Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ


O “Bενιζέλος” του Κουτσάκη στην Αθήνα
 Hταν ένα “παιχνίδι” αναζήτησης της αλήθειας, με βάση το ιστορικό μυθιστόρημα του Κουτσάκη, που αν έλειπε δεν θα γινόταν, έτσι όπως έγινε. Εκτός από ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί, το “Οταν ήταν ευτυχισμένος” μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν υλικό ιστορικών προσεγγίσεων και γιατί όχι λογοτεχνικών περιηγήσεων και φιλοσοφικών αναζητήσεων.

O “Bενιζέλος” του Κουτσάκη στην Αθήνα (1)
Οτι ένα δικό μας παιδί, ο γιος των φίλων μου, του Μανώλη και της Νανώς, ο Πολυχρόνης Κουτσάκης, παίζει στα… συγγραφικά γήπεδα της Α’ Εθνικής και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, το ’χω ξαναγράψει. Ακόμα και για… μικτή κόσμου έκανα λόγο πριν από λίγο καιρό, έχοντας υπόψη μου ότι μονόπρακτα θεατρικά του έργα έχουν ανέβει και βραβευτεί στην Αγγλία και στη Νέα Υόρκη και άλλα έχουν εκδοθεί στον Καναδά από τις εκδόσεις “One act lay epot”.
Με ποδοσφαιρική ορολογία πάντα βλέπετε οι αναφορές μου, αφού, ο μόλις 39 ετών συμπολίτης μας συγγραφέας και καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, που έχει ήδη εκδώσει 13 βιβλία, συμπεριλαμβανομένου και του “Καιρός για ήρωες” που κυκλοφορήθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, λατρεύει συν τοις άλλοις, όπως κι εμένα, το ποδόσφαιρο. Με αφορμή την παρουσίαση στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής, συγκεκριμένα την περασμένη Δευτέρα  14 Οκτωβρίου, του βιβλίου του “Οταν ήταν ευτυχισμένος” που βασίζεται, ως γνωστόν, στη ζωή του Ελευθερίου Βενιζέλου, οι σημερινές… “πολυχρόνιες” εύφημες μνείες.
Τύχη αγαθή, λόγω της παρουσίασης της ποιητικής μου συλλογής “Οταν γίνεις ποίημα” στην Κρητική Εστία Αθηνών, την προηγούμενη μέρα, η παρουσία μου στην εκδήλωση αυτή, που, ειρήσθω εν παρόδω, τη διοργάνωσαν οι εκδόσεις “ΠΑΤΑΚΗ” υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και με τη στήριξη του Παραρτήματος Αττικής του Συλλόγου των Φίλων του Ιδρύματος, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Κατάμεστος από κόσμο εκείνο το βράδυ ο μεγάλος όμορφος χώρος εκδηλώσεων της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής. Πολλοί ήταν οι Κρητικοί της Αθήνας που θεώρησαν, βλέπετε, υποχρέωσή τους και λόγω… Ελευθερίου Βενιζέλου (όλοι βενιζελικοί είμαστε, για να θυμηθώ μια “ατάκα” του πρώην νομάρχη Χανίων Γιώργου Κατσανεβάκη) να δώσουν το “παρών”.
Μα και πολλοί οι αποκλειστικοί αναγνώστες του Κουτσάκη, που είναι ένας από τους πλέον πολυδιαβασμένους συγγραφείς, κυρίως στις νέες ηλικίες. Ανοίγω παρένθεση. Το “Οταν ήταν ευτυχισμένος” έχει κάνει μέσα σε 8 μήνες που κυκλοφορεί ήδη 3 εκδόσεις. Κλείνω την παρένθεση. Χωρίς να θέλω να παραγνωρίσω ότι έπαιξε ρόλο και η ανοιχτή πρόσκληση που έκαμε μέσα από τη σελίδα του στο διαδίκτυο ο “παρουσιαστής” του βιβλίου, συγγραφέας – βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης και η οποία μιλούσε για μια εκ βαθέων εξομολόγηση, για τον Μεγάλο Κρητικό και για μια συζήτηση δίχως όρια, με τη συμμετοχή του Νίκου Παπαδάκη, του ανθρώπου που αφιερώθηκε στην έρευνα για τη ζωή και το έργο των Βενιζέλων. Και βέβαια την παρουσία του γνωστού τοις πάσι ηθοποιού και σκηνοθέτη Κώστα Αρζόγλου σε ρόλο αναγνώστη αποσπασμάτων του ιστορικού μυθιστορήματος. Αν δεν ήταν ωστόσο ο Πολυχρόνης…
O “Bενιζέλος” του Κουτσάκη στην Αθήνα (2)
Πρωτότυπος και διανθισμένος με άφθονο χιούμορ, ο τρόπος της παρουσίασης του βιβλίου από τον Μίμη Ανδρουλάκη (το είχε παρουσιάσει και στα Χανιά τον περασμένο Μάιο) ύστερα από την άρτια δομημένη, σύντομη, αλλά και ουσιαστική ομιλία του προέδρου του τοπικού παραρτήματος του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος, πρώην βουλευτή και πρώην προέδρου της Παγκρητίου Ενώσεως Γιώργου Πρασιανάκη. Ποια είναι τα πραγματικά και ποια τα φανταστικά πρόσωπα στο βιβλίο σου; Η ερώτηση που έκανε σχεδόν με το που πήρε το μικρόφωνο ο Μίμης Ανδρουλάκης στον Πολυχρόνη. Το προσάναμμα για μια όντως δίχως όρια συζήτηση για όλα που αφορούν τον Ελευθέριο Βενιζέλο ως πολιτικό και ως άνθρωπο. Για τον χαρακτήρα του. Για τις κρίσιμες στιγμές της ζωής του στις μεγάλες στροφές της ιστορίας. Για την οικογένειά του. Για τις γυναίκες και τους έρωτες της ζωής του. Για τις Κρητικές Επαναστάσεις. Για τους βαλκανικούς πολέμους. Για την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Για τον Διχασμό και τη Μικρασιατική Καταστροφή. Για την τύχη και την αναγκαιότητα. Για τα ευτυχή ατυχήματα στην πολιτική. Για τα λάθη του. Για το σύνδρομο της κλεψύδρας που κατέχει τους μεγάλους πολιτικούς. Για τις συνθήκες που δημιουργούν τους ηγέτες, μα και για τους ηγέτες που σημαδεύουν την εποχή τους… Με συνομιλητές, εκτός απ’ τους βασικούς, τον Νίκο τον Παπαδάκη και τον Πολυχρόνη και κάποιους απ’ το ακροατήριο, όπως τον πολύ γνωστό ψυχολόγο και καταξιωμένο ποιητή Μανόλη Πρατικάκη. Εχοντας πάντα σαν σημεία εκκίνησης, αναφοράς και κατάληξης, σχετικά αποσπάσματα από το βιβλίο.  Hταν ένα “παιχνίδι” αναζήτησης της αλήθειας, με βάση το ιστορικό μυθιστόρημα του Κουτσάκη, που αν έλειπε δεν θα γινόταν, έτσι όπως έγινε. Εκτός από ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί, το “Οταν ήταν ευτυχισμένος” μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν υλικό ιστορικών προσεγγίσεων και γιατί όχι λογοτεχνικών περιηγήσεων και φιλοσοφικών αναζητήσεων.

Χανιώτικα νέα (21.10.2013)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/o-venizelos-tou-koutsaki-stin-athina/#ixzz2iLp5y9ig

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου