Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΦΩΤΙΑ πήραν τα κινητά την παραμονή και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Μακράν το πιο δημοφιλές πρωτοχρονιάτικο έθιμο η ανταλλαγή μαντινάδων τα τελευταία χρόνια, από τότε που ανακαλύφθηκαν τα κινητά. “Μια ποταμίδα έμπεψα (Ένα αηδόνι έστειλα) να γλυκοκελαηδήσει/ για να σας πει καλή χρονιά και πίσω να γυρίσει”, μια απ’ τις μαντινάδες μου. Σιγά που θα έλειπε ο… Μάρτης από τη Σαρακοστή…
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα και καλή χρονιά!
Ο ΝΕΟΣ χρόνος/ θα πρωτοδιαβάσει τ’ αλφαβητάρι της Ανοιξης·/ θα σπουδάσει τις φυσικές επιστήμες του καλοκαιριού·/ Θα τελειώσει τη μουσική ακαδημία του φθινοπώρου·/ Κι όλα αυτά γιατί;/ Για να καταλήξει ένας κακός χειμώνας”. Από το “Ψηφιδωτό” (Δεύτερη σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ κοσκινάκι μου και πού να σε κρεμάσω! Ετσι γίνεται πάντα· να υποδεχόμαστε “μετά φανών και λαμπάδων” όπως έγραψα και στα τελευταία “πεταχτά”, τον νέο χρόνο, να τον φορτώνουμε με προσδοκίες και στο τέλος να τον διώχνουμε με τις κλοτσιές, κατηγορώντας τον για όλα τα κακά που μας συνέβησαν. Η ανανέωση της ελπίδας, αυτό είναι που μετρά απ’ όλα περισσότερο. Αδύναμο, πολύ αδύναμο, πράγμα ο άνθρωπος, θα έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης.
ΦΩΤΙΑ πήραν τα κινητά την παραμονή και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Μακράν το πιο δημοφιλές πρωτοχρονιάτικο έθιμο η ανταλλαγή μαντινάδων τα τελευταία χρόνια, από τότε που ανακαλύφθηκαν τα κινητά. “Μια ποταμίδα έμπεψα (Ένα αηδόνι έστειλα) να γλυκοκελαηδήσει/ για να σας πει καλή χρονιά και πίσω να γυρίσει”, μια απ’ τις μαντινάδες μου. Σιγά που θα έλειπε ο… Μάρτης από τη Σαρακοστή…
ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ της Ευρώπης για πέμπτη φορά η Ελλαδίτσα μας. Μεγαλεία! Δέσαμε τον γάιδαρό μας για ένα εξάμηνο κατά που φαίνεται. Αυτό, ωστόσο, δεν αλλάζει τη διάθεση του πρώτου κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγου μας, του Ηλία του Σταματάκη. “Βασανισμένη χώρα μου, Ελλάδα κακομοίρα,/ οι πλεια που σε κυβέρνησαν θαρρώ πω ήταν φύρα”, μας λέει στην τελευταία του μαντινάδα. Κατά τον λαό και οι κυβερνήτες του, Ηλία!
ΑΝΤΕ πάλι, τον εξασφαλίσαμε τον καφεδάκο μας σε οποιοδήποτε συνοικιακό καφενείο! Τρία ευρώ τον μήνα αντί 4,24 € που ήταν το αντίστοιχο στην ΕΡΤ θα πληρώνουμε στη ΝΕΡΙΤ. Και μη μου πείτε ότι κάνει περισσότερο από 1,24 € ο καφές…
ΠΑΣΟΚΑΤΖΗΣ, όταν μεσουρανούσε στο πολιτικό στερέωμα το ΠΑΣΟΚ, νεοδημοκράτης επί Νέας Δημοκρατίας, Συριζαίος τώρα τελευταία. Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυ-χωροφύλαξ; Στο κόμμα ΟΦΑ (Όπου Φυσά Άνεμος) ανήκει ο άνθρωπος.
ΚΑΙ… βουρ για εκλογές! Για ευροεκλογές, για αυτοδιοικητικές και αν προκύψει για βουλευτικές. Εκλογές δώσε στον Eλληνα και την ψυχή του πάρε!
ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ της Ανθρωπιάς και της Πρεπιάς δίδασκε μια ζωή, κυρίως με το παράδειγμά του ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Αυτά τα μαθήματα εξακολουθεί να διδάσκει και θα εξακολουθήσει να διδάσκει όσο ζει, αναπνέει και σωφρονεί. “Πουλί που ξέρει στη ζωή ν’ αντέχει όλον τον πόνο,/ στα ύψη φτάνει και πετά με μια φτερούγα μόνο”.
ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ μετά τη διπλή επιτυχία τους εναντίον των Περσών στον Ευρυμέδοντα αφιέρωσαν στους Δελφούς δύο χάλκινους φοίνικες, με ένα επίχρυσο αγαλμάτιο της Αθηνάς πάνω στον ένα. Αρκετά χρόνια αργότερα, όταν ετοιμάζονταν για την εκστρατεία στη Σικελία, ένα σμήνος από κοράκια έπεσαν πάνω στα αφιερώματά τους και τα χτυπούσαν με τα ράμφη τους. Από τα πολλά χτυπήματα απέσπασαν μέρος του χρυσού και έριξαν κατά γης το δόρυ και τη γλαύκα που κοσμούσαν το αγαλμάτιο της θεάς. Μετά την ήττα τους στην παραπάνω εκστρατεία οι Αθηναίοι αντιλήφθηκαν ότι τα κοράκια προσπαθούσαν έπειτα από θεϊκή εντολή να προειδοποιήσουν γι’ αυτήν. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
“Ο χρόνος είναι γενικός/ δεν μπορούμε να εντοπίζουμε οράματα/ δεν μπορούμε να μοιράζουμε αστραπές./ Ο χρόνος είναι γενικός/ δεν μπορούμε να μοιράζουμε αστραπές/ απ’ τα κλωστήρια τ’ ουρανού με δόσεις./ Κάποιο σκαθάρι στοχαζόμαστε απέριττα/ η πιο μεγάλη ώρα της ζωής/ υπάρχει σαν τις άλλες./ Δεν πάει μια βδομάδα που έβλεπα/ δυο παράξενα ζώα στην ύπαιθρο/ να ξεραίνουν το θάνατο στη ράχη τους./ Ο χρόνος είναι γενικός/ ο χρόνος είναι κοροϊδευτικός,/ είναι αμέτοχος σαν τα περίπτερα στην κίνηση”.
“Θεραπευτική Αγωγή” (Στίχοι: Νίκος Καρούζος. Μουσική: Ωχρά Σπειροχαΐτη).
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (03.01.2014)

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-35/#ixzz2pKLG42EL
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου