Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ 5

O συγγραφέας ενδιαφέρεται επίσης για την πολιτική, την παράδοση, τα κινήματα είτε αυτά είναι κλαδικά είτε θεματικά. Το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Κακατσάκης αρθρογραφεί ανελλιπώς εδώ και 35 χρόνια, αλλά και η μακροχρόνια άμεση εμπλοκή του στα κοινά, αποδεικνύουν ότι επιδίωξή του δεν ήταν και ούτε είναι να αποτελέσει έναν απλό παρατηρητή - καταγραφέα των γεγονότων, αλλά αντιθέτως έναν ενεργό διανοούμενο και χρονογράφο ο οποίος επιδιώκει με τη σκέψη του και τη δράση του να επηρεάσει τα γεγονότα και να συνδιαμορφώσει απόψεις
Αντώνης Σκαμνάκης
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ 5


Με επιρροές από τον Γαλλικό Ρομαντισμό
Λογοτεχνική Δημοσιογραφία
Από τον Βαγγέλη Κακατσάκη
Παρουσιάστηκε το νέο του βιβλίο  «Στα πεταχτά»


‘Λογοτεχνική δημοσιογραφία όπως αυτή που αναπτύχθηκε στη Νότια Ευρώπη και την Ελλάδα, με επιρροές από τον Γαλλικό Ρομαντισμό και τις αρχές της Γαλλικής επανάστασης». Αυτό είναι το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Κακατσάκη 'Στα Πεταχτά' μία συλλογή κειμένων από την ομώνυμη στήλη του στα 'Χ.Ν.'.
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε χθες, το απόγευμα, στον χώρο εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου σε συνεργασία με το Ιδρυμα 'Αγία Σοφία', στο οποίο και θα δοθούν όλα τα κέρδη από τις πωλήσεις του για την ενίσχυση του προγράμματος 'Βοήθεια στο Σπίτι'.
Μιλώντας για το έργο του ο συγγραφέας έκανε λόγο για «ένα ιδιότυπο είδος χρονογραφήματος. Να το πούμε πολυχρονογράφημα; Δηλαδή περιέχει τα πάντα. Προσπαθεί να περιγράψει την πολιτικοκοινωνικοπολιτιστική πραγματικότητα, έχει πολλά πράγματα από την ιδιωτικη οδό του χρονογράφου (ιστορικά, λαογραφικά), πάντα ένα ιστορικό ανέκδοτο και ένα ποίημα στο τέλος, ενώ πάντα ξεκινάει με το 'Φίλες και Φίλοι καλημέρα' και με το 'χαιρετώ σας και αγαπώ σας' τελειώνει», είπε ο κ. Κακατσάκης.
Ο συγγραφέας επεσήμανε πως το βιβλίο δεν θα ήταν πραγματικότητα αν έλειπαν τα 'Χανιώτικα Νέα' και ο ιδρυτής τους, Γιάννης Γαρεδάκης, που ήταν ο χορηγός της έκδοσης.
Για το Ιδρυμα 'Αγία Σοφία' ο διευθυντής του π. Μιχαήλ Βλαγογιλάκης, αφού εξήρε την προσπάθεια του κ. Κακατσάκη  τόνισε πως «το Ιδρυμα συνεχίζει να προσφέρει πολύ στην τοπική κοινωνία. Καλύπτει 120 ωφελούμενους και μπορώ να πω, ότι οι κοπέλες του προγράμματος  'Βοήθεια στο Σπίτι' είναι ηρωίδες. Μας στηρίζουν κυρίως, οι εισφορές των ανθρώπων. Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά ελπίζουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε».
Το βιβλίο παρουσίασε ο  Καθηγητής του Α.Π.Θ., διευθυντής του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου κ. Αντώνης Σκαμνάκης. «Ο Βαγγέλης ο Κακατσάκης είναι ένας από τους πλέον ανήσυχους διανοούμενους του τόπου μας, με έντονο προβληματισμό για αυτά τα οποία συμβαίνουν στην καθημερινή ζωή μας. Πρόκειται για μία πολυσχιδή προσωπικότητα η οποία κινήθηκε σταδιακά από τον χώρο του διανοούμενου δασκάλου, στον χώρο της πνευματικής παραγωγής, ειδικά στους τομείς του χρονογραφήματος, της λογοτεχνίας και της ποίησης», ανέφερε στην ομιλία του συμπληρώνοντας πως «ο συγγραφέας ενδιαφέρεται επίσης για την πολιτική, την παράδοση, τα κινήματα είτε αυτά είναι κλαδικά είτε θεματικά. Το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Κακατσάκης αρθρογραφεί ανελλιπώς εδώ και 35 χρόνια, αλλά και η μακροχρόνια άμεση εμπλοκή του στα κοινά, αποδεικνύουν ότι επιδίωξή του δεν ήταν και ούτε είναι να αποτελέσει έναν απλό παρατηρητή - καταγραφέα των γεγονότων, αλλά αντιθέτως έναν ενεργό διανοούμενο και χρονογράφο ο οποίος επιδιώκει με τη σκέψη του και τη δράση του να επηρεάσει τα γεγονότα και να συνδιαμορφώσει απόψεις.»
Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού. Το 'παρών' στην εκδήλωση έδωσαν οι δήμαρχοι Χανίων κ. Μ. Σκουλάκης και Αποκορώνου κ. Γρ. Μαρκάκης, οι αντιδήμαρχοι Κισάμου κ. Μ. Μουντάκης και Αποκορώνου κ. Μ. Νικολούδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ν. Γιαννούλης και Γ. Κονταξάκης και πλήθος κόσμου.  Στην εκδήλωση διαβάστηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο του Ειρηναίου Γαλανάκη 'Στοχασμοί από την Αγία Σοφία' από τον ηθοποιό και καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. κ. Μ. Αεράκης και την προϊσταμένη της ΕΡΑ Χανίων κα Α. Μακράκη ? Καρέλλα.


Χανιώτικα νέα (17.ο9.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου