Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


"ΕΝΑΣ πλούσιος προσευχόταν ένα βράδυ να στείλει ο Θεός ψωμί και ρούχα στον φτωχό γείτονά του. Το κοριτσάκι του, όμως, που στεκόταν εκεί δίπλα και τον άκουε, τον διέκοψε και του είπε: «Πατέρα μην ενοχλείς τον Θεό με τέτοια πράγματα. Εμείς έχουμε να δώσουμε στον γείτονα αυτά τα πράγματα»". Από το βιβλίο του Ειρηναίου Γ. Γαλανάκη 'Το νόημα της ζωής'.

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ τον κίνδυνο της ατομικής βόμβας, ο κίνδυνος όμως από τη λανθασμένη κατανόηση του νοήματος της ζωής είναι πολύ σοβαρότερος'. Δεν διαφωνώ μ? αυτά τα λόγια του Edward Steichen (1879 - 1973), που βρήκα στο 'φυλλαράκι' του ημεροδείκτη μου. Οντως! Αν οι άνθρωποι ήξεραν (ξέραμε) το αληθινό νόημα της ζωής, δεν θα ανακάλυπταν (ανακαλύπταμε) την ατομική βόμβα. Ενα το κρατούμενο!

Η ΑΤΟΜΙΚΗ βόμβα που έπεσε (από μόνη της;) στη Χιροσίμα... Η ατομική βόμβα που έπεσε (από μόνη της;) στο Ναγκασάκι... Η ατομική βόμβα της παγκόσμιας κρίσης που απειλεί (από μόνη της;) τον πλανήτη. Η ατομική ευθύνη του καθενός για έναν κόσμο αλλιώτικο, έναν κόσμο αλληλεγγύης...

'ΕΝΑΣ πλούσιος προσευχόταν ένα βράδυ να στείλει ο Θεός ψωμί και ρούχα στον φτωχό γείτονά του. Το κοριτσάκι του, όμως, που στεκόταν εκεί δίπλα και τον άκουε, τον διέκοψε και του είπε: «Πατέρα μην ενοχλείς τον Θεό με τέτοια πράγματα. Εμείς έχουμε να δώσουμε στον γείτονα αυτά τα πράγματα»'. Από το βιβλίο του Ειρηναίου Γ. Γαλανάκη 'Το νόημα της ζωής'.

ΠΟΛΛΑ τα καλά βιβλία που περιμένουν να τα ανοίξεις. Για άλλη μια ανάγνωση. Μα και για μια άλλη ανάγνωση. Ενα απ? αυτά και 'Το νόημα της ζωής' του Παππού...

'ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ η ισορροπία ανάμεσα στην πολιτική και τις αγορές' ζήτησε προχθές από το βήμα του 23ου Συνεδρίου Φιλοσοφίας, που γίνεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα, ο 84χρονος Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας. 'Υπάρχει ανάγκη περισσότερης δημοκρατίας και αλληλεγγύης στην Ευρώπη', φώναξε. Φωνή βοώντος εν τη... πολιτική ερήμω! Αν κυβερνούσαν οι φιλόσοφοι... Αν κυβερνούσαν οι φιλόσοφοι, όπως τον Χάμπερμας, διευκρινίζω. Πάμε παρακάτω.

ΑΝΤΙΔΡΑ, λέει, τον ΠΑΣΟΚ για κάθε ενδεχόμενο πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. 'Αλλη μια κόκκινη γραμμή που δεν θέλω να πιστέψω ότι θα γίνει σύντομα πράσινη όπως έγιναν κι άλλες', μου είπε σε γενομένη συζήτηση ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Ιδωμεν! Μια και μόνο λέξη μ? ένα θαυμαστικό σε ρόλο ερωτηματικού στο τέλος, όλο κι όλο το σχόλιο που έκανα.

ΝΑ ΒΑΛΕΙ φρένο στην υπερβολική λιτότητα ζητά το Δ.Ν.Τ. από το Βερολίνο. Τι κάνει η Μέρκελ επί του προκειμένου; Τι περιμένατε να κάνει δηλαδή, εσείς; Το πολύ - πολύ να βάλει τη γάτα της να κλαίει, μετά τις γερμανικές εκλογές!

ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ διέψευσε τα σενάρια για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προχθές. Δεν έθεσε, είπε η τρόικα, τέτοιο ζήτημα. Αν θέσει, απλώς θα το κάνει γαργάρα. Γνωστή και δοκιμασμένη μέθοδος.

ΠΕΡΙ... χοχλιών ο λόγος, σε μαντινάδες: Την αρχή την έκανε ο και πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου των Χανιωτών Στιχουργών, γνωστός συγγραφέας και ποιητάρης Θανάσης Πατεράκης, τις προάλλες, στη σελίδα του στο βιβλίο των προσώπων (facebook). Εγραψε: 'Οσο κι αν σέρνετ? ο χοχλιός πάντα χοχλιός θα μένει/ και σε ψηλή κορφή να βγει ποτές μην περιμένει'. Ακολούθησε... μαντιναδοβροχή! Μια απ? τις μαντινάδες κι αυτή του και επίσης του καλού μου φίλου, συγγραφέα και ποιητή Γιάννη Πολυράκη: 'Ενας λιγνός σαλίγκαρος φτερά πήγε να βγάλει/ μα είναι η κορφή ψηλά και τονε πιάνει ζάλη'.

Ο ΠΡΩΤΟΣ βασιλιάς Φρειδερίκος Β? (1712 - 1786) επιθεωρούσε τις φυλακές του Βερολίνου. Οι φυλακισμένοι μόλις τον έβλεπαν έπεφταν στα γόνατα, ζητούσαν χάρη και διαβεβαίωναν για την αθωότητά τους. Μόνο ένας δε, μιλούσε. 'Εσύ εκεί, γιατί είσαι εδώ', τον ρώτησε. 'Για ληστεία μεγαλειότατε', του απάντησε. 'Δηλαδή είσαι ένοχος;', τον ξαναρώτησε. 'Μάλιστα μεγαλειότατε', του απάντησε ο φυλακισμένος. Τότε ο Φρειδερίκος Β? στράφηκε στον διευθυντή της φυλακής λέγοντας: 'Ελευθερώστε τον. Απ? ό,τι βλέπω είναι ο μόνος ένοχος εδώ και θα διαφθείρει όλους τους άλλους αθώους σ? αυτή τη φυλακή'. (Πηγή: http://diolkos.blogspot.gr).

'Δεν έχω γράψει ποιήματα/ μέσα σε κρότους/ μέσα σε κρότους κύλησε η ζωή μου./ Τη μιαν ημέρα έτρεμα/ την άλλη ανατρίχιαζα/ μέσα στο φόβο/ μέσα στο φόβο/ πέρασε η ζωή μου./ Δεν έχω γράψει ποιήματα/ δεν έχω γράψει ποιήματα/ μόνο σταυρούς σε μνήματα καρφώνω'.
Το ποίημα 'Ο στρατιώτης ποιητής' του Μίλτου Σαχτούρη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανι'ωτικα νέα (08.08. 2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου