Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΧΑΝΙΩΤΙΣΣΑ ΜΟΥ Παναγιά, προστάτευε την πόλη/ κι εμείς σ’ ανάβουμε κεριά καθημερνή και σκόλη! ΚΑΙ ΤΟ Πιθάρι, και ο Βουτάς, και τα Ζυμπραγού έχουν προστάτιδά τους στον Νομό μας την Παναγία των Εισοδίων. Χρόνια πολλά και στους κατοίκους αυτών των χωριών, όπως και στους Χανιώτες. Και βέβαια στις πολλές απάντρευτες Μαρίες και Δέσποινες (και στις όποιες παντρεμένες επιμένουν να συνεχίζουν) που γιορτάζουν σήμερα. Βοήθειά μας ολωνών η Χάρη της.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φωτό: Γιάννης Κάκανος
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΩΡΑΙΟ, πολύ και συγκινητικό το θέμα των Εισοδίων της Θεοτόκου, που γιορτάζει σήμερα η Eκκλησία μας, για να γίνει ποίημα. Αυτό μας λέει, στο ποίημά του “Εισόδια” ο ποιητής Ματθαίος Μουντές. Πράγματι μ’ αρέσει κι εμένα και με συγκινεί ιδιαίτερα τούτη η γιορτή. Και γιατί η Παναγία των Εισοδίων, ένα κοριτσάκι μόλις τριών ετών, είναι το τείχος και η προστασία της πόλης μας.
ΚΑΙ ΤΟ Πιθάρι, και ο Βουτάς, και τα Ζυμπραγού έχουν προστάτιδά τους στον Νομό μας την Παναγία των Εισοδίων. Χρόνια πολλά και στους κατοίκους αυτών των χωριών, όπως και στους Χανιώτες. Και βέβαια στις πολλές απάντρευτες Μαρίες και Δέσποινες (και στις όποιες παντρεμένες επιμένουν να συνεχίζουν) που γιορτάζουν σήμερα. Βοήθειά μας ολωνών η Χάρη της.
ΧΑΝΙΩΤΙΣΣΑ ΜΟΥ Παναγιά, προστάτευε την πόλη/ κι εμείς σ’ ανάβουμε κεριά καθημερνή και σκόλη! Στο πνεύμα της σημερινής γιορτής η μαντινάδα που μου έστειλε, μέσω κινητού, όπως πάντα ο Ηλίας ο Σταματάκης. Γέννημα θρέμμα Χανιώτης ο μαντιναδολόγος μας.
ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ξημέρωσε τις προάλλες, μας θυμήθηκε πάλι εμάς τους Κρητικούς ο Εγκέλαδος. Ό,τι ώρα θέλει κι όπου θέλει ξυπνά η αφεντιά του. Στο Ηράκλειο χτύπησε αυτή τη φορά…
«ΜΑ ΓΙΑΤΙ βάζεις το πορτοφόλι σου αριστερά;/ Απάνω στην καρδιά σου;/ Βάλτο τουλάχιστο δεξιά, καημένε!/ Εκεί είναι η θέση του». Από το “Ψηφιδωτό” (δεύτερη σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΜΗΝΥΜΑΤΑ πάνε, μηνύματα έρχονται… Πολύς λόγος κατά καιρούς στο διαδίκτυο για τους ηλεκτρονικούς ιούς που εξαπολύουν μερικοί για πλάκα και απειλούν με κάψιμο τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών μας. Για τους άλλους “ιούς” που κυκλοφορούν ανενόχλητοι “κατακαίοντας” τα πάντα όλα,… μουρμού κι αθιβολή!
ΠΛΗΡΕΣ, ΚΙ όταν λέμε πλήρες εννοούμε πλήρες, το αδιέξοδο στα Πανεπιστήμια. Απού μπορεί κι απάνω του. Ήταν στραβό το κλήμα, το απόφαγε κι ο γάιδαρος, ο λεγόμενος “Μνημόνιος”. Τι να ελπίζει μια χώρα που έχει ξέφραγο απ’ όλες τις μεριές τ’ “αμπέλι” της!
ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ άμεσα η δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στα Χανιά! Κι όταν λέμε άμεσα, εννοούμε άμεσα, πριν να τελειώσει η χρονιά που διανύουμε, δηλαδή. Καλές οι συζητήσεις και οι συσκέψεις, κατάκαλες όταν καταλήγουν σε πράξεις. Πάντα, βέβαια, ύστερα από ώριμες σκέψεις…
ΠΑΜΕ ΒΡΑΖΙΛΙΑ! Όλοι οι Έλληνες, κι όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι, πανηγυρίσαμε προχθές την πρόκριση της Εθνικής μας Ομάδας Ποδοσφαίρου, στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014. Μπορεί να μη βγήκαμε στους δρόμους και στις πλατείες, ο καθένας μας όμως ανέμισε, έστω για λίγο, εντός του τη γαλανόλευκη. Εθνική Ελλάδος, γεια σου!
«ΠΟΙΑ ΠΟΛΗ προστατεύει η Παναγία; Κατ’ αρχήν την πόλη των πόλεων, των θρύλων και των παραδόσεων, των γραμμάτων και του πολιτισμού, αλλά και των μεγάλων Αγίων Πατριαρχών και αυτοκρατόρων, του ευσεβή και φιλοχρίστου λαού, την πόλη της Κωνσταντινουπόλεως. Πέρα απ’ αυτά όμως, που μπορεί να ηχούν ευχάριστα στα αυτιά μας, η Παναγία είναι η μόνιμη και διαχρονική υπερασπιστής της Πόλης του Θεού, πάνω στη γη, της Εκκλησίας της οικουμένης στην πανανθρώπινη διάστασή της. Η Παναγία μιλεί και συνομιλεί, επικοινωνεί και αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους του κόσμου, πέρα από εθνικές, φυλετικές, ακόμα και θρησκευτικές διαφορές. Δε χωρίζει, ενώνει τους ανθρώπους. Είναι “προκήρυξις της των ανθρώπων (όλων σωτηρίας’)”». Από το βιβλίο “Λόγος Κυρίου” του π. Στυλιανού Θεοδωρογλάκη, ιερατικού προϊσταμένου του Καθεδρικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων.
Υπάρχει ένα θέμα ωραίο:/ να γράψεις στίχους μουσικούς, χλωμούς, νησιώτικους,/ που να διαβάζονται με τη βοήθεια της φλόγας/ ενός μικρού κεριού που τρέμει,/ κι από ψυχές που τρέμουν και ποθούν…/ Υπάρχει ένα θέμα εσπερινό, ωραίο πολύ:/ για λιτανείες κοριτσιών λευκοντυμένων,/ αγνών παιδιών – στα χέρια να κρατούν/ λαμπάδες και χρυσάνθεμα»…
Από το ποίημα “Εισόδια” του Ματθαίου Μουντέ.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (21.11.2013)

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-13/#ixzz2lHoq0frs
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου