Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Αυτές τις μέρες  στη Χιροσίμα, και στο Ναγκασάκι, πριν από 68 χρόνια. Εις διπλούν το έγκλημα, το μεγαλύτερο έγκλημα, που έγινε ποτέ, κατά της ανθρωπότητας. Σύμβολα της παγκόσμιας ειρήνης οι δύο αυτές πόλεις της Ιαπωνίας...





ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ, Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΚΑΙ ΕΛΑΜΨΕ το πρόσωπον αυτού ως ο ήλιος, τα δε ιμάτια αυτού εγένοντο λευκά ως το φως'... Η Μεταμόρφωση του Χριστού στο Ορος Θαβώρ. Η ανάγκη για φως. Για περισσότερο φως. Πολύ το σκοτάδι που έχει απλωθεί στον πλανήτη μας και στις καρδιές μας.

Η ΓΙΟΡΤΗ της Μεταμόρφωσης του Χριστού σήμερα. Του Χριστού ή 'του Σωτήρος', όπως τη λέει απλά ο λαός μας. Τη νύχτα, λέει, της παραμονής ανοίγουν οι ουρανοί και πολλοί αγρυπνούν για να δουν το άγιο φως, γιατί το ?χουν σε καλό. 'Αγρυπνούσαν', διορθώνω. Ωστόσο, εξακολουθούμε να πηγαίνουμε στις εκκλησίες τα πρώτα σύκα και τα πρώτα σταφύλια για ευλογία. Υπάρχουν ακόμα κάποιοι ενεστώτες που αρνούνται να γίνουν παρατατικοί...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ στη Χιροσίμα, σαν παραμεθαύριο στο Ναγκασάκι, πριν από 68 χρόνια. Εις διπλούν το έγκλημα, το μεγαλύτερο έγκλημα, που έγινε ποτέ, κατά της ανθρωπότητας. Σύμβολα της παγκόσμιας ειρήνης οι δύο αυτές πόλεις της Ιαπωνίας...

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ειρήνης του σύμπαντος κόσμου... Τριάντα χρόνια τώρα δέεται για την ειρήνη του κόσμου, στο Εργαστήρι της, στο Εργαστήρι Ειρήνης, που δημιούργησε δίπλα στην αρχαία Απτέρα, η γνωστή και σαν ζωγράφος της Ειρήνης, Μαρία Ορφανουδάκη. Ανοικτές οι πόρτες του αύριο στο κοινό. Να τιμήσουμε τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι μας καλεί η Μαρία μέσα από τα έργα της...

ΚΑΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ του Επισκόπου της Ειρήνης, του Αγίου Ειρηναίου Γαλανάκη απόψε, σε μια άλλη εκδήλωση, που συντονίζει ο και συνεργάτης της εφημερίδας μας, ποιητής και δημοσιογράφος Δημήτρης Κακαβελάκης. Με επιμέλεια - ανακοίνωση του επίσης εκλεκτού συνεργάτη μας δασκάλου - λαογράφου Σταμάτη Αποστολάκη. Στον Προφήτη Ηλία Ακρωτηρίου αυτή.

'ΝΥΧΤΩΝΕΙ ΚΑΙ σήμερα. Η αγωνία/ λέει πάλι: Θα βοσκήσω το μαύρο'. Τα που γράφει, μεταξύ των άλλων, σ? ένα ποίημά του ο κατ? εξοχήν ποιητής της Ορθοδοξίας Νίκος Καρούζος. Πανταχού παρούσα ωστόσο και τα πάντα πληρούσα η 'ακάλεστη μεταμόρφωση'.

'ΕΝΑ ΛΑΓΟΥΤΟ ήτονε και έξι βιολατόροι/ κι αντιβοούσαν οι μπενιές στους Κάμπους και στα Ορη'. Μια απ? τις τρεις μαντινάδες που είπε ο και συμπέθερός μου, καλός μαντιναδολόγος Γιώργος Κοκολογιάννης, στην εκδήλωση που οργάνωσε στους Κάμπους Κυδωνίας ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος το περασμένο Σάββατο για τους οργανοπαίκτες του χωριού. Ενας απ? αυτούς κι ο πατέρας του!

ΟΤΑΝ ΤΟ 413 π.Χ. οι Αθηναίοι νικήθηκαν στη Σικελία όσοι δεν σκοτώθηκαν αιχμαλωτίστηκαν μαζί με τους στρατηγούς Νικία και Δημοσθένη. Οι Συρακούσιοι έκαναν συνέλευση για να αποφασίσουν ποια θα ήταν η τύχη των αιχμαλώτων. Απέναντι στο εχθρικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί για τους αιχμαλώτους, κάποιος αδύναμος γέροντας που είχε χάσει και τα δύο του παιδιά στον πόλεμο μίλησε ευνοϊκά γι? αυτούς στη συνέλευση. Υποστήριξε ότι οι αιχμάλωτοι Αθηναίοι δεν ήταν πια εχθροί τους, αλλά ικέτες και ότι δεν είναι γενναιότητα ούτε αποφέρει δόξα να σκοτώνει κανείς ανθρώπους αδύναμους που είναι θύματα της τύχης, η οποία κυβερνά τα ανθρώπινα. Αν, λοιπόν, δεν δείξουν οίκτο στους ηττημένους, θεσπίζουν έναν σκληρό νόμο, που στο μέλλον μπορεί να στραφεί εναντίον τους. Η τιμωρία των αιχμαλώτων, εξάλλου, αντιβαίνει στην παράδοση των Ελλήνων, αλλά και των πολιτισμένων ανθρώπων καθώς ο οίκτος είναι σύμφυτος με την ανθρώπινη ψυχή. Ομως, τα λόγια του μεγαλόψυχου γέροντα δεν έσωσαν τους αιχμαλώτους. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Αυτό που λέμε όνειρο δεν είν? όνειρο/ που η πλατιά πραγματικότητα δεν είναι πραγματική./ Κάπου γελιέμαι μα κι εκεί κιόλας υπάρχει απόλυτα/ σαν το σύννεφο που αλλάζει στα νωθρά δευτερόλεπτα/ όντας μονάχα η ακάλεστη μεταμόρφωση./ Κανένα λιοντάρι δε παραγνώρισε το θήραμα/ και η πάπια δεν έπαψε να πιπιλίζει τη λάσπη·/ το χταπόδι βγαίνει απ? το ρηχό θολάμι του με γαλαζόπετρα/ στα ξέφωτα η τίγρη λησμονιέται ανεπίληπτα./ Νυχτώνει και σήμερα. Η αγωνία/ λέει πάλι: Θα βοσκήσω το μαύρο'.
Το ποίημα 'Αίφνης' του Νίκου Καρούζου.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (06.08.20`13)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου