Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει ανά τον κόσμο άλλη χώρα που οι κάτοικοί της, οι απλοί πολίτες, οι πολιτικοί, οι ποιητές, οι συγγραφείς της, κ.ά., να της έχουν αποδώσει τόσους πολλούς χαρακτηρισμούς -και μάλιστα “όλων των ειδών”- όπως αυτό ισχύει εδώ στα καθ’ ημάς! Τούτο ως γεγονός πιστεύω ότι χρήζει κάποιας διερεύνησης,κοινωνιολογικής, ψυχολογικής κ.ά… Διότι είναι να απορεί κανείς όταν ακούει τους ίδιους ανθρώπους που τη βρίζουν, την αμέσως επόμενη στιγμή να αποθεώνουν τη ίδια τη φύτρα τους!
Δείτε περισσότερα... ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης








Μια φορά κι έναν καιρό... ένας έρωτας ατελεύτητος

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει την πολλή γνωστή πια φράση «η Ελλάς είναι ένα απέραντο φρενοκομείο». Και ίσως αυτός ο για κάποιους υπερβολικός(!) ορισμός να ταιριάζει περισσότερο από όσους έχουν ειπωθεί για έναν τόπο που είναι αλήθεια ότι δεν έχει “ακούσει” και λίγους;
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει ανά τον κόσμο άλλη χώρα που οι κάτοικοί της, οι απλοί πολίτες, οι πολιτικοί, οι ποιητές, οι συγγραφείς της, κ.ά., να της έχουν αποδώσει τόσους πολλούς χαρακτηρισμούς -και μάλιστα “όλων των ειδών”- όπως αυτό ισχύει εδώ στα καθ’ ημάς! Τούτο ως γεγονός πιστεύω ότι χρήζει κάποιας διερεύνησης, κοινωνιολογικής, ψυχολογικής κ.ά… Διότι είναι να απορεί κανείς όταν ακούει τους ίδιους ανθρώπους που τη βρίζουν, την αμέσως επόμενη στιγμή να αποθεώνουν τη ίδια τη φύτρα τους!
Πάντως η διαχρονική μεταστροφή στα συναισθήματα του Ελληνα για τη χώρα τους ίσως και να μπορεί να εξηγηθεί κατά μία έννοια -ελάχιστα- αν προσπαθήσουμε να την κατανοήσουμε μέσα από το πρίσμα ενός ερωτευμένου ζευγαριού που ζουν παράφορα έναν έρωτα που όμως δεν οδηγεί πουθενά…!
Ισως η έλλειψη ενός στόχου, μια κατάσταση που ενδεχομένως να τους ικανοποιεί κατά διαστήματα αλλά μακροπρόθεσμα -έτσι όπως λειτουργεί κατά βάση η ανθρώπινη φύση-  κατανοούν ότι δεν είναι αυτό που επιζητούν από τη ζωή τους, να είναι αυτό που τους φοβίζει, αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο σε τούτη τη σχέση.
Ετσι κάθε στιγμή βιώνουν έντονα απίστευτες συναίσθηματικές εξάρσεις στον υπέρτατο βαθμό! Αυτό ενδεχομένως μπορεί να δικαιολογήσει έως ένα βαθμό και τις “αρρωστημένες καταστάσεις”, τις παθογένειες που έχουν δημιουργηθεί στο πέρασμα των χρόνων και που πλέον ακολουθούν την πορεία τούτης της χώρας και του λαού της!
…Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις…
Τούτη η χώρα και τούτος ο λαός είναι… προαποφασισμένο(!) από τις μοίρες να ζουν αυτόν τον έρωτα τον ατελεύτητο και όπου βγάλει…
Και όσο περνά ο καιρός, όσα παιδιά θα γεννιούνται καρπός τούτου του έρωτα· άγγελοι και διάβολοι αδέρφια θα κατοικούν αυτόν τον τόπο και θα πατούν στα ίδια αυτά βήματα των παππούδων και προγόνων τους.
Κι όπως στους μεγάλους έρωτες -καθώς λεν και στα παραμύθια- όλες οι ευχές και όλες οι κατάρες θα τους ακολουθούν στο διηνεκές…

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/mia-fora-ki-enan-kero-enas-erotas-ateleftitos/#ixzz2po8QowS4
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου