Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ από προχθές. Να ευχηθώ, λοιπόν, κατ’ αρχάς καλό μήνα, έστω και με δύο μέρες καθυστέρηση, και με το καλό να αποχαιρετήσουμε τον χρόνο που διανύουμε και να μπούμε στον επόμενο, μήπως και δούμε, ως χώρα, θεού πρόσωπο. Λέτε;
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ από προχθές. Να ευχηθώ, λοιπόν, κατ’ αρχάς καλό μήνα, έστω και με δύο μέρες καθυστέρηση, και με το καλό να αποχαιρετήσουμε τον χρόνο που διανύουμε και να μπούμε στον επόμενο, μήπως και δούμε, ως χώρα, θεού πρόσωπο. Λέτε;
ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ο εορτασμός στα Χανιά στις 29-30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου της επετείου των 100 χρόνων της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Πραγματικά μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου στις πολλές, πάμπολλες και υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις που έγιναν. Τι ευλογία για τον τόπο μας η λειτουργία του Ιδρύματος που φέρει το όνομα του Εθνάρχη! Ποιoς άλλος φορέας εκτός απ’ το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” θα μπορούσε αλήθεια να οργανώσει και να συντονίσει, έτσι όπως οργάνωσε και συντόνισε το “κρητικό εμείς”;
ΠΑΡΟΥΣΙΑ του βασιλέως των Ελλήνων Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού της χώρας Ελευθερίου Βενιζέλου η έπαρση της ελληνικής σημαίας στο φρούριο του Φιρκά την 1η Δεκεμβρίου 2013. Ούτε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ούτε ο Πρωθυπουργός της xώρας δεν ήταν παρόντες στην επέτειο των 100 χρόνων, όμως… Παράπονο!
ΩΣΤΟΣΟ από αύριο αρχίζουν τα “Νικολοβάρβαρα”. Για τις τρεις γιορτές της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Σάββα και του Αγίου Νικολάου (4, 5 και 6 Δεκεμβρίου) ο λόγος. “Αγιά Βαρβάρα γέννησε κι Αϊ – Σάββας το δέχτη, κι Αϊ Νικόλας έτρεξε να πάει να το δαφτίσει (βαφτίσει λέει ο λαός μας για να δείξει τη σχέση των τριών γιορτάδων με το κρύο και το χιόνι).
«ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ μαζικοί πλειστηριασμοί, θα έχουμε μια δεύτερη Μικρασιατική Καταστροφή. Από τη Βουλή δεν μπορεί να περάσει τέτοιος νόμος που να βγάζει μαζικά σε πλειστηριασμό τα σπίτια του κόσμου που δεν μπορούν να πληρώσουν». Από έναν άνθρωπο «που ζει καθημερινά στα δικαστήρια, ως φρικτή εμπειρία τη διαδικασία πλειστηριασμών» τον εισαγγελέα Βασίλειο Φλωρίδη η καταγγελία – εκτίμηση. «Ο λαός εμείς, ο καθένας μας χωριστά και όλοι μαζί πρέπει να αποτρέψουμε το νέο αυτό εθνικό έγκλημα» μας λέει, μεταξύ των άλλων, σε σχόλιο του, επί του προκειμένου, “ο βοριάς” στην στήλη του “9 μποφόρ” στην εφημ. “Χριστιανική” (Πέμπτη 21.11.2013). Ποιο απ’ τα εγκλήματα να πρωτααποτρέψουμε, αλήθεια!
ΤΙΠΟΤΑ, τίποτα δεν φαίνεται να σταματά τον Α.Ο. Χανίων στην ξέφρενη φετινή πορεία του στο πρωτάθλημα Β’ Εθνικής. Προχθές ήταν η σειρά του Βύζαντα Μεγάρων και την ερχόμενη Κυριακή όλα δείχνουν ότι το επόμενο θύμα θα είναι η Γλυφάδα που μόνο από θαύμα θα γλιτώσει την ήττα. Για να δούμε, γιατί δεν είναι να ’χει κανείς εμπιστοσύνη και στην μπάλα…
ΓΙΩΡΓΟ Καραγεωργίου, νομικό, κοινωνιολόγο, συγγραφέα, Χανιά: Συγχαρητήρια θερμά, και δια της στήλης, για τη βράβευση με το πρώτο βραβείο λογοτεχνίας του Α’ μέρους του καινούργιου, άτιτλου ακόμα, μυθιστορήματός σας, στον 30ο Παγκρήτιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για την εξέγερση του Πολυτεχνείου του Συνδέσμου Φιλολόγων Χανίων. Σας ευχαριστώ επίσης θερμά και για το ότι μου το στείλατε. Είναι αλήθεια ότι όταν μοιραζόμαστε τη χαρά μας αυτή διπλασιάζεται, σε αντίθεση με την λύπη μας που όταν την μοιραζόμαστε γίνεται μισή.
ΟΤΑΝ Ο Πελασγός έγινε βασιλιάς στην Αρκαδία, έφτιαξε καλύβες για να μην κρυώνουν οι άνθρωποι, να μη βρέχονται αλλά και ούτε να υποφέρουν από τη ζέστη. Αυτός είναι που ανακάλυψε πρώτος και τους χιτώνες από προβιές. Ακόμα, έμαθε στους ανθρώπους, που μέχρι τότε έτρωγαν χλωρά φύλλα, χορτάρια και ρίζες, να τρώνε τα βελανίδια. Η συνήθεια αυτή διατηρήθηκε για πολλά χρόνια. Ετσι κάποτε η Πυθία απαγόρευσε στους Σπαρτιάτες να επιτεθούν στην Αρκαδία, με τον εξής χρησμό: «Στην Αρκαδία είναι πολλοί άνδρες που τρώνε βελανίδια και αυτοί θα σε εμποδίσουν». (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας” Εκδ. “Σαββάλας”).
«Οταν έρθει/ η άγια ώρα/ να τη θωρείς κυματιστή/ στο λαιμό του Ακρωτηριού/ στο φρύδι του Φιρκά,/ μη φύγεις./ Μείνε,/ να την κοιτάς/ να την κοιτάς/ να την κοιτάς/ και στην ματιά σου/ μέσα εγώ,/ να φύγω ήσυχος» Το ποίημα “Λαβωμένος Αποχαιρετισμός”
της Γιούλης Αντωνάτου – Πατεράκη
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (02.12.2013)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-19/#ixzz2mRVGw7Yp
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου