Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ, κυρίως, θεωρείται ο Αγιος Νικόλαος που γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας. Κι αυτό γιατί οι ναυτικοί μας είναι εκείνοι που περισσότερο απ’ όλους τους άλλους τον επικαλούνται και στις δύσκολες ώρες του τάζουν τάματα ανάλογα με το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετωπίζουν. «Λαμπάδες ίσαμε το μπόι τους, ασημένιο ή χρυσό καράβι και κάτι μάλλον υπερβολικό, λαμπάδα ίσαμ’ ένα κατάρτι».Βοήθειά μας ολονών, λοιπόν, και βέβαια χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ, κυρίως, θεωρείται ο Αγιος Νικόλαος που γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας. Κι αυτό γιατί οι ναυτικοί μας είναι εκείνοι που περισσότερο απ’ όλους τους άλλους τον επικαλούνται και στις δύσκολες ώρες του τάζουν τάματα ανάλογα με το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετωπίζουν, όπως γράφει και στο βιβλίο της “Λαογραφικό Ημερολόγιο” η Αικατερίνη Τσοτάκου – Καρβέλη. «Λαμπάδες ίσαμε το μπόι τους, ασημένιο ή χρυσό καράβι και κάτι μάλλον υπερβολικό, λαμπάδα ίσαμ’ ένα κατάρτι».
ΠΑΛΕΥΟΥΝ με τα κύματα οι ναυτικοί κι αντέχουν/ γιατί στην πλώρη βοηθό, Αγιε Νικόλα σ’ έχουν. Από τη μαντιναδολόγο μας τη Νεκταρία τη Θεοδωρογλάκη η μαντινάδα, που εκφράζει βέβαια την κοινή, στην λαϊκή συνείδηση, πεποίθηση.
Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ωστόσο, δεν είναι, όπως μας λέει και το δοξαστικό των αίνων του, “κυβερνήτης” μόνον «των εν θαλάσση, αλλά των πάντων», αφού είναι ο «πανταχού θερμώς προφθάνων»… Βοήθειά μας ολονών, λοιπόν, και βέβαια χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες.
ΠΟΥ ΠΑΣ καραβάκι με τέτοιον καιρό/ σε μάχεται η θάλασσα, δεν την φοβάσαι;/ Ανέμοι σφυρίζουν και πέφτει νερό/ πού πας, καραβάκι με τέτοιον καιρό;». Δεν ήρθαν, βέβαια, απ’ το πουθενά στη… μύτη του μολυβιού μου οι στίχοι αυτοί του Ζαχαρία Παπαντωνίου που τους θυμάμαι απ’ τα χρόνια που πήγαινα στο Δημοτικό. Προστάτης των καραβιών ο Αγιος Νικόλαος, ένα καράβι, ένα καραβάκι, που ταξιδεύει σε φουρτουνιασμένες θάλασσες μ’ ενάντιους ανέμους η πατρίδα μας…
ΓΙΑ ΕΝΑ “τρελοβάπορο” μας μιλά στο ομώνυμο ποίημα του ο Οδυσσέας Ελύτης. Για ένα “τρελό βαπόρι, τρελοβάπορο” που «χρόνους μας ταξιδεύει δεν βουλιάξαμε/ χίλιους καπετάνιους τους αλλάξαμε/ κατακλυσμούς ποτέ δεν λογαριάσαμε/ μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε». Το ένα φέρνει τ’ άλλο και τ’ άλλο το παράλλο, ας σταματήσω όμως εδώ…
ΕΙΜΑΣΤΕ στα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου, μας είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, συνιστώντας μας με έμμεσο πλην σαφή τρόπο υπομονή. Πώς λέμε υπομονή στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του; Κάπως έτσι…
«ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ προσευχόμενος» στη Μονή της Αγίας Τριάδας προχθές, 4 Δεκεμβρίου, ημέρα της ονομαστικής του εορτής ο μητροπολίτης μας, ο Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός Παπαγιαννάκης. Συμπαράσταση στους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Και “εις έτη πολλά”, και δια της στήλης, σεβασμιότατε!
Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ναός του Αγίου Νικολάου στον ελλαδικό χώρο βρίσκεται στα Ψαρά. Ο ναός του Αγίου Νικολάου Ψαρών, ένα “σπίτι” μεγαλόπρεπο για τον προστάτη των Ναυτικών και “η Μητρόπολη του Αιγαίου”, όπως έχει χαρακτηριστεί, άρχισε να κτίζεται από τα 1785. Χρόνια της μαύρης σκλαβιάς, αλλά και χρόνια που η ναυτιλία των Ψαρών, άρχιζε ν’ αναπτύσσεται. Κουβαλούσαν οι Ψαριανοί τα μάρμαρα από τα Θυμιανά της Χίου, από νησιά του Αιγαίου, αλλά και από μακριά, από τη Μάλτα και τη Μασσαλία. Κουβαλούσαν και οι Ψαριανές τα κεράσματα στους εργάτες μέσα στα πιο όμορφα πιάτα που είχαν στο νοικοκυριό τους. Κι όταν τέλειωσε το χτίσιμο, τα πήραν οι εργάτες και τα εντοίχισαν στο εξωτερικό του ναού και μένουν μέχρι σήμερα μαρτυρία της ευλάβειας και της προσφοράς. [...] Αξίζει ν’ ανεβεί κανείς τα 60 σκαλοπάτια και να επισκεφθεί την εκκλησία που ξεκίνησε ο Κανάρης πριν να ξεκινήσει για το μεγάλο του κατόρθωμα (Πηγή: el.wikipedia.org).
«ΠΟΙΜΕΝΕΣ και Διδάσκαλοι, τον του καλού Ποιμένος, ομόζηλον Ποιμένα, συνελθόντες ευφημήσωμεν. Οι εν νόσσοις τον ιατρόν, οι εν κινδύνοις τον ρύστην, οι αμαρτωλοί τον προστάτην, οι πένητες τον θησαυρόν, οι εν θλίψεσι την παραμυθίαν, τον συνοδίτην οι οδοιπόροι, οι εν θαλάσση τον κυβερνήτην, οι πάντες τον πανταχού θερμώς προφθάνοντα, μέγιστον Ιεράρχην, εγκωμιάζοντες ούτως είπωμεν. Πανάγιε Νικόλαε, πρόφθασον, εξελού ημάς της ενεστώσης ανάγκης, και σώσον την ποίμνην σου ταις ικεσίαις σου.
“Από το δοξαστικό των αίνων του όρθρου
της εορτής του Αγίου Νικολάου”
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (06.12.2013)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-21/#ixzz2mhiuF7wo
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου