωριστή και διακριτή παρουσία του σημερινού Αποκόρωνα, που επιμένει να πολεμά, και με εκδηλώσεις, όπως τη σημερινή τη 'λοιμική της πολιτείας', κόντρα στις φυσές των ενάντια ανέμων, και να μυρίζει δάφνη και λιβάνι, είναι ο Ιάσονας του Στυλιανού και της Καλλιόπης, το γένος Πετρουλάκη, Μαυροματάκης, δεύτερο βιβλίο του οποίου, 'Ανθρωπογεωγραφία της Κάινας' ο τίτλος του, μαζί με την εκλεκτή φιλόλογο και συγγραφέα συνεπαρχιώτισσα Στέλλα Αλιγιζάκη, παρουσιάζουμε στην πλήθουσα αγορά του γηπέδου της Θύελλας απόψε.
Κερί στο μανουάλι της μνήμης και τούτο το βιβλίο, όπως και το προηγούμενο, το 'Κάινα, το χωριό μας'. Αλεξινή λαμπάδα, όχι μια, αλλά εφτά φορές σαν το μπόι του, διορθώνω. Στη μνήμη του γιου του, του Στέλιου, που εξακολουθεί να γλεντίζει στο απέραντο γαλάζιο του ουρανού, όπου εδώ και 5 χρόνια κατοικοεδρεύει, κατ? αρχάς. 'Ναι, η μνήμη μια αιχμή κοφτερή είναι... που διαπερνά τα σύννεφα κι έτσι μπορούμε ν? ακούσουμε το τραγούδι του', για να χρησιμοποιήσω τα λόγια των φίλων του Λεωνίδα Χατζηδάκη και της Θεανώς Παναγιωτάκη - Χατζηδάκη, έτσι όπως είναι καταγεγραμμένα, μεταξύ των άλλων, και στην αρχή του βιβλίου. Οχι, όμως, μόνο στη μνήμη του Στέλιου. Και στη μνήμη, όλων ανεξαιρέτως των προαναπαυσαμένων Κανιανών, πατέρων και αδελφών, των ενθάδε, αλλά και οπουδήποτε ευσεβώς κειμένων, είναι αφιερωμένο τούτο το βιβλίο, όπως και στο ευρηματικό εξώφυλλο, όπου απεικονίζονται τα πρόσωπα 54 εξ αυτών, εμμέσως πλην σαφώς, μαρτυρείται. Ολων μαζί, μα και του καθενός χωριστά σε βάθος χρόνου. Από γεννησιμιού του πρώτου σπιτιού της Κάινας στη θέση που βρίσκεται τώρα.
Τότε οι νεκροί πεθαίνουνε, όταν τους λησμονάνε, μας λέει σ? ένα εξαίρετο ποίημά του ο Κώστας Ουράνης. Οι νεκροί ζουν ανάμεσά μας, όσο τους θυμόμαστε, μας λέει, σίγουρος για την αλήθεια του, με τον δικό του τρόπο ο Ιάσονας Μαυροματάκης μέσα από τις 500 τόσες σελίδες του βιβλίου του [...]

H ανθρωπογεωγραφία της Κάινας (2)

[...] Μια ζωή άνθρωπος της ανιδιοτελούς προσφοράς, μια ζωή όρθιος στις επάλξεις του καθήκοντος και στις θερμοπύλες του χρέους, μια ζωή ενεργός πολίτης, έτσι όπως αυτός αντιλαμβάνεται τον ρόλο του, ο Ιάσονας. Ως πρόεδρος του Δ.Σ. της Λέσχης Προσωπικού του ΟΤΕ Χανίων, ως γραμματέας του Δ.Σ. του πρώτου Συνοικιακού Συμβουλίου της Παλιάς Πόλης, ως γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Χανίων, ως γραμματέας του Δ.Σ. του Σωματείου Φίλων του Κοινωφελούς Ιδρύματος 'Αγία Σοφία' ως πρόεδρος (ο τελευταίος) της Κοινότητας Κάινας από το 1991 μέχρι το 1994 και βέβαια ως στρατευμένος στην υπόθεση του 'Κανιανού εμείς' συγγραφέας.
Ενεργός πολίτης, μα και με καλό όνομα. Κακή κουβέντα για κανέναν δεν έχει βγει ποτέ από το στόμα του, αλλά και κακή κουβέντα δεν έχεις ακούσεις από κανέναν για τον Ιάσονα.
'Με ψηλά το κεφάλι και καθαρό κούτελο πορεύτηκε και πορεύεται στη ζωή του' είχα πει παρουσιάζοντας πριν από δύο χρόνια στην αυλή του Αγίου Παντελεήμονα και πάντα κάτω απ? τη νοητή σκεπή του Κοινωφελούς Ιδρύματος 'Αγία Σοφία' που ίδρυσε ο Μεγάλος Παππούς της Κρήτης, ο Αγιος Ειρηναίος Γαλανάκης, στο πλαίσιο των θερινών εκδηλώσεων του Δήμου Αποκορώνου, το πρώτο του βιβλίο. Ανθός αγάπης, αγάπης περίσσιος για τον γενέθλιο τόπο, την Κάινα του παρελθόντος και του μέλλοντος, μα και πολύσπορος και πολύχυμος καρπός επίπονης, επίμονης και πολύχρονης προσπάθειας εκείνο το βιβλίο, όπως κι ετούτο άλλωστε, μόνο που σ? αυτό, στην 'Ανθρωπογεωγραφία' του δηλαδή, ξεπέρασε ακόμα και τον ίδιο τον πολύ ικανό και μέχρι μανίας μεθοδικό και εργασιομανή εαυτό του.
Του το είπα και τηλεφωνικά, το έγραψα κιόλας στα 'πεταχτά' το καταθέτω, ωστόσο και απ? αυτήν τη θέση, πάντα μετά λόγου γνώσεως, στην αγάπη σας. Κανείς ποτέ δεν επεχείρησε να κάνει αυτό που ο Ιάσονας με απόλυτη επιτυχία ξετέλεψε στις 500 σελίδες του νέου βιβλίου του. Να καταγράψει ένα προς ένα όλα χωρίς να του ξεφύγει κανένα, τα σπίτια της Κάινας, παρακολουθώντας εξελικτικά τους ανθρώπους που έζησαν σ? αυτά, και να τα δώσει μέσα από καλλιτεχνικά άρτιες φωτογραφίες. Οντως ηράκλειος και σαν σύλληψη και σαν εκτέλεση ο άθλος του, ο 'μαυροματάκειος' τούτος άθλος που χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να βρει τη θέση του στο βιβλίο Γκίνες, αφού η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε κατά που του στέκει [...]

Χανιώτικα νέα (26.08.2013)


Σημείωση: Οι σημερινές εύφημες μνείες είναι αποσπάσματα από την ομιλία του γράφοντος κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Ιάσονα Μαυροματάκη 'Ανθρωπογεωγραφία της Κάινας' (Κάινα 19 Αυγούστου 2013).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου