Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


'ΤΙΜΗ σ' εκείνους, όπου στην ζωή των/ ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες'. 'Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους/ οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις' Κάποιοι σκόρπιοι στίχοι του, κατά κοινήν ομολογία μεγαλύτερου νεοέλληνα ποιητή, του Κ.Π. Καβάφη. Με αφορμή το διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα 'Η ποίηση και η ποιητική του Καβάφη' που αρχίζει σήμερα στο Ιδρυμα Καψωμένου, στον Πύργο Αλικιανού και συνεχίζεται αύριο και μεθαύριο στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης. Εσαεί επίκαιρος ο Μεγάλος Αλεξανδρινός
Δείτε περισσότερα...  ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Γιάννης Στεφανάκις

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'ΤΙΜΗ σ? εκείνους, όπου στην ζωή των/ ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες'. 'Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους/ οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις'. 'Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς/ τους ίδιους. Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς'. 'Είν? οι προσπάθειές μας των συφοριασμένων·/ ειν? οι προσπάθειές μας, σαν των Τρώων'. Κάποιοι σκόρπιοι στίχοι του, κατά κοινήν ομολογία μεγαλύτερου νεοέλληνα ποιητή, του Κ.Π. Καβάφη. Με αφορμή το διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα 'Η ποίηση και η ποιητική του Καβάφη' που αρχίζει σήμερα στο Ιδρυμα Καψωμένου, στον Πύργο Αλικιανού και συνεχίζεται αύριο και μεθαύριο στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης. Εσαεί επίκαιρος ο Μεγάλος Αλεξανδρινός. Ποιος είπε όμως ότι σωπαίνουν οι ποιητές μας;

'ΠΡΕΠΕΙ να ομολογήσω ότι ποτέ δεν έχω δει τέτοιους οργανωμένους δαίμονες, τέτοια βλοσυρά τέρατα που φτύνουν μίσος και εκδίκηση', δήλωσε προχθές ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM. Για να συνεχίσει: 'Θέλω να συνεχιστεί ο αγώνας, ώστε να εκλείψουν πρώτα - πρώτα οι αιτίες του φαινομένου και μετά τα αποτελέσματα'.

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΙ οι Μιχαλολιάκος, Λαγός, Πατέλης, ελεύθεροι οι Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Μίχος. Τροφή άφθονη για τους κάθε λογής 'μαϊντανούς' για να αποφανθούν κατά πόσο η Δικαιοσύνη κάνει καλά τη δουλειά της. Επεται συνέχεια.

ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ, λέει, την προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την ύφεση και για μια ανταγωνιστική οικονομία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Αλίμονός του που δεν έχει νύχια να ξυστεί και περιμένει να τονε ξύσουνε οι άλλοι, έλεγε η μάνα μου.

ΟΧΙ νέα δημοσιονομικά μέτρα. Κάθετος (τι λέξη κι αυτή!) ο και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ή ο και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (διαλέγετε και παίρνετε) Ευάγγελος Βενιζέλος. Ό,τι θέλει λέει ο καθένας σ? αυτήν την κυβέρνηση, όταν η τρόικα δεν είναι εδώ. Δεν χάλασε δα κι ο κόσμος αν χορέψουν και λιγάκι τα ποντίκια, όταν λείπει η γάτα!

ΔΑΚΕ, δάκε, είσαι δω; Και πέμπτος ψεκασμός δακοκτονίας στον Αποκόρωνα. Δεν πρέπει να σταματά ποτέ ο αγώνας κατά του δάκου. Εκεί που λες ότι τον εξαφάνισες από... προσώπου ελιάς, να τονε να κόβει βόλτες. 

ΠΑΝΤΑ ακμαίος ο πρώτος κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγος μας Ηλίας Σταματάκης κι ας έχει περάσει τα ογδόντα. 'Ως τα ογδόντα νόμιζα κι εγώ πως θα γεράσω/ μα ?γω θαρρώ τα εκατό ορθός θα τα περάσω', η τελευταία μαντινάδα που μου έστειλε, μέσω κινητού, όπως πάντα. Οχι μόνο να τα εκατοστίσεις, αλλά και να τα εκατοπενηνταρίσεις, Ηλία!

ΜΕΡΙΚΟΙ λένε ότι, όταν ο Αλέξανδρος έφτασε στο ιερό του Αμμωνα Δία, ο ιερέας που τον υποδέχτηκε, θέλοντας να του μιλήσει ελληνικά και κάνοντας κάποια φιλοφρόνηση, να του πει 'ω παιδίον', στην τελευταία συλλαβή από βαρβαρισμό πρόφερε σίγμα αντί νι και είπε 'Ω ΠΑΙΔΙΟΣ' (ω παιΔιός...). Γενικά ο Αλέξανδρος στους βαρβάρους έδειχνε ότι ήταν εντελώς πεπεισμένος για την εκ θεού γέννηση και καταγωγή του, ενώ στους Ελληνες συμπεριφερόταν με περισσότερη μετριοφροσύνη. Οταν κάποτε ακούστηκε μεγάλη βροντή και όλοι οι παρόντες τα ?χασαν, ο σοφιστής Ανάξαρχος, που ήταν παρών, τον ρώτησε: 'Μήπως είσαι εσύ, γιε του Δία, που βροντάς έτσι;'. Ο Αλέξανδρος γέλασε και του είπε: 'Δεν θέλω να γίνομαι φοβερός στους φίλους μου, όπως με προτρέπεις εσύ. Οπως βλέπεις στο τραπέζι μου σερβίρουν ψάρια και όχι κεφάλια σατραπών'. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Μήτε βαθύς στες σκέψεις ήταν, μήτε τίποτε./ Ένας τυχαίος, αστείος άνθρωπος./ Πήρε όνομα ελληνικό, ντύθηκε σαν τους Έλληνας,/ εμαθ? επάνω, κάτω σαν τους Έλληνας να φέρεται·/ κ? έτρεμεν η ψυχή του μη τυχόν/ χαλάσει την καλούτσικη εντύπωσι/ μιλώντας με βαρβαρισμούς δεινούς τα ελληνικά,/ κ? οι Αλεξανδρινοί τον πάρουν στο ψιλό,/ ως είναι το συνήθειό τους, οι απαίσιοι./ Γι? αυτό και περιορίζονταν σε λίγες λέξεις,/ προσέχοντας με δέος τες κλίσεις και την προφορά·/ κ? έπληττεν ουκ ολίγον έχοντας κουβέντες στοιβαγμένες μέσα του'.
Από το ποίημα 'Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης' 
του Κ.Π. Καβάφη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (04.10.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου