Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

..ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


Οντως κρύβουν απίστευτες δυνάμεις τα παιδιά και όντως το χρέος των δασκάλων τους είναι να δίνουν τις αναγκαίες ευκαιρίες στα παιδιά για να τις αναπτύσσουν. Τόξα απ’ τα οποία εκτοξεύονται τα παιδιά σαν ολοζώντανα βέλη οι δάσκαλοί τους, για να θυμηθώ τον Λιβανέζο ποιητή Χαλίλ Γκιμπράν, τι άλλο! Το κάνουν πράξη οι δάσκαλοι του Γυμνασίου Βάμου.
Δείτε περισσότερο...ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

.




ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Επιμέλεια: 
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
Kakatsakis@sch. gr

Kαλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο! 
«Υπάρχουν παιδιά που κρύβουν απίστευτες δυνάμεις μέσα τους. Δυνάμεις που σχετίζονται με το πνεύμα, τις τέχνες, τη μουσική, τη δημιουργικότητα, τον αθλητισμό. Δουλειά των εκπαιδευτικών, εκτός των άλλων, είναι να εντοπίσουν αυτές τις δυνάμεις και να τις αναδείξουν. Να δώσουν στους μαθητές τη δυνατότητα να πιστέψουν ότι τις έχουν και να τις καλλιεργήσουν και ασφαλώς να τις χρησιμοποιήσουν δημιουργικά προς όφελός τους, αλλά και προς όφελος του συνόλου». Προσυπογράφω, και μάλιστα με τα... δύο μου χέρια, αυτά που υπογραμμίζει ο διευθυντής του Γυμνασίου Βάμου Περικλής Μαχαιράς, προλογίζοντας το φετινό, 8ο κατά σειρά, τεύχος του εξαίρετου περιοδικού 'Μαθητών λόγος' που βγάζει το σχολείο. Οντως κρύβουν απίστευτες δυνάμεις τα παιδιά και όντως το χρέος των δασκάλων τους είναι να δίνουν τις αναγκαίες ευκαιρίες στα παιδιά για να τις αναπτύσσουν. Τόξα απ’ τα οποία εκτοξεύονται τα παιδιά σαν ολοζώντανα βέλη οι δάσκαλοί τους, για να θυμηθώ τον Λιβανέζο ποιητή Χαλίλ Γκιμπράν, τι άλλο! Το κάνουν πράξη οι δάσκαλοι του Γυμνασίου Βάμου, όπως και στην έκδοση του περί ου ο λόγος εντύπου, φαίνεται πεντακάθαρα, ακόμα και με μια απλή ματιά στα περιεχόμενα. Πολυποίκιλα τα θέματα με τα οποία ασχολούνται τα παιδιά. Μένουμε σήμερα στην ενότητα για τα χωριά τους. Και λέω 'σήμερα' γιατί, Θεού θέλοντος, θα φιλοξενηθούν αργότερα κι άλλες εργασίες από τον 'Μαθητών λόγο' στον 'Παιδότοπο'. Αυτά προσώρας για να συνοδεύσω τα ολόθερμα συγχαρητήριά μου σε σύμπασα την τωρινή σχολική κοινότητα του πάντα ένδοξου Γυμνασίου μας!

Σας χαιρετώ με αγάπη
Β.Θ.Κ.

Περιεχόμενα

Οικονομική κρίση και πολιτισμός 
Συνέντευξη του λυράρη Ηλία Βλαμάκη 
Τραγωδίες στην άσφαλτο με ανηλίκους 
Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού 
Ενδοσχολική βία
Συνάντηση με τον επιχειρηματία κ. Κωστή Ζομπανάκη 
Οι μαθητές γράφουν για τα χωριά τους 
Ο Κουλές στο Νιο Χωριό
Κόκκινο Χωριό: Βιοτεχνία φυσητού γυαλιού και μπρούτζου
Ο Αη Γιώργης στην Εξώπολη
21/12/2012 Το τέλος του κόσμου;
Why the world didn’t end
Ο πόλεμος των κουμπιών
Σχέδιο με χρωματιστά μολύβια
Σημαντικός ποταμός της Γαλλίας
Το τρίγωνο των Βερμούδων
Περιβάλλον
Χρήσιμες συμβουλές για τον σκύλο σας
Μάθε κι αυτό
Διασκέδαση
Ειδήσεις από το σχολείο μας 
Πειράματα Φυσικής και Χημείας


Υπεύθυνες καθηγήτριες
Αρκολάκη Πηνελόπη, Γαλλικής Γκαγκαδέλη Αικατερίνη, φυσικός Εφραιμίδου Σοφία, Αγγλικής Συμμετοχή: Καλαϊτζάκη Ειρήνη, Πληροφορικής

Συντακτική Επιτροπή
Καλλιβρετάκη Μαρία - 
Γελασάκη Χρύσα -
Νικολοζάκη Ολγα-
Ανιτσάκης Μανώλης


Ο  Κουλές  στο  Νιο Χωριό
Βρίσκεται ψηλά στο κέντρο της επαρχίας Αποκόρωνα, περίπου 25 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης των Χανίων και νοτιοανατολικά του χωριού Νιο Χωριό. Το όνομά του διατηρείται ακόμα από την τούρκικη ονομασία su Kulesi, αφού κτίστηκε από Τούρκους. Στον λόφο που βρίσκεται ο Κουλές οδηγεί δρόμος που ξεκινά από το Νιο Χωριό. Το φρούριο δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, γιατί δεν έχει αναπαλαιωθεί ποτέ, με μερικούς μόνο τοίχους να μνημονεύουν το ένδοξο παρελθόν του. Το πότε ξεκινά ακριβώς η ιστορία του Κουλέ μας είναι άγνωστο, το μόνο που ξέρουμε είναι ότι το κτήριο που βλέπουμε σήμερα κτίστηκε από τους Τούρκους στο σημείο που προϋπήρχε ενετικός πύργος με σκοπό τον έλεγχο του Κάμπου των Καλυβών, των χωριών της Ρίζας και του περάσματος του Αποκόρωνα προς τα Κεραμειά.
Ο Κουλές αυτός αποτελούνταν από ένα κεντρικό ορθογώνιας κάτοψης κτηριακό συγκρότημα με πολεμίστρες στις μακρές του πλευρές και πλαισιωνόταν από δύο ημικυκλικές υπερυψωμένες θέσεις πυροβολικού στην ανατολική και στη δυτική πλευρά του με τη μορφή πύργων, στη βάση των οποίων (στο ύψος των άλλων) είχαν πολεμίστρες. Αλλο ένα μικρότερο φρούριο βρισκόταν ακριβώς στην απέναντι κορυφή, ενώ ανάμεσά τους υπάρχει ακόμη η στέρνα στην οποία συνέλεγαν νερό για τις ανάγκες των φρουρών.
Μαραγκουδάκη Κλειώ 
Κώστας Μαραγκουδάκης Α2


Ο Αη Γιώργης στην Εξώπολη
Τα τελευταία χρόνια άρχισαν οι κάτοικοι από το χωριό Εξώπολη της επαρχίας Αποκορώνου να εορτάζουν πανηγυρικά το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στον εγκαταλελειμμένο από το 1970 μικρό οικισμό με την ονομασία Αργυρομούρι, αναβιώνοντας ταυτόχρονα ένα παλιό έθιμο που γινόταν με τον αγιασμό των προβάτων. Για τη χρονολογία που κτίστηκε το εκκλησάκι δεν γνώριζε   κανένας   να   μου   πει, όμως, υποθέτουν ότι είναι μεταβυζαντινό, επειδή στερείται αγιογράφησης.
Την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου τη θεωρούσαν θαυματουργή. Επί τουρκοκρατίας, γύρω στο 1890 πέρασε από την εποχή αυτή ένα τούρκικο απόσπασμα, του οποίου οι άνδρες μπεκροπίνανε στην Εξώπολη και άρχισαν μετά να πειράζουν τον Αγά του χωριού, έχοντας ως στόχο τους το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Ο Αγάς, λοιπόν, για να αποδείξει ότι δεν υπολογίζει τη δύναμη του Αϊ Γιώργη, αποφασίζει να ρίξει πέντε βολές με το κανόνι για να γκρεμίσει την εκκλησία. Οι τέσσερις βολές βρήκαν την πρόσοψή της, η οποία όχι μόνο δεν γκρεμίστηκε, αλλά αντιθέτως σχηματίστηκε εκεί ένας σταυρός. Το βόλι από την πέμπτη βολή δεν βρέθηκε πουθενά. Ενοχλημένος ο Αγάς πηγαίνει κοντά και εισέρχεται μέσα στην εκκλησία κατεβάζοντας το εικόνισμα του Αγίου με σκοπό να το μαγαρίσει. Οταν κάθισε με κατεβασμένα τα ρούχα του έτσι σκυφτός που ήταν, έμεινε κολλημένος δίχως να μπορεί να κουνήσει. Εκεί τον βρήκαν αργότερα οι άλλοι για να τους παρακαλέσει να του φέρουν έναν παπά για να ζητήσει συγχώρεση και να τον λυπηθεί ο Αγιος, του οποίου και τι δεν έταξε. Χαρακτηριστικό είναι το ποίημα που γράφτηκε για τον Αγά όπου σε ένα σημείο λέει:
«Αη Γιώργη μου άφησέ με, παράκληση σου κάνω/ και μπλιό μου εις τη μέση μου ζώνη δεν ξαναβάνω./ Κάθε χρόνο τάσσω σου να φέρνω με μουλάρι/ λάδι από το αλετριβιδειό σ’ ασκιά ένα γομάρι./ Και πάλι ξανατάσσω σου τ’ αρσενικό ζευγάρι/ απού τα βάνω στο ζυγό κι ’ναι ένα καμάρι./ Τάζω σου και δυο σώχωρα δίπλα απ’ την αυλή σου/ βοσκότοπο στον Ασπρουγα να ’ναι για ονομίς σου...».
Μετά τη λειτουργία ο παπάς έβαζε μέσα σε ένα λέρι, μπαρούτι, σκόρδο, λιβάνι και αγιασμό. Γυρνούσε την πλάτη του και πετούσε το λέρι στα συγκεντρωμένα ζώα και όποιο ζώο χτυπούσε το κουδούνι, του το φορούσαν 40 μέρες εκτός και αν αυτό το λέρι ανήκε στον ιδιοκτήτη του ζώου, οπότε θα το φορούσε μόνιμα στον λαιμό του.

ΠΗΓΕΣ: «Χανιώτικα νέα» 5-5-2005, Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, Ξενάκη Αννα (το γένος Ανδρουλιδάκη), Καπαδουκάκης Αντώνης, Κονταξάκης Εμμανουήλ

Ξενάκης Γιώργος Α2

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


'ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ έχει την τρέλα του, μα η μεγαλύτερη τρέλα είναι, θαρρώ, να μην έχεις καθόλου τρέλα'. Δεν ξέρω γιατί, ενώ αρχίζω να γράφω τη στήλη, σκέφτομαι τη φράση αυτή του Νίκου Καζαντζάκη. Πράγματι η μεγαλύτερη τρέλα είναι να μην έχεις καθόλου τρέλα. Να ζεις μια επίπεδη, μια... ζωώδη ζωή. 
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ έχει την τρέλα του, μα η μεγαλύτερη τρέλα είναι, θαρρώ, να μην έχεις καθόλου τρέλα'. Δεν ξέρω γιατί, ενώ αρχίζω να γράφω τη στήλη, σκέφτομαι τη φράση αυτή του Νίκου Καζαντζάκη. Πράγματι η μεγαλύτερη τρέλα είναι να μην έχεις καθόλου τρέλα. Να ζεις μια επίπεδη, μια... ζωώδη ζωή. Καμιά αντίρρηση. Εν πάση περιπτώσει, πάμε παρακάτω.

'ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ πολιτικό σχέδιο' επιμένει να λέει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Το επανέλαβε και χθες από τα Χανιά, όπου βρέθηκε και μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς. 'Μακάρι!'. Μια λέξη όλη κι όλη το σχετικό σχόλιο από τον φίλο μου γερω-δάσκαλο. Μια λέξη που λέει, όμως, πολλά.

ΓΥΡΩ - ΓΥΡΩ όλοι και στη μέση... η ανεργία. Τρόπους καταπολέμησης της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, αναζητούσαν, λέει, οι '27' στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που έγινε προχθές και χθες στις Βρυξέλλες. Από συζητήσεις επί συζητήσεων και από συσκέψεις επί συσκέψεων άλλο τίποτα...

'ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, η ανεργία/ πρόβλημα είναι ακανθώδες./ Εφ’ ώ και είναι ευκαιρία/ το Συμβούλιό μας το εργώδες/ να της αφιερώσει μίαν... συζήτησιν/ εφ’ όσον η εργασία δεν έχει ζήτησιν'. Από το ποίημα 'Αυτή η ανεργία' του Μπέρτολτ Μπρεχτ (μετάφραση Μάριου Πλωρίτη).

ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ άμεσα η ΕΡΤ ζήτησαν με ομόφωνο ψήφισμά τους τα μέλη της Ενωσης Ευρωπαϊκών Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων. Βροντάνε κι αυτοί στου κουφού την πόρτα κατά που φαίνεται. Σιγά που θα τους ακούσει! Εχει τα δικά του σχέδια ο... κουφός.

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠ’ ΤΟΝ 'ξαφνικό θάνατο' που εφαρμόστηκε στην ΕΡΤ, κανένας υπάλληλος στον δημόσιο τομέα δεν νιώθει ασφαλής για τη θέση του. Κι αν πρέπει να γρηγορούν οι φύλακες!

'ΤΟ ΔΕΝΔΡΟΝ της ελευθερίας έχει όρια άνω των οποίων υψούμενων, αποβαίνει αυθάδεια προς τον ουρανόν, όστις το ραίνει διά της δρόσου του, και προς την γην, ήτις το εγέννησε και το βαστάζει εις τους κόλπους της'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

'ΟΤΑΝ ΑΠΟ μικρό παιδί δεν πάρεις καλές βάσεις/ ενδέχεται αργότερα τον μπούσουλα να χάσεις'. Την ανάγκη για σωστή διαπαιδαγώγηση αναδεικνύει στη σημερινή μαντινάδα του ο Εννιαχωριανός, που είναι 'γνωμικού', ας πούμε χαρακτήρα. Απ’ όλα έχει κι ο δικός του μπαξές!

ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ των Αποστόλων σήμερα, των Αγίων Πάντων και των Δώδεκα Αποστόλων αύριο και των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, μεθαύριο. Χρόνια πολλά και καλά, λοιπόν, σ’ όλους κι όλες, όσοι κι όσες γιορτάζουν το όνομά τους. Χρόνια πολλά και καλά όμως και σε όλους και όλες, μια που είναι των Αγίων Πάντων.

'ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ, κοντά στον ναό της Δήμητρας, υπήρχε μια πηγή, βαθιά στη γη, την οποία είχαν περιφράξει εξωτερικά με πέτρες. Είχαν αφήσει έναν μόνο διάδρομο, για να κατεβαίνουν κοντά στο νερό. Η πηγή αυτή πίστευαν ότι αποτελούσε μαντείο αλάθητο, αλλά μόνο για θέματα ασθενειών. Εδεναν, λοιπόν, με λεπτό σχοινί έναν καθρέφτη και τον κατέβαζαν μέχρι που ν’ ακουμπήσει στο νερό. Θυμιάτιζαν στη συνέχεια στη θεά και προσεύχονταν να τους πει για κάποιο συγκεκριμένο ασθενή. Τότε στον καθρέφτη εμφανιζόταν το είδωλο του ασθενή, που τον έδειχνε είτε ζωντανό είτε πεθαμένο'. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας' (εκδ. 'Σαββάλας').

'Εγώ δεν μπόρεσα/ ν’ ανοίξω ένα παράθυρο στην ελπίδα/ ούτε και άντεξα/ ν’ αφήσω το αίμα μου/ να ποτίσει το όραμα./ Εγώ το μόνο που μπόρεσα/ ήταν να μείνω πιστός/ στη ζεστασιά των χεριών σου/ στο διαρκές αγκάλιασμα των χειλιών σου/ στη συνεχή ενατένιση των ματιών σου./ Αν οι άλλοι σε πήραν/ και σ’ έκαναν παντιέρα/ κι αν σου ’δωσαν υποσχέσεις/ για καλύτερες μέρες,/ κι αν αγαπάς λόγια που κανείς δεν σου είπε,/ ένα μόνο να ξέρεις από τώρα και πέρα./ Οι προφήτες γεννιούνται/ και πεθαίνουν αυθημερόν'.
Το ποίημα 'Ενα μάτσο ελπίδες' του Γιώργου Φαλελάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (29.06.2013)

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΝΑ ΒΛΕΠΩ γαλάζιες σημαίες! Να βλέπω πολλές Γαλάζιες Σημαίες να κυματίζουν στις παραλίες του τόπου μας. Να χαίρομαι για τις καθαρές θάλασσες που ζώνουν γύρω - γύρω την Κρήτη.
Δείτε περισσότερα,,, ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ






ΣΤΑ  ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ αποκωδικοποιητή του! Δεν τον νοιάζει τίποτα! Δεν καταλαβαίνει τίποτα! Δεν ακούει τίποτα! Αυτός, εδώ και τώρα, θέλει τον αποκωδικοποιητή του! Δίχως ψωμί κάνει, ακόμα και δίχως νερό κάνει, και μια και δυο μέρες, όχι όμως δίχως τηλεόραση! Είναι τηλε-εξαρτημένο άτομο, σας λέω! Θέλει τον αποκωδικοποιητή του!

Ο ΚΟΣΜΟΣ καίγεται κι αυτός που θέλει τον αποκωδικοποιητή του, την 'ιδιαμένη στιγμή' (αχ ρε μάνα, πόσες λέξεις και πόσες φράσεις δικές σου χρησιμοποιώ και καμαρώνω γι? αυτό) που βγήκε στον αέρα η ψηφιακή τηλεόραση, χτενίζεται, θα μου πείτε! Μπορείτε, ωστόσο, να μου πείτε ότι... 'χτενίζομαι' εγώ που ασχολούμαι με τον... αποκωδικοποιητή του.

ΕΙΝΑΙ Η ζέστη που με χτύπησε κατακέφαλα και το γύρισα, με το που άρχισα να γράφω τη στήλη... στον καλαματιανό, ενώ ο χορός του κάβουρα... πάνω στα κάρβουνα συνεχίζεται; Είναι κι αυτό μια άποψη. Εν πάση περιπτώσει...

'ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ Η κυβέρνηση μα πράμα δεν θ? αλλάξει/ με φόρους μες στον καύσωνα ο κόσμος θα στενάζει'. Από τη Νεκταρία Θεοδωρογλάκη η μαντινάδα. Δικό της και το σχόλιο για τη νέα δικομματική κυβέρνηση. «Μετά την αποχώρηση του Φ. Κουβέλη οι άλλοι δύο σωματοφύλακες συμφώνησαν να συνεχίσουν το 'θεάρεστο' έργο τους». Μάλιστα.

ΤΟ ΟΤΙ θα έρθει σήμερα στα Χανιά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μπορεί και να μην θεωρηθεί είδηση. Το ότι θα μιλήσει όμως σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς δεν αποτελεί απλώς είδηση, αλλά... ειδησάρα. Ούτε (λέω τώρα!) ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα το τολμούσε αυτόν τον καιρό.

ΝΑ ΒΛΕΠΩ γαλάζιες σημαίες! Να βλέπω πολλές Γαλάζιες Σημαίες να κυματίζουν στις παραλίες του τόπου μας. Να χαίρομαι για τις καθαρές θάλασσες που ζώνουν γύρω - γύρω την Κρήτη.

'ΑΣΧΗΜΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ για ελαιοπαραγωγούς, λόγω καιρικών συνθηκών και δάκου'. Ο τίτλος του χθεσινού κύριου θέματος της εφημερίδας μας. Κακό το κλίμα (το 'κλι' με γιώτα) η χαρά του δάκου. Κατά το 'στραβό το κλήμα (το 'κλη' με η) το ?φαγε κι ο γάιδαρος.

'Ο ΧΩΡΙΚΟΣ επήρε το μέταλλον και το αντήλλαξε με τρεις χιλιάδες πρόβατα. Επειδή όμως δεν είχε άλλον πλέον, είχε δε προσβληθή από την απληστίαν, ήρχισε να βάζη χέρι και εις τα ποίμνια των γειτόνων του, πότε με την απάτην και πότε με την βίαν και από αυτάρκης και τίμιος και ειρηνικός άνθρωπος, μετεβλήθη εις ζωοκλέπτην'. Από τη 'Σιδηρά Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ με νοιάζει αν λένε 'δημόσια' ή 'κρατική' την ΕΡΤ. Με νοιάζει και με κόβει, όμως, ο απαράδεκτος τρόπος που την έκλεισαν από τη μια στιγμή στην άλλη και ότι παραμένει κλειστή και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Μα πιο πολύ με νοιάζει και με κόβει για τ? άλλα που ?ρχονται κι εμείς σφυρίζουμε 'κλέφτικα'. Ξεκάθαρος ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος!

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ η σκληρότητα και οι δολοπλοκίες του Λυσάνδρου. Μεταξύ των άλλων σχεδίαζε, όπως φαίνεται, να ανατρέψει το πολίτευμα της Σπάρτης, αλλά τον εμπόδισε ο θάνατος. Μετά, λοιπόν, το θάνατό του, ο Αγησίλαος ανακάλυψε έναν λόγο, τον οποίο είχε γράψει ο Κλέων ο Αλικαρνασσεύς, που επρόκειτο να απαγγείλει ο Λύσανδρος σαν δικό του στη συνέλευση του λαού για να προκαλέσει επανάσταση και αλλαγή του πολιτεύματος. Ενώ, λοιπόν, ήταν έτοιμος να τον φανερώσει, ένας από τους γέροντες που διάβασε τον λόγο φοβήθηκε τα δυνατά επιχειρήματά του και συμβούλεψε τον Αγησίλαο να μην ξεθάψει τον Λύσανδρο, αλλά μάλλον να θάψει μαζί του και τον λόγο. Ετσι ο Αγησίλαος πείστηκε και δεν έκανε καμιά ενέργεια. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Να πάλι το άδειο/ Μελανοδοχείο χωρίς δείχτες/ χτυπά/ πάνω στο τραπέζι/ Μπορεί/ να γράψουμε κάτι κόκκινο/ Καινούργιους νόμους/ Και κανόνες./ Νέα ονόματα στους δρόμους/ Νέες χειραψίες/ Νέες σχέσεις/ Για το ποθούμενο ξημέρωμα./ Οχι μόνο για σήμερα/ Και αύριο/ για τον προαιώνων και μεταιώνων/ Ανθρωπο του τόπου'. 
Από την ανέκδοτη ποιητική συλλογή 'Φωτογραφίες' του Γρηγόρη Γεωργουδάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (28.06.2013)

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

.ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Η ΗΜΕΡΑ του Αποκωδικοποιητή χθες για τους Χανιώτες. Μπήκαμε στην ψηφιακή εποχή, λέει. Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι. Τώρα τα πράγματα θα τα βλέπουμε με άλλο μάτι, θα τα ακούμε με άλλο αφτί, θα τα μυρίζουμε με άλλη μύτη, θα τα γευόμαστε με άλλη γλώσσα και θα τα αγγίζουμε με άλλο χέρι. Αλλη αίσθηση!
Δείτε περισσότερα...ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ, ως γνωστόν, η εφημερίδα τη Δευτέρα, λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος κι έτσι τη θέση των 'πεταχτών', προχθές Τρίτη, την πήραν οι 'Εύφημες μνείες'. Δεν έγινε και τίποτα και δεν έπρεπε καν να το αναφέρεις, θα μου πείτε. Ισως... Εν πάση περιπτώσει...

ΑΠΟ την Κυβέρνηση των Τριών στην Κυβέρνηση των Δύο. Αλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς; Κατά μίαν έννοιαν ναι, κατά μίαν άλλην όχι. Πάντως δεν ήταν και ό,τι καλύτερο οι εκλογές, μου είπε σε γενομένη συζήτηση ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος.

'ΕΝ ΤΕΛΕΙ το μπουμπούνισε ο Φώτης το αντίο/ κι είχε δεν είχε τα ’καμε με μιας τα... τρία δύο/ τα κόμματα που σμίξανε τη χώρα για να σώσουν/ κι ό,τι μπορούσαν κάνανε για να το κατορθώσουν./ Καθένας για τις πράξεις του έχει και την ευθύνη/ κι η ιστορία κι ο λαός τον Φώτη θα τον κρίνει/ άσχημα για τα πρόσφατα τα θλιβερά συμβάντα/ όπου στην κρίσιμη στιγμή εκάθισε στην μπάντα/ κι άφησε τους υπότροπους να κάνουν τα κουμάντα/ και να μας κυβερνούν στραβά ως κυβερνούσαν πάντα'. Από τον γνωστό και μη εξαιρετέο Παύλο (Παβλή) Πολυχρονάκη η επίκαιρη σάτιρα. 'Τι ’χες Γιάννη; Τι ’χα πάντα;' ο τίτλος της.

ΜΕΝΩ στον τελευταίο στίχο της σάτιρας του Παβλή. 'Και να μας κυβερνούν στραβά, ως κυβερνούσαν πάντα'. Δεν ξέρω αν υπάρχει έστω και ένας Ελληνας που να πιστεύει το αντίθετο. Διάχυτη η αντίληψη ότι τα πράγματα πάνε για τους πολίτες από το κακό στο χειρότερο.

Η ΗΜΕΡΑ του Αποκωδικοποιητή χθες για τους Χανιώτες. Μπήκαμε στην ψηφιακή εποχή, λέει. Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι. Τώρα τα πράγματα θα τα βλέπουμε με άλλο μάτι, θα τα ακούμε με άλλο αφτί, θα τα μυρίζουμε με άλλη μύτη, θα τα γευόμαστε με άλλη γλώσσα και θα τα αγγίζουμε με άλλο χέρι. Αλλη αίσθηση!

ΔΙΑΒΑΖΩ και ξαναδιαβάζω στην εφημερίδα την ανακοίνωση της δωρεάς: «Στη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη ανώνυμος κατέθεσε στο Πρόγραμμα 'Βοήθεια στο σπίτι' του Ιδρύματος 'Αγία Σοφία' 20 ευρώ». Θα μπορούσε να αποτελέσει και θέμα έκθεσης σε πανελλαδικές εξετάσεις σκέφτομαι.

'ΑΛΛΑ πρέπει να γνωρίζης, ω πτηνόν, ότι ο χρυσός υπάρχει εις τέτοιαν ποσότητα, ώστε ν’ αρκή όπως ο κάθε άνθρωπος έχει αρκετήν διά την τροφή του· δηλαδή ευρίσκεται εις τόσην ποσότητα, ώστε να μην είνε αναγκαίος διά κανένα. Λοιπόν εκείνο που έχει κανονισθή πολύ άσχημα, είνε η κατανομή του χρυσού· αφθονεί εδώ και λείπει εκεί. Και τούτο διότι τα δύο χέρια του ανθρώπου είναι αρκετά να του προμηθεύσουν ό,τι του αναγκαιοί'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΟΤΑΝ ο Παυσανίας έγινε ύποπτος για συνεννοήσεις με τους Πέρσες, πήρε διαταγή από τους Σπαρτιάτες να επιστρέψει στην πόλη από τη Μικρά Ασία όπου βρισκόταν. Τον βάρυνε κυρίως η κατηγορία για μηδισμό, όταν έγινε γνωστό το περιεχόμενο μιας επιστολής που είχε στείλει στον βασιλιά των Περσών, ζητώντας να συμμαχήσει μαζί του και να κυριεύσουν όλη την Ελλάδα. Οταν ο Παυσανίας αντιλήφθηκε ότι οι έφοροι θα τον συλλάμβαναν και θα τον σκότωναν, κατέφυγε στο ιερό της Χαλκιοίκου Αθηνάς. Οι έφοροι τότε έδωσαν εντολή να αφαιρεθεί η σκεπή του ναού και να χτιστούν οι πόρτες και τα παράθυρά του. Λέγεται μάλιστα, ότι την πρώτη πέτρα έβαλε η μητέρα του. Ετσι, ύστερα από λίγες μέρες ο νικητής των Πλαταιών πέθανε από το κρύο και την πείνα. (Από το βιβλίο η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'...κι εκεί που ο Θεός έριχνε ζαριές/, διερευνώντας, σαν μαθηματικός, την υπέρλογη/ εξίσωση του κυκλικού, άπειρου χρόνου του,/ προς την απρόβλεπτη αταξία των πιθανοτήτων, του γλίστρησαν τα ζάρια/ και περνώντας μεσ’ απ’ τα σύννεφα,/ έπεσαν, αστραφτερά, μπρος σ’ έναν κουρελή,/ που είχε γείρει ακουμπώντας στον μπόγο του./ Ελαμψαν το πρόσωπο και τα χέρια του./ «Τα ρίχνουμε;» είπε σε κάποιον που περνούσε/ με ρεμπούμπλικα, μαύρο κουστούμι και λαπ τοπ./ Κι όπως ο Θεός δεν προσδοκούσε να κερδίσει κάτι,/ κι ο ίδιος δεν είχε να διακινδυνέψει άλλο τίποτα,/ τα ’παιξε και τα ’χασε./ Και άφροντις κοιμήθηκε στα κουρέλια του'. 

Το ποίημα 'Τα ζάρια' του Κώστα Καλαπανίδα.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

. ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ


Το παιχνίδι συνεχίζεται στις πλάτες μας. Εμείς ανασυγκροτούμαστε! Κάναμε τα τρία δύο και συνεχίζουμε ακάθεκτοι τον δύσκολο-δύσβατο δρόμο που μας έλαχε. Με βάρκα που μπάζει από παντού και μοναδική μας ελπίδα την πίστη πως «δεν γίνεται ν? αφανιστεί τούτος ο τόπος»! Δεν γίνεται να αφανιστούμε έτσι απλά!
Δείτε περισσότερα... ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...






ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Η ενδιαφέρουσα μελέτη του Δ.Ν.Τ.

Πολύ ενδιαφέρουσα η τελευταία μελέτη του Δ.Ν.Τ. σχετικά με τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας· έστω κι αν μας είπε αυτό που γνωρίζαμε εδώ και χρόνια... 
«Οι συνεπείς φορολογούμενοι» λέει «πληρώνουν περισσότερο απ? τους φοροφυγάδες». Bingo!
«Οι φορολογούμενοι νιώθουν ότι οι φόροι τους δεν έχουν κάποια ανταποδοτικότητα». Ξανα-bingo!
Κι ακόμη, οι ΔουΝουΤούδες μάς λέν? ότι «την ώρα που τα νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν φόρους, πρέπει να ξοδεύουν αδρά για υπηρεσίες όπως η παιδεία (φροντιστήρια), υγεία [...] ή να πληρώνουν φακελάκια»! Και πάλι Bingo και εύγε στα σαΐνια που τα διαπιστώσανε μετά από χρόνια έρευνας!
Στο τέλος βέβαια της έκθεσης αναφέρεται το καλύτερο,  το 'κερασάκι στην τούρτα': Μας λένε κατάμουτρα ότι «σε κάθε περίπτωση οι υπηρεσίες που παρέχει το κράτος είναι χαμηλότερης ποιότητας σε σχέση με τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι»!
Αυτό ήταν! Πειστήκαμε για τις καλές προθέσεις τους και για τις σοφές επισημάνσεις. Μας διαφώτισαν!
Και μετά; Τι κάνουμε; Τί κάνετε; Τι κάνουν όλοι αυτοί που συνεχίζουν να καλλιεργούν αυτή την υπάρχουσα κατάσταση;
Μας το λένε και αυτό πλαγίως πλην σαφώς: «η μη δήλωση του εισοδήματος επιφέρει μικρότερες κυρώσεις από τη δήλωσή του και τη μη πληρωμή των σχετικών φόρων στη συνέχεια».
Ρε μπας και το Δ.Ν.Τ. είναι με τον ελληνικό λαό και τον προτρέπει σε αντίσταση κατά του κράτους; Μήπως μας  προτρέπει να βγούμε στην παρανομία; Ρε λες να δούμε και κάνα κόμμα Δ.Ν.Τ. να κατεβαίνει στις εκλογές και να το βάζουμε και στη Βουλή;  
Τι όμορφα λογάκια είναι αυτά που ακούν τ? αυτιά μου;
«Ο φορολογούμενος» λέει «που δεν είναι συνεπής, περιμένει την επόμενη ευεργετική ρύθμιση και εφόσον και πάλι δεν μπορεί να πληρώσει, τότε σταματά να πληρώνει και περιμένει την επόμενη ευεργετική ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης που θα προσφέρει έκπτωση στις προσαυξήσεις!'. I LOVE YOU ΔΝΤ μου! Μέλι στάζει το στόμα σου! Μου δίνει φτερά να αρχίσω να ψάχνω τρόπους να μην πληρώνω! Να μην πληρώνω γι? αυτά για τα οποία οδηγήθηκα σε αυτή την κατάσταση και... 'αναγκαστικά' προσέφυγα σε σένα!
Φαύλος κύκλος; Οχι, απλά είναι τα πράγματα! Οι άνθρωποι είδαν κι απόδειδαν με μας που έμπλεξαν! Αν στην αρχή μας κορόιδευαν μια, τώρα μας κοροϊδεύουν μπρος στα μούτρα μας με τα ίδια τα επιχειρήματα που εμείς προσπαθούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να τους ξεφύγουμε!
Συμπέρασμα δεν βγαίνει!
Το παιχνίδι συνεχίζεται στις πλάτες μας. Εμείς ανασυγκροτούμαστε! Κάναμε τα τρία δύο και συνεχίζουμε ακάθεκτοι τον δύσκολο-δύσβατο δρόμο που μας έλαχε. Με βάρκα που μπάζει από παντού και μοναδική μας ελπίδα την πίστη πως «δεν γίνεται ν? αφανιστεί τούτος ο τόπος»! Δεν γίνεται να αφανιστούμε έτσι απλά!
Αυτή και μόνο η σκέψη αρκεί να μας κάνει δυνατούς να κρατηθούμε!
Θα ?ταν παρήγορο να μπορούσαμε να πούμε πως στο βάθος του τούνελ αχνοφαίνεται το φως αλλά κάτι τέτοιο δεν... είναι για την ώρα ορατό!
Τώρα όσον αφορά αυτή την αναφερόμενη παραπάνω έκθεση του ΔΝΤ που σημειώνει μεταξύ άλλων ότι 'οι νόμοι και οι πρακτικές στην χώρα δεν αποτρέπουν την φοροδιαφυγή' μήπως πρέπει να την σκεφτούμε σοβαρά και να τη χρησιμοποιήσουμε κατά το δοκούν προς όφελός μας;

Χανιώτικα νέα (216.06.2013)

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ


Είναι κρυστάλλινος στην άποψή του σχετικά με τη διαπαιδαγώγηση και την ανατροφή των ο δικαστής - συγγραφέας του βιβλίου "Τα ωραιότερα ταξίδια δεν τα κάναμε ακόμα" Προτιμά μελλοντικούς ευτυχισμένους οδοκαθαριστές, από μελλοντικούς νευρωτικούς σοφούς για να θυμηθώ τον Ντέιλ Νηλ, τον πατριάρχη της αντιαυταρχικής αγωγής. 
Δείτε περισσότερα...ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ





ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ
Τα ωραιότερα ταξίδια δεν τα κάναμε ακόμα (1)
 Και γιατί τα έσοδα απ? την πώληση του συγκεκριμένου βιβλίου, της αισθηματικής νουβέλας 'Τα ωραιότερα ταξίδια δεν τα κάναμε ακόμα' του Γιάννη Αθ. Ευαγγελάτου, που κυκλοφορήθηκε πρόσφατα απ? τις εκδόσεις 'Ερεισμα', θα διατεθούν στην Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Χανίων, της οποίας ο συγγραφέας είναι πρόεδρος και στα Παιδικά Χωριά ΣΟΣ θα πρέπει να παραβρεθούμε στην παρουσίασή του που θα γίνει μεθαύριο Τετάρτη 26 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος 'Ελ. Κ. Βενιζέλος' στη Χαλέπα. Εκτός του ότι το βιβλίο πραγματικά αξίζει. Δεν τον ξέρω ούτε κατ? όψη τον συγγραφέα, που, όπως διαβάζω στο σύντομο βιογραφικό του, που βρίσκεται στο 'φτερό' του εξώφυλλου, γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα, κατάγεται απ? τα Επτάνησα (Κεφαλονιά και Κέρκυρα), έγινε δικαστής και είναι από το 2009 πρωτοδίκης Χανίων και δικαστής Ανηλίκων. Ακουσα, ωστόσο, τελευταία, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του, πολλά, κυρίως από φίλους δικηγόρους, για την ευαισθησία του και το αγωνιώδες ενδιαφέρον του για τα παιδιά με παραβατική συμπεριφορά, όπως και ότι γενικά είναι ένας άνθρωπος που έχει στην έγνοια του την προσφορά. Τι χρεία, όμως, έχω για να χρησιμοποιήσω σε πρώτο ενικό πρόσωπο τη γνωστή απ? το Ευαγγέλιο φράση μαρτύρων; Καθρέφτης του ανθρώπου που γράφει, αυτά που γράφει κι εγώ το περί ου ο λόγος βιβλίο το ?χω διαβάσει. Διάχυτη σ? αυτό, χώρια απ? τη λογοτεχνική και τη γενικότερή του αξία, για την οποία θα αναφερθώ στην επόμενη εύφημη μνεία, η αγαπητική έγνοια του για τα παιδιά, όλα, χωρίς καμία εξαίρεση, τα παιδιά. Είναι κρυστάλλινος στην άποψή του σχετικά με τη διαπαιδαγώγηση και την ανατροφή των ο δικαστής - συγγραφέας. Προτιμά μελλοντικούς ευτυχισμένους οδοκαθαριστές, από μελλοντικούς νευρωτικούς σοφούς για να θυμηθώ τον Ντέιλ Νηλ, τον πατριάρχη της αντιαυταρχικής αγωγής. Και βέβαια την πρόληψη κι όχι τη θεραπεία. Τον ρόλο του Προμηθέα κι όχι του Επιμηθέα. Ομως...

Τα ωραιότερα ταξίδια δεν τα κάναμε ακόμα (2)
Η αισθηματική νουβέλα του Γιάννη Αθ. Ευαγγελάτου 'Τα ωραιότερα ταξίδια δεν τα κάναμε ακόμα' διαβάζεται στην κυριολεξία απνευστί, έχει ρυθμό. Κατέχει καλά την τέχνη του 'γράφειν', χρησιμοποιώντας τη γλώσσα στη βασική της αποστολή που είναι η επικοινωνία, ο συγγραφέας μας, που αισθάνεται απόλυτος νοικοκύρης του υλικού του καθώς μας περιγράφει με ενάργεια και παραστατικότητα την ιστορία δύο καθημερινών ανθρώπων, του Νίκου και της Βασιλικής, που ερωτεύτηκαν, όταν ήταν φοιτητές, παντρεύτηκαν, χώρισαν, έζησαν μακριά ο ένας από τον άλλο και συναντήθηκαν τυχαία, μετά από πολλά χρόνια, με διαφορετικούς ρόλους σε μια δικαστική αίθουσα, όπως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο. Για μια υπόθεση που συγκρούεται το γράμμα του νόμου με το πνεύμα του, ο ανθρώπινος νόμος με τη θεία Δίκη, το λαϊκό έρεισμα με τη νομικίστικη αντίληψη πρόκειται. Και βέβαια για μια ιστορία για όλους όσοι πιστεύουν (πιστεύουμε) ότι 'η αληθινή αγάπη δεν σβήνει ποτέ, αφού ό,τι είναι αληθινό είναι και παντοτινό'. 'Το ό,τι ένας δικαστής γράφει και μάλιστα καλά, δεν είναι είδηση, το ό,τι όμως γράφει, όπως ο Γιάννης Αθ. Ευαγγελάτος, γράφει, σίγουρα είναι'. Μια απ? τις πάμπολλες σημειώσεις μου στα περιθώρια του βιβλίου, όταν το διάβαζα. 'Τόσος συναισθηματισμός, τέτοια ευαισθησία από έναν δικαστή, που θεωρείται εξορισμού ψυχρός και άτεγκτος εφαρμοστής των νόμων', μια άλλη... Οχι δεν θα σας αποκαλύψω την εξέλιξη της ιστορίας, αρκούμαι στο να σας πω ότι είναι ιδιαίτερα ανατρεπτική και συγκινησιακή πάντως. Ενας ακόμα λόγος για να το αγοράσει και να το απολαύσει, μα και να προβληματιστεί απ? τις επιμέρους αναφορές του συγγραφέα, κάποιος, αυτό το βιβλίο.
Δεν άργησε να φτάσει η μέρα για τη δίκη, αφού η Δικαιοσύνη μοιάζει με ένα αυτοκίνητο, που αλλάζει κάθε φορά ταχύτητα ανάλογα με τον κατηγορούμενο. Οταν πρόκειται για άγνωστους και ασήμαντους ανθρώπους κινείται πάνω στα επιτρεπτά όρια ταχύτητας, αλλά όταν οι κατηγορούμενοι είναι 'επώνυμοι' και 'σημαντικοί' ο μοχλός ταχυτήτων μπλοκάρει, κυρίως από εξωτερικούς αστάθμητους παράγοντες και έτσι τελικά μοιάζει σαν να μη κινείται καθόλου! Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Βασιλική Αργυροπούλου ήταν παντελώς άγνωστη στο ευρύ κοινό, ωστόσο, η δίκη της είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον των Μ.Μ.Ε., αφού ήταν μια υπόθεση με πολλά ερωτηματικά. Γιατί μια εξηντάχρονη Ελληνίδα να σκοτώσει με τόσο σκαιό και βίαιο τρόπο έναν νέο αλλοδαπό άνδρα; Ποιους λόγους είχε να διαπράξει ένα τέτοιο φρικτό έγκλημα;...
(Από το βιβλίο σελ. 47)

Χανιώτικα νέα (24.06.2013)

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Δεν ξέρω πόσοι από σας ξέρουν τι είναι και πώς φτιάχνονται οι εννοιολογικοί χάρτες, εγώ πάντως δεν ήξερα μέχρι πριν από λίγες μέρες. Γηράσκω αεί διδασκόμενος, όπως έλεγε και ο σοφός Σόλωνας.

Δείτε περισσότερα...  ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Επιμέλεια: Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Ε’ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΚΙΝΕ - ΦΟΥΡΝΕ

Δημιουργώντας εννοιολογικούς χάρτες



Kαλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Δεν ξέρω πόσοι από σας ξέρουν τι είναι και πώς φτιάχνονται οι εννοιολογικοί χάρτες, εγώ πάντως δεν ήξερα μέχρι πριν από λίγες μέρες. Γηράσκω αεί διδασκόμενος, όπως έλεγε και ο σοφός Σόλωνας. Δάσκαλός μου... 'από καραμπόλα' (ας μου επιτραπεί τούτη η έκφραση) ο και συνεργάτης της εφημερίδας μας, γνωστός σύμβουλος μάθησης Κυριάκος Βασιλομανωλάκης, που 'δίδαξε' το αντικείμενο, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που μόλις τελείωσε, στα παιδιά της Ε’ τάξης του Δημ. Σχ Σκινέ - Φουρνέ, ύστερα από πρόσκληση της δασκάλας τους Βάσιας Σκουνάκη. Τις εντυπώσεις των παιδιών, ύστερα από ένα μικρό εισαγωγικό κείμενο της δασκάλας τους, διανθισμένες με φωτογραφίες απ’ την επίσκεψη του Κυριάκου Βασιλομανωλάκη και μερικούς σχετικούς χάρτες, φιλοξενούμε στον σημερινό «Παιδότοπο». Εδώ θα ’μαστε, Θεού θέλοντος και θα το δείτε! Την επόμενη σχολική χρονιά κι άλλα σχολεία θα καλέσουν τον Κυριάκο να τους... φωτίσει με τις γνώσεις του. Είναι γνωστό άλλωστε ότι δεν λέει ποτέ όχι όταν ζητείται και ζητείται συχνά η βοήθειά του!
Συγχαρητήρια στα παιδιά, όπως και στη δασκάλα τους, για τις εξαιρετικές εργασίες τους. Μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις!...
Σας χαιρετώ με αγάπη!
Β.Θ.Κ.

Εισαγωγή

Οι εννοιολογικοί χάρτες οδήγησαν τον κύριο Κυριάκο Βασιλομανωλάκη στο σχολείο μας στον Σκινέ - Φουρνέ. Με αφετηρία την αγάπη του για τη διδασκαλία και προορισμό  τη μετάδοση του αντικειμένου του, ο κύριος Βασιλομανωλάκης παρουσίασε στους μαθητές της Ε’ τάξης ένα πολύτιμο εργαλείο, τη δημιουργία εννοιολογικών χαρτών. Ενώ ο ίδιος κατά την επίσκεψή του επιμελήθηκε την πρώτη εργασία των μαθητών με θέμα «Το χωριό μου».
 Η ασύμμετρη και πολύχρωμη δημιουργία των  εννοιολογικών χαρτών κέρδισαν αμέσως τους μαθητές. Το αποτέλεσμα ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οι μαθητές να δημιουργούν και να χρωματίζουν μαθαίνοντας, ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Βασιλομανωλάκη γι’ αυτό.


Τι είναι οι εννοιολογικοί χάρτες;

Οι εννοιολογικοί χάρτες δείχνουν πώς οι πληροφορίες  σχετίζονται μεταξύ τους. Με τους χάρτες αυτούς, οι μαθητές οργανώνουν τις ιδέες τους, βλέπουν τις σχέσεις μεταξύ των πληροφοριών και πάνω σε αυτές μπορούν πιο εύκολα να εντάξουν τις νέες πληροφορίες, ενώ παράλληλα ο εκπαιδευτικός έχει μια συνολική εικόνα της μάθησης και της προόδου και αναγνωρίζει παρερμηνείες και λάθος συνδέσεις.

Ο κύριος Βασιλομανωλάκης μας έδειξε τους εννοιολογικούς χάρτες, αυτοί οι χάρτες οργανώνουν τη σκέψη μας και μας βοηθούν να μαθαίνουμε κάτι καλύτερα. Ήταν ενδιαφέρον γιατί φτιάξαμε στην τάξη πολλούς από αυτούς τους χάρτες και τους γεμίσαμε με σχέδια και χρώματα.
Αναστασία Βανταράκη

Όταν μας επισκέφτηκε ο κύριος Βασιλομανωλάκης, μας έμαθε να χρησιμοποιούμε τους εννοιολογικούς χάρτες. Στην αρχή παραξενεύτηκα, αλλά στη συνέχεια κατάλαβα πώς να τον χειρίζομαι. Από τότε τον ευχαριστώ γιατί με βοήθησε να μαθαίνω πιο γρήγορα, για παράδειγμα όταν δυσκολεύομαι στα μαθήματα φτιάχνω έναν χάρτη και βοηθιέμαι.

Μάνος Στυλιανουδάκης

Ο κύριος Βασιλομανωλάκης μας βοήθησε πολύ με τους εννοιολογικούς χάρτες, γιατί μας παρουσίασε ένα σύστημα που μπορούμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη στο μυαλό μας. Τον ευχαριστούμε θερμά για την ενδιαφέρουσα επίσκεψή του. 

Μανόλης Ζντράβα, Μανόλης Αρχοντάκης

Ο κύριος Κυριάκος Βασιλομανωλάκης μας έμαθε τους εννοιολογικούς χάρτες. Ένα είδος επανάληψης σε χάρτη. Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ. Στην τάξη κάναμε πολλούς εννοιολογικούς χάρτες. Είναι καλό να τους ξέρουμε όλοι για επανάληψη.  
Μάριος Ιωάννης Κασσελάκης

Με τους εννοιολογικούς χάρτες  από την κεντρική ιδέα φτάνουμε σε άλλες ιδέες. Ο κύριος Βασιλομανωλάκης μας έδειξε πώς μπορούμε να οργανώσουμε τη σκέψη μας αυτό μας βοήθησε να μαθαίνουμε πιο γρήγορα.

 Γιάννης Καστρινάκης

Ο κύριος Βασιλομανωλάκης μας βοήθησε να διαβάζουμε πιο κατανοητά ένα βιβλίο ή μια δύσκολη άσκηση, αν οργανώσουμε σε έναν χάρτη τις πληροφορίες που ξέρουμε. Εμείς στην τάξη κάναμε πολλούς χάρτες όπως «Λέων Γ’», «Μουσική», «Αθλήματα», «Το χωριό μου». 
Μανόλης Μιχελάκης

Χανιώτικα νέα (22.06.2013)

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΑΧ ΑΥΤΗ η επιστροφή! Η επιστροφή στον τόπο και η επιστροφή στον χρόνο. Η επιστροφή στα μέρη που είδες το φως του ήλιου και η επιστροφή στη 'μη με λησμόνει ηλικία'. Για ένα ολόκληρο τριήμερο. Πόσο αλλιώτικα ήταν τα πράγματα τότε, πόσο αλλιώτικα. Ακόμα και πριν από τρία χρόνια ήταν αλλιώτικα. Δεν είναι μικρό πράγμα να βρίσκεις ανοιχτή διάπλατα την πόρτα του πατρικού σπιτιού και ν’ ακούεις τη φωνή της μάνας σου να σε καλωσορίζει, όπως μόνο αυτή ήξερε...
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΑΛΛΟΣ για... Μήλο τράβηξε και άλλος για την... Πράγα, ωστόσο, εγώ δεν τους ζηλεύω καθόλου. Στο Νίππος, πού αλλού (;), θα περάσω το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ό,τι καλύτερο δηλαδή για μένα. 

ΑΧ ΑΥΤΗ η επιστροφή! Η επιστροφή στον τόπο και η επιστροφή στον χρόνο. Η επιστροφή στα μέρη που είδες το φως του ήλιου και η επιστροφή στη 'μη με λησμόνει ηλικία'. Για ένα ολόκληρο τριήμερο. Πόσο αλλιώτικα ήταν τα πράγματα τότε, πόσο αλλιώτικα. Ακόμα και πριν από τρία χρόνια ήταν αλλιώτικα. Δεν είναι μικρό πράγμα να βρίσκεις ανοιχτή διάπλατα την πόρτα του πατρικού σπιτιού και ν’ ακούεις τη φωνή της μάνας σου να σε καλωσορίζει, όπως μόνο αυτή ήξερε...

ΑΝΟΙΓΩ παρένθεση. Το καλύτερο μνημόσυνο που μπορούμε να κάνουμε για τους αγαπημένους μας είναι να τους θυμούμαστε. Ψυχοσάββατο σήμερο, του Ψυχού, όπως έλεγες εσύ, μάνα! Κλείνω την παρένθεση. 

Η ΓΙΟΡΤΗ του Αγίου Πνεύματος, μαζί με τη γιορτή του Αϊ - Γιάννη του Κλήδονα εφέτος. Αλλη κατάσταση ο Κλήδονας. Αλλες θύμησες απ’ τα φουντανάκια που ανάβαμε και απ’ τα ριζικάρια της λαΐνας (στάμνας) με το αμίλητο νερό. 

ΣΤΟ ΡΙΖΙΚΑΡΙ, κοπελιά, η μοίρα σου το γράφει/ ταχιά θα γίνεις ταίρι μου, δεν μένεις μπλειο στο ράφι. Σχετική με τους Κληδόνους η μαντινάδα που μου έστειλε η Νεκταρία η Θεοδωρογλάκη. Ευκαιρία να ξεχάσουμε τα προβλήματα της Ελλάδας του μνημονίου, μου γράφει, μεταξύ των άλλων, στο συνοδευτικό σημείωμά της. Να τα ξεχάσουμε και να ξεχαστούμε, Νεκταρία, κι έχει ο Θεός. 

ΠΑΜΕ ΓΙ’ ΑΛΛΑ... Πάμε για άλλη κυβέρνηση... Από την τρικομματική στη δικομματική. Ο Φώτης Κουβέλης την... έκαμε με ελαφρά πηδηματάκια. Την έκαμε; Τώρα που γράφω τα 'πεταχτά', είναι μεσημέρι Παρασκευής, φαίνεται ότι την έκαμε. Μέχρι που θα τα διαβάζετε εσείς, όμως, τα πράγματα μπορεί και ν’ αλλάξουν. Εχει να παιχτεί ακόμα πολύ κουμάρι...

ΤΗ 'ΘΛΙΨΗ' του για όσα συμβαίνουν στην ΕΡΤ εκφράζει με επιστολή του ο Μίκης Θεοδωράκης. 'Αντί για φόρο τιμής στη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι, που έφυγε αυτές τις μέρες πριν από 19 χρόνια, θα κλείσουμε τη χορωδία που ίδρυσε το 1977;'. Τι κρίμα που ’μοιαζε με φωνή βοώντος εν τη ερήμω της μνημονιακής πραγματικότητας το εναγώνιο ερώτημά του!

ΣΤΗ ΘΗΒΑ υπήρχε νόμος ότι όποιος κρατούσε την εξουσία πέρα από τον χρόνο της θητείας του καταδικαζόταν σε θάνατο. Ο Επαμεινώνδας, όταν είχε εκστρατεύσει στην Πελοπόννησο, κράτησε την εξουσία τέσσερις μήνες παραπάνω. Οταν επέστρεψε στη Θήβα, είπε στους άλλους στρατηγούς να ρίξουν όλη την ευθύνη πάνω του. Πήρε μετά τον λόγο και ζήτησε από τους δικαστές τη χάρη, αφού θα τον καταδίκαζαν σε θάνατο, να χαράξουν το παρακάτω επίγραμμα στον τάφο του: 'Ο Επαμεινώνδας καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Θηβαίους, γιατί τους ανάγκασε να νικήσουν στα Λεύκτρα τους Σπαρτιάτες (το 371 π.Χ.), που κανένας Βοιωτός μέχρι τότε δεν είχε τολμήσει να αντιμετωπίσει σε μάχη. Ετσι όχι μόνο τη Θήβα έσωσε από την καταστροφή, αλλά και χάρισε στην Ελλάδα την ελευθερία. Αλλαξε, μάλιστα, τόσο πολύ την κατάσταση, ώστε οι Θηβαίοι να πολιορκούν τη Σπάρτη και οι Σπαρτιάτες να κοιτάζουν πώς θα σωθούν...'. Τότε οι δικαστές γέλασαν και τον αθώωσαν πανηγυρικά. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας'.

'Πού βρίσκονται αλήθεια οι ψυχές/ σε ποια διάσταση κινούνται μες στο χάος/ έχουν ξεχάσει το κορμί που ως τα ’ψες/ ήταν συντρόφεμα μέχρι να ’ρθει ο Χάρος;/ Εχουνε άραγε αισθήματα,/ θυμούνται, αγαπούν, μισούν, ζηλεύουν/ άλλες ψυχές με πιότερα χαρίσματα/ γλεντούνε, ερωτεύονται, χορεύουν;/ Σμίγουν στο διάβα των καιρών φαμίλιες;/ Αραγε απαντέχει το παιδί η μάνα;/ Το θύμα και ο θύτης κρατούν έχθρες;/ Προσμένουν μιας ανάστασης καμπάνα;'. 

Από το ποίημα 'Οι ψυχές' του Γιάννη Θ. Πολυράκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (22.06.2013)

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

...ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ στην ίδια τη συχνότητα/ δεν είμαστε στον ίδιο τον σταθμό... Οι στίχοι αυτοί (του Κώστα Τριπολίτη) από το γνωστό τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη, στον νου μου, σε μεταφορά. Αλλη η συχνότητα που βρίσκεται ο λαός, άλλη η συχνότητα που βρίσκονται οι κυβερνώντες. Αλλο πράγμα η καθημερινότητα που βιώνουν οι Ελληνες κι άλλο πράγμα τα σχέδια επί χάρτου για την ευημερία των αριθμών.
Δείτε περισσότερα...ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΖΟΥΜΕ ΤΙΣ μεγαλύτερες (σε διάρκεια, μην πάει ο νους σας αλλού), μέρες του χρόνου. Εκεί στις 6.03 η ανατολή του ήλιου, στις 20:51 η δύση του. Και χθες και σήμερα και αύριο και μεθαύριο. Ο ήλιος στο θερινό ηλιοστάσιο. Και επίσημα καλοκαίρι! Για το βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκουμε, μιλάμε. Στο νότιο ο ήλιος λειτουργεί... ξανάστροφα.

ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ, ΓΙΑ να ξέρουμε και τι λέμε (βλ. Βικιπαιδεία - el.vikipedia.org) ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ηλιο συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν. Εξίσου ορθό ετυμολογικώς είναι και το συνώνυμο 'ηλιοτρόπιο', το λιοτρόπι, όπως λέει ο λαός μας. Πάμε παρακάτω, γιατί έτσι και αφεθώ, θα... κολλήσω.

ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝΕ, δεν θα τα βρούνε, θα τα βρούνε, δεν θα τα βρούνε, θα τα βρούνε, δεν θα τα βρούνε, θα τα βρούνε... Πλάκα θα ’χει ν’ αρχίσουμε να μαδάμε μαργαρίτες για να δούμε ποιο θα ’ναι το τέλος του σίριαλ των συναντήσεων των τριών κυβερνητικών εταίρων. Αλλη είναι η ουσία της υπόθεσης.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ στην ίδια τη συχνότητα/ δεν είμαστε στον ίδιο τον σταθμό... Οι στίχοι αυτοί (του Κώστα Τριπολίτη) από το γνωστό τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη, στον νου μου, σε μεταφορά. Αλλη η συχνότητα που βρίσκεται ο λαός, άλλη η συχνότητα που βρίσκονται οι κυβερνώντες. Αλλο πράγμα η καθημερινότητα που βιώνουν οι Ελληνες κι άλλο πράγμα τα σχέδια επί χάρτου για την ευημερία των αριθμών.

ΑΝΤΕ ΚΑΙ τα βρήκανε με την ΕΡΤ. Αντε κι εφαρμόστηκε επιτέλους η γνωστή απόφαση, αλλά και όποια άλλη του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τι γίνεται παρακάτω και τι γίνεται παραπέρα;

'ΔΥΝΑΤΑΙ ΚΑΙ η ουρά σου ν’ απαστράπτη εις τον ήλιον και το στέμμα σου να θαυμάζεται· εφ’ όσον έτι δεν ελάλησες, δεν έδειξες τι πετεινός είσαι'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΣΕ ΓΝΩΡΙΣΑ και γιασεμιά για μένανε ανθούνε/ δάκρυ χαράς ποτίζω τα να μη μου μαραθούνε. Δεν θα πάψω να γράφω κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία. Δεν παίζεται στις ερωτικές μαντινάδες ο μαντιναδολόγος μας, ο Ηλίας ο Σταματάκης.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ έκαμε και το πρώτο έγινε κλέφτης, το δεύτερο ψεύτης, το τρίτο φονιάς και το τέταρτο ζητιάνος. Αυτό συνήθιζε να λέει, σύμφωνα με μια φίλη, καθημερινή αναγνώστρια της στήλης, με καμάρι, μια γιαγιά από ένα χωριό του Αποκόρωνα. Τα επαγγέλματα των παιδιών κατά σειρά: έμπορος, δικηγόρος, γιατρός και παπάς...

'ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ εποχή η αρχαία ελληνική θρησκεία άρχισε να παρακμάζει. Οι άνθρωποι άρχισαν να πιστεύουν ότι τα άστρα στον ουρανό ήταν θεοί, οι οποίοι είχαν τη δύναμη να καθορίζουν με κάθε λεπτομέρεια τις τύχες των ανθρώπων. Ο χαρακτήρας, ακόμα και η σκέψη, κάθε ανθρώπου καθορίζουν από τον αστέρα ή τον πλανήτη στην περίοδο του οποίου είχε γεννηθεί ο καθένας και έτσι μπορούσε να εξηγηθεί γιατί ήταν εύθυμος, άστατος ή κατσούφης. Ταυτόχρονα οι άνθρωποι πίστευαν στην ιερότητα των αριθμών. Για παράδειγμα, ο αριθμός επτά ήταν αναμφίβολα ο πιο ιερός. Υπήρχαν επτά πλανήτες, επτά μέρες της εβδομάδας, επτά θαύματα του κόσμου, επτά ηλικίες του ανθρώπου, επτά ουρανοί και επτά πύλες της κολάσεως'. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Αγαπώ και φοβάμαι το φως./ Συνήθως αγαπώ ό,τι φοβάμαι./ Τη θάλασσα, τον έρωτα, κυρίως το φως./ Αυτό που δίνει υπόσταση στη λεπτομέρεια./ Οταν ορμάει στο δωμάτιο αδίστακτο/ τα πρωινά καθώς δειλά/ ανοίγω τα παντζούρια./ Μαζί αισθάνομαι το βλέμμα του Θεού/ ν’ απλώνεται στ’ άδυτα της ψυχής μου./ Εκτίθεμαι σ’ εκείνον/ όπως η κάμαρα στον ήλιο/ βιάζομαι μετά, θέλω να σκοτεινιάσει/ να κρυφτώ στον ύπνο μου./ Αυτή τη λειψή νύχτα/ ο τρόμος θα ξημερώσει πιο νωρίς/ όταν απ’ τα σεντόνια τιναχθώ/ ακούγοντας τον ήχο της γρήγορης ανάσας μου/ σαν κτύπος ρολογιού να επαναλαμβάνεται/ στο άδειο σπίτι'. 

Το ποίημα 'Θερινό ηλιοστάσιο' της Αγγελικής Σιδηρά.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (21.06.2013)