Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΛΑΤΡΕΥΩ, αν και δεν υπήρξα ποτέ “βασιλικός”, τον βασιλικό. Εκτός συναγωνισμού σίγουρα ο βασιλιάς των λουλουδιών για μένα. Και γιατί βασιλικός κι αν μαραθεί τη μυρωδιά του την έχει. Ενας βασιλικός που αφήνει τη μυρωδιά του, όταν φύγει απ’ τη ζωή, κληρονομιά σ’ όσους τον γνώρισαν, πρέπει να είναι ο άνθρωπος…  Άντε πάλι αρχίσαμε και σήμερα, πάμε παρακάτω.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΜΥΡΙΖΩ και ξαναμυρίζω το κλαδάκι του βασιλικού που βρίσκεται δίπλα μου για να πάρω δυνάμεις και να ξεκινήσω να γράφω τη στήλη κι έρχεται στον νου μου ο πρώτος στίχος απ’ το ποίημα “Βασιλικός” της Αναστασίας Α. Αντύπα, που διάβασα πρόσφατα στην ποιητική της συλλογή “Σουρντίνα”. “Δημοκρατικός ο βασιλικός του πατέρα μου”, λέει. Αυτό ήταν… Το τέλος το βρήκα. Κι όταν βρίσκω το τέλος είναι σαν να έχω βρει και την αρχή. Και η αρχή, ως γνωστό, είναι το ήμισυ του παντός!
ΛΑΤΡΕΥΩ, αν και δεν υπήρξα ποτέ “βασιλικός”, τον βασιλικό. Εκτός συναγωνισμού σίγουρα ο βασιλιάς των λουλουδιών για μένα. Και γιατί βασιλικός κι αν μαραθεί τη μυρωδιά του την έχει. Ενας βασιλικός που αφήνει τη μυρωδιά του, όταν φύγει απ’ τη ζωή, κληρονομιά σ’ όσους τον γνώρισαν, πρέπει να είναι ο άνθρωπος…  Άντε πάλι αρχίσαμε και σήμερα, πάμε παρακάτω.
Η ΑΝΘΡΩΠΙΑ! Αυτό είναι που πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα κρίνεται ιδιαίτερα τις μέρες μας… Δεν παύει να μου το λέει και να μου το ξαναλέει ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος στις συζητήσεις που κάνουμε τον τελευταίο καιρό. Η ανθρωπιά! Τι λέξη κι αυτή!
ΣΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ του πρώην υπουργού και πρώην βουλευτή Μιχάλη Λιάπη αναφέρονται στις μαντινάδες που μου έστειλαν από προχθές η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη και ο Ηλίας ο Σταματάκης. Η μαντινάδα της Νεκταρίας: “Επιασαν πρώην υπουργό γιατί παρανομούσε/ χωρίς να ’χει ασφάλεια δίπλωμα δεν κρατούσε”. Η μαντινάδα του Ηλία: “Λιάπη η πινακίδα σου πλαστή κι έκαμε ντόρο/ γι’ αυτό και το αυτόφωρο σου έκαμε το δώρο!”. Τα σχόλια δικά σας…
ΥΠΗΡΞΕ ένθερμος συνήγορος της πολεμικής αμερικανικής επέμβασης στη Σερβία και στο Ιράκ, για “ν’ απαλλαχθούμε από τον χασάπη των Βαλκανίων Μιλόσεβιτς και τον όμοιό του της Μέσης Ανατολής Σαντάμ Χουσεΐν”, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και ηγετικό στέλεχος των “Πρασίνων Οικολόγων” Γιόσκα Φίσερ. Σήμερα; Σήμερα, όπως γράφει στη στήλη του “9 μποφόρ” [βλ. εφ. “Χριστιανική” (Πέμπτη, 5.12.2013)] ο “βοριάς”, “πρωταγωνιστεί σε διαφημιστικό σποτ της BMWi3 που με το νέο μοντέλο, ασφαλώς για να το οδηγεί ο μίστερ “πράσινος”, δεν θα ρυπαίνει το περιβάλλον.
ΑΝΩΜΑΛΗ προσγείωση του Α.Ο. Πλατανιά προχθές στο Αγρίνιο. Μπάλα είναι αυτή, καμιά εμπιστοσύνη δεν μπορείς να της έχεις. Εκεί που τη μια αγωνιστική σου κάνει το χατίρι και μπαίνει τρεις φορές στα δίχτυα της αντίπαλης εστίας, την άλλη μπαίνει τρεις επίσης φορές στα δίχτυα της δικής σου…
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ Ιγνάτιο Χατζηνικολάου, θεολόγος – τ. λυκειάρχη, Χανιά: Και διά της στήλης και εις έτη πολλά για την ονομαστική σας εορτή, πάτερ Ιγνάτιε! Βοήθειά σας και βοήθειά μας ο Αγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος, τη μνήμη του οποίου εορτάζει σήμερα η εκκλησία μας. Χαιρόμεθα ιδιαίτερα να σας βλέπουμε παρόντα και επί των δημοσιογραφικών επάλξεων, ιδιαιτέρως της εφημερίδας μας, της οποίας είστε ο παλαιότερος συνεργάτης.
ΟΤΑΝ ο Δημήτριος ο Πολιορκητής κατέλαβε τα Μέγαρα, πατρίδα του Στίλπωνος, φρόντισε να μην πάθει τίποτε το σπίτι του φιλοσόφου και να του αποδοθούν όλα όσα του είχαν αρπάξει. Και όταν του υπέδειξαν να κάνει έναν κατάλογο των πραγμάτων που έχασε, απάντησε ότι δεν έχασε τίποτε απ’ αυτά που πραγματικά του ανήκουν, γιατί κανένας δεν του αφαίρεσε τη μόρφωση, εφόσον εξακολουθεί να έχει την ευγλωττία και τις γνώσεις του. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
“Δημοκρατικός/ ο βασιλικός του πατέρα μου/ -έτσι τον αποκαλούσε κανακεύοντάς τον-/ φουντωτός και ολοστρόγγυλος./ Άλλες δεκαετίες αυτές, άλλα ήθη./ Και τα πετούμενα ακόμη/ καλοδεχούμενα/ μια και σπάνιζαν./ Κι ήταν κακούργος ο γείτονας/ που τόλμησε να καταστρέψει/ τα αβγά της περιστέρας./ Τώρα εγώ τρομοκρατώ/ τα περιστέρια με νεροπίστολα./ Και ο βασιλικός -δημοκρατικός-/ ανάμεσα σε άλλα λουλούδια,/ στερημένος από χάδια,/ επιβιώνει”.
Το ποίημα “Βασιλικός” της Αναστασίας Α. Αντύπα.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (20.12.2013)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-29/#ixzz2o15m9XxF
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου