Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Κούνησε γι? άλλη μια χρονιά, κόντρα σ? όλα αυτά που σε πικραίνουν και σε βαραίνουν, το άσπρο μαντήλι σου, κύριε δάσκαλε! 'Για να πέσουν τα χνούδια της νύχτας'... Καλή χρονιά σε μαθητές και δασκάλους!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης




Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
Η ΠΡΩΤΗ μέρα μιας ακόμα σχολικής χρονιάς αύριο, 11 Σεπτεμβρίου και στο ποίημα του φίλου ποιητή Κώστα Καλαπανίδα με τίτλο 'Κούνησε το άσπρο μαντήλι σου, κύριε δάσκαλε' εκτός των άλλων, ο νους μου. Κούνησε γι? άλλη μια χρονιά, κόντρα σ? όλα αυτά που σε πικραίνουν και σε βαραίνουν, το άσπρο μαντήλι σου, κύριε δάσκαλε! 'Για να πέσουν τα χνούδια της νύχτας'... Καλή χρονιά σε μαθητές και δασκάλους!

ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ δάσκαλος... Χείμαρροι οι θύμησες που κατακλύζουν τη σκέψη μου. Πώς να τα βάλω όλα τούτα στη σειρά, σε μια κάποια τάξη! Ο δάσκαλος είναι πάντα δάσκαλος, συνηθίζει να λέει ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος.

ΟΤΑΝ ΗΜΑΣΤΑΝ μαθητές... 'Μακάρι να γινόμασταν, κοπέλια να μπορούμε/ στην αίθουσα τη σχολική ολόχαροι να μπούμε!'. Από τη μαντιναδολόγο μας τη Νεκταρία Θεοδωρογλάκη η μαντινάδα. Υπάρχουν οι μαθητικές αναμνήσεις που μας κρατούν συντροφιά κι αυτό λίγο δεν είναι, Νεκταρία!

ΠΑΝΤΑ υπήρχαν προβλήματα στον χώρο της εκπαίδευσης και πάντα καλούνταν οι δάσκαλοι, όλων των βαθμίδων, να σύρουν το κάρο. Πάντα! Μόνο που τα προβλήματα έχουν γίνει τελευταία, μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα μας και βιώνουμε ως πολίτες, βουνό!

ΝΑ ΚΑΝΩ λέει τον σταυρό μου εφτά φορές τη μέρα και να λέω δόξα σοι ο Θεός που έχω δουλειά κι ας παίρνω τρεις κι εξήντα. Να βλέπω, λέει, τι γίνεται γύρω μου και να δηλώνω ευχαριστημένη... Ξέσπασε προχθές που συναντηθήκαμε μια καλή μου φίλη καθηγήτρια σε Γυμνάσιο.

Η ΑΝΕΡΓΙΑ που δεν μπορείς να την καταλάβεις, αν δεν τη βιώνεις. Ο φόβος της ανεργίας, που ελάχιστη σχέση έχει με τον φόβο του τερματοφύλακα πριν απ? το χτύπημα του πέναλτι. Η προσπάθεια να τα φέρεις βόλτα με τις τρεις κι εξήντα που παίρνεις. Ο ξένος πόνος, που δεν πρέπει να γίνεται χάχαρα....

ΩΣ ΕΔΩ και μη παρέκει! Καιρό έπρεπε να το έχουμε πει στους δανειστές παύλα ελεγκτές μας, αυτό. Ποτέ δεν είναι αργά, ωστόσο, κάλλιο αργά, παρά ποτέ, άλλωστε! Για να δούμε...

'Η ΔΟΥΛΕΙΑ είναι κατάστασις την οποίαν αισθάνεται βαθύτερον η καρδία, παρ? όσον την αντιλαμβάνεται ο νους, διά τούτο γεννά περισσότερα αισθήματα, παρά ιδέας'.  Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΜΙΧΑΛΗ Γ. ΑΝΔΡΙΑΝΑΚΗ, επίτιμο έφορο Αρχαιοτήτων Κρήτης, Χανιά: 'Θαύμα θαυμάτων ο Προσκυνηματικός Οδηγός «Χριστιανικά Μνημεία Κρήτης» που κυκλοφορήθηκε από την Εκκλησία Κρήτης με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εχει πολλά να γράψει κανείς για τούτη την έκδοση της οποίας είσαι βασικός συντελεστής, αφού δικά σου είναι τα κείμενα που αναφέρονται στις Μητροπόλεις των Νομών Ρεθύμνου και Χανίων. Σ? ευχαριστώ ξεχωριστά και για την 'αγαπητική' αφιέρωση. Πάντα γερός να μας προσφέρεις τους καρπούς της γνώσης σου, φίλε!

ΜΕΧΡΙ τον πυθαγόρειο φιλόσοφο Φιλόλαο από τον Κρότωνα (5ος - 4ος αιώνας π.Χ.) ήταν αδύνατο να ξέρει κανείς οποιοδήποτε από τα δόγματα του Πυθαγόρα. Ο Φιλόλαος έφερε στο φως τα περίφημα τρία βιβλία, που τα αγόρασε ο Πλάτων, αφού διέθεσε το πολύ μεγάλο ποσό των 20 μνων. Πάνω από εξακόσιοι ήταν εκείνοι που παρακολουθούσαν τα νυχτερινά μαθήματα του Πυθαγόρα και όσοι αξιώνονταν να τον δουν το έγραφαν στους δικούς τους σαν πολύ μεγάλο γεγονός. Μάλιστα οι Μεταπόντιοι αποκαλούσαν το σπίτι του ιερό της Δήμητρας και το προπύλαιο κατοικία των Μουσών. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', Εκδ. 'Σαββάλας').

'Κούνησε το άσπρο μαντήλι σου,/ κύριε δάσκαλε,/ να πετάξει στα φύλλα των δέντρων,/ η δροσιά να το λούσει, ο ήλιος να το εξατμίσει/ το πουλάκι το πρόβλημα,/ της μανούλας η έγνοια./ Κούνησε το άσπρο μαντήλι σου,/ κύριε δάσκαλε,/ να πέσουν τα χνούδια της νύχτας,/ ν? αναληφτούν στο φως τα πουλιά/ ν? αστράψουν των παιδιών σου τα πρόσωπα/ να πάνε οι μάνες ανέγνοιες,/ ν? ανοίξουν όλα τα παράθυρα,/ να βάλουν στ? ανθογυάλια λουλούδια/ να φτιάξουν το γλυκό φαΐ/ να κρεμάσουν στους τοίχους τραγούδια'.
Από το ποίημα 'Κούνησε το άσπρο μαντήλι σου κύριε δάσκαλε' του Κώστα Καλαπανίδα.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (10.09.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου