Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στις 13 Οκτωβρίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 7 μ.μ. παρουσιάζεται στην Κρητική Εστία Αθηνών η ποιητική μου συλλογή "Όταν γίνεις ποίημα".
Χαρά μεγάλη για μένα να δω εκει τους φίλους που μένουν ή που θα βρεθούν στην πρωτεύουσα εκείνη την ημέρα...
Δείτε περισσότερα...
Στην Κρητική Εστία στις 13 Οκτωβρίου 2013
Παρουσίαση βιβλίου του Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη

Και στην Αθήνα, μετά τα Χανιά, και συγκεκριμένα στην Κρητική Εστία, (Στράβωνος 14 Παγκράτι) την Κυριακή 13 Οκτωβρίου (ώρα 7 μ.μ.) θα παρουσιαστεί η ποιητική συλλογή του χανιώτη δασκάλου λογοτέχνη και δημοσιογράφου Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη «Όταν γίνεις ποίημα», που κυκλοφορήθηκε την φετινή χρονιά από τις εκδόσεις « Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης- Πυξίδα της Πόλης» και έχει ήδη αποσπάσει πολλές και ιδιαίτερα εγκωμιαστικές κριτικές από ανθρώπους των γραμμάτων.
Στην εκδήλωση που διοργανώνει η Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου σε συνεργασία με την Κρητική Εστία, το Σύνδεσμο Νιππιανών Αττικής «Ο Τίμιος Σταυρός», το Κοινωφελές Ίδρυμα « Αγία Σοφία» και τις εκδόσεις « Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης- Πυξίδα της Πόλης» και η οποία θα συντονίζεται από τον δημοσιογράφο-ραδιοφωνικό παραγωγό Γιάννη Κριαράκη, θα μιλήσουν για το βιβλίο η ποιήτρια Αγγελική Σιδηρά και ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνος Στεφανίδης, θα απευθύνουν χαιρετισμούς οι διοργανωτές και θα απαγγείλει ποιήματα η ηθοποιός Νεκταρία Γιαννουδάκη.
Σημείο στίξης του ποιητή το ερωτηματικό, ως βίωμα, ως σκέψη και ως όραμα, που πασχίζει να βγει στο φως, να γίνει ποίημα. «Όταν γίνεις ποίημα,/ μικρό ερωτηματικό/ της τωρινής ανησυχίας,/ θα πάψω να ‘χω συντροφιά/ την αποψινή αγρύπνια», λέει στο πρώτο του ποίημα.
Στην πρώτη ενότητα της συλλογής (24 ποιήματα) ο ποιητής κινείται βασικά στον «ιδιωτικό» του χώρο. Αποκαλύπτει μύχιες σκέψεις του, καταθέτει τα συναισθήματά του γι’ αγαπημένα πρόσωπα και ανασυνθέτει κομμάτια απ’ τη ζωή του, κυρίως αυτήν των παιδικών του χρόνων. «Πολλά βράδια,/ λίγο πριν κλείσω τα μάτια,/ πιάνω την ψυχή μου απ’ το χεράκι/ -«στράτα στρατούλα», της λέω-/ και τη βγάζω βόλτα/ στα παιδικά λημέρια», γράφει…Στη δεύτερη ενότητα (32 ποιήματα) ο ποιητής βγαίνει «Εις την οδόν». Ακολουθεί κάποια απ’ τα μονοπάτια της Ιστορίας, πηγαίνει στην «αγορά των μεταπρατών» όπου «διατιμώνται τα αδιατίμητα», για να σχολιάσει κάποιες απ’ τις ανθρώπινες συμπεριφορές και κατασκηνώνει στις πλατείες των αγώνων για ένα καλύτερο αύριο. Εκεί που τα δάχτυλα σφίγγονται σε γροθιά κι αντροκαλούνε τον ουρανό. «Όχι για ν’ ανοίξουνε τρύπες,/ αλλά για να τον ταρακουνήσουνε/ συθέμελα!». Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι δεν ατενίζει την ενυπάρχουσα ομορφιά της ζωής και ότι δε χάνεται κάποιες φορές ρεμβάζοντας…Η στατικότητα  και ο εφησυχασμός δεν έχουν θέση στην ποίηση -όπως και στη ζωή- του Βαγγέλη Κακατσάκη. Ένας «χαρταετός» που απελευθερώνεται απ’ το σπάγκο του oι ανησυχίες, οι σκέψεις και οι προβληματισμοί του. Ένας  χαρταετός που τελικά δεν του ανήκει και γι’ αυτό, κατά δήλωσή του, τον αγαπά περισσότερο…

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης γεννήθηκε στο Νίππος Χανίων από γονείς αγρότες το 1948. Είναι απόφοιτος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, σπούδασε στην Πάντειο Σχολή (σημερινό Πάντειο Πανεπιστήμιο) και μετεκπαιδεύτηκε στις Επιστήμες της Αγωγής. Εργάστηκε για 3 χρόνια στο Οικοτροφείο Αρρένων Κισάμου, της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, ως παιδαγωγός επί εποχής Ειρηναίου Γαλανάκη και 36 χρόνια ως δάσκαλος. Έχει ασχοληθεί ενεργά, για μια 20ετία περίπου, με το συνδικαλισμό και συνεχίζει ν’ ασχολείται εδώ και 40 χρόνια με τον πολιτισμό και την παράδοση. Με τη λογοτεχνία ασχολείται  από μαθητής Γυμνασίου και με τη δημοσιογραφία από φοιτητής. 
Ποιήματα, διηγήματα, άρθρα, χρονογραφήματα, ρεπορτάζ και μελέτες μου έχουν δημοσιευθεί σε πολλά έντυπα (περιοδικά, εφημερίδες, λευκώματα και ανθολογίες). Τα περισσότερα από αυτά στην εφημερίδα «Χανιώτικα νέα», της οποίας είναι συνεργάτης από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και  επί σειρά ετών, σε ημερήσια βάση. Έχει  ασχοληθεί, επίσης, με το ραδιόφωνο, κάνοντας, για πολλά χρόνια, πάμπολλες εκπομπές, όντας τακτικός συνεργάτης του ραδιοφωνικού σταθμού της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, «Ράδιο Μαρτυρία» και του «Ράδιο Παρατηρητής».
Εκτός από το «Όταν γίνεις ποίημα» έχουν εκδοθεί και τα εξής βιβλία του:
      Τα άλογα του χρόμου (ποιήματα), 1973
      ΚΑΖΟΒΑΡ (ποιήματα), εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ, Αθήνα 1987 (2 εκδόσεις)
      Τα γράμματα της Παναγίας (πεζά), Έκδοσις Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, Κίσαμος, 2013
      Στα πεταχτά- επιλογή από το 2012 (χρονογραφήματα) εκδ. Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγία Σοφία», Χανιά, 2013.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου