Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


Δεν είναι η πρώτη φορά που φιλοξενούνται στον Παιδότοπο κείμενα και εικόνες (ζωγραφιές και φωτογραφίες) απ’ την καλαίσθητη, έγχρωμη και λίαν αξιόλογη δίμηνη παιδική εφημερίδα “Παιδική Φωλιά Παγώνδα Σάμου” που επιμένει κόντρα σε πολλαπλές δυσκολίες να κυκλοφορεί, εδώ και πολλά χρόνια ο τοπικός Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων “Ομόνοια”...
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Επιμέλεια: Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης










Σύλλογος Γυναικών Παγώνδα Σάμου
Από τη Σάμο με αγάπη
Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Δεν είναι η πρώτη φορά που φιλοξενούνται στον Παιδότοπο κείμενα και εικόνες (ζωγραφιές και φωτογραφίες) απ’ την καλαίσθητη, έγχρωμη και λίαν αξιόλογη δίμηνη παιδική εφημερίδα “Παιδική Φωλιά Παγώνδα Σάμου” που επιμένει κόντρα σε πολλαπλές δυσκολίες να κυκλοφορεί, εδώ και πολλά χρόνια ο τοπικός Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων “Ομόνοια” με τη στήριξη του δήμου Σάμου και της Αντιπεριφέρειας. Να ’ναι καλά τόσο η και αισθαντική ποιήτρια πρόεδρος του Συλλόγου Αγγελική Βαλεοντή – Δεμερτζή, που είναι η ψυχή της έκδοσης, όσο και η σαμιώτικης, από πατέρα, καταγωγής φίλη συγγραφέας Αθηνά Κανιτσάκη, που παίζει τις περισσότερες φορές τον ρόλο του ταχυδρόμου. Αυτή μου έφερε, εδώ και κάποιες εβδομάδες, και το με αριθμό 69 φύλλο της εφημερίδας, απ’ όπου τα σημερινά δείγματα. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ! Τα σαμιώτικα αρώματα, που αποπνέουν οι σελίδες της “Παιδικής Φωλιάς του Παγώνδα”, είναι αρώματα διαρκείας άλλωστε…
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Β.Θ.Κ.
Η καλύτερή μου φίλη
Η καλύτερή μου φίλη λέγεται Αγγελική Μιχέλη και πάμε μαζί φέτος στην Α’ Γυμνασίου.
Είναι ψηλή με καστανόξανθα κοντά μαλλιά. Η Αγγελική μένει στον Παγώνδα γι’ αυτό τώρα το καλοκαίρι βλεπόμαστε δυστυχώς μόνο. Οταν ανεβαίνω στο Παγώνδα με την Αγγελική, όταν έχουμε κανονίσει να κοιμηθούμε μαζί στο σπίτι μου, όταν κατεβαίνει εκείνη στο Ηραίον για μπάνιο ή βόλτα ή ανεβαίνω εγώ στον Παγώνδα. Πάντως όταν βλεπόμαστε παίζουμε και περνάμε ευχάριστα.
Ένα κοινό μας ενδιαφέρον είναι η μουσική και ο χορός. Συνήθως όταν μας ρωτάνε κάτι ή όταν ρωτάμε κάποιον εμείς, απαντάμε ή ρωτάμε το ίδιο. Έχει πλάκα και μετά γελάμε. Έχουμε πολλά κοινά ενδιαφέροντα.
Την ημέρα που γνωριστήκαμε με τη Αγγελική ήταν στην Πρώτη Δημοτικού.
Αρχίσαμε να συζητάμε, να παίζουμε, να λέμε τα μυστικά μας και κάθε μέρα γνωριζόμασταν και καλύτερα και γινόμασταν όλο και καλύτερες φίλες.
Δεν πρέπει να έχουμε τσακωθεί από τότε. Νομίζω, μια φορά έγινε και αυτό από παρεξήγηση.
Εύχομαι να μην τσακωθούμε ποτέ!
Σοφία Κωνσταντάκη
Εκδρομή στην Τσόπελα
Εγώ με την οικογένειά μου πήγαμε ολοήμερα εκδρομή στην Τσόπελα.
Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί από τον Παγώνδα και σε μισή ώρα είχαμε φτάσει παραλία.
Εκεί συναντήσαμε την κα Άννα Σταυριανού, που ζωγραφίζει πήλινα και τα πουλάει στους τουρίστες. Εμαθα πως της είχε πάρει συνέντευξη η “Παιδική Φωλιά”, για τα έργα της.
Αμέσως μετά πήγαμε στο Λαβράκι που είναι ένα μικρό κομμάτι θάλασσας και το περιτριγυρίζουν βράχια και τα νερά του είναι πολύ ζεστά. Κάναμε μπάνιο, μετά κολατσίσαμε και κάναμε εξερεύνηση στην τριγύρω περιοχή.
Η γιαγιά μου, μου είπε ότι κοντά στη Τσόπελα υπάρχει και άλλη μια μικρή παραλία, “οι πλάκες”. Η μισή παραλία ήταν γεμάτη με πέτρινες πλάκες, ενώ η άλλη μισή έχει πολύ αλμυρά νερά!
Κατά τις τρεις το απόγευμα, ένα μεγάλο καΐκι έφερε 20 με 25 τουρίστες Τούρκους, Γερμανούς, Άγγλους και Γάλλους, που έμειναν εκεί περίπου δύο ώρες.
Ήταν η πρώτη φορά που πήγα στην παραλία Τσόπελα και θα ήθελα να ξαναπάω!
Στο τέλος η κα Άννα μου χάρισε μια πετρούλα με δύο δελφίνια.
Καλλιόπη Αξιώτη
3ο Δημοτικό Σχολείο Βαθιού
Χορωδία “Ο Λυκούργος”
Η χορωδία του Γυμνασίου Πυθαγορείου λέγεται “Λυκούργος”. Φέτος είχε 18 παιδιά ηλικίας 10 μέχρι 16 χρονών, κορίτσια τα περισσότερα και τρία αγόρια.
Κάθε Παρασκευή από τις δύο μέχρι τις τρεις το απόγευμα κάναμε πρόβες σε αίθουσα του σχολείου μας κι ετοιμάζαμε τραγούδια που μας αρέσουν, ελληνικά αλλά και ξένα. Καθηγητής μας ο μουσικός κ. Γιώργος Κουμαραδιός που έχει μεγάλη Υπομονή κι Επιμονή! Επειδή είμαστε μαζί δύο χρόνια ξέρει τις δυνατότητες μας και πάντα προσπαθεί για να δείξουμε το καλύτερο!
Στο “Φεστιβαλ παιδικών χορωδιών” που έγινε στο Δημαρχείο της Σάμου συμμετείχαμε κι εμείς. Αρχικά ξεκίνησαν τα μικρά παιδιά με τις κυρίες τους και την κα Εφη Μόρφου που παίζει ακορντεόν. Η μουσικοχορευτική ομάδα τους λέγεται “Γκρο Πλαν” συμμετέχουν και λίγα μεγαλύτερα κορίτσια και όλοι μαζί τραγούδησαν και χόρεψαν διασκεδαστικά τραγούδια, όπως το “Τράβα μπρος”, “Εχω ένα μυστικό”, “Ρι κο κο” και άλλα τέτοια. Ήταν πολύ ωραία εμφάνιση και τα παιδιά χόρευαν και το διασκέδαζαν χωρίς να ντρέπονται τον κόσμο.
Μετά ακολούθησε η παιδική χορωδία “Αρμονία” με την κα Χατζηφωτίου και μετά η δική μας χορωδία “ο Λυκούργος”, με τον κ. Γιώργο Κουμαραδιό και στο πιάνο τη δασκάλα κα Μαριάννα Μπαρούτα.
Στη συνέχεια τραγούδησε η χορωδία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου και στο τέλος η χορωδία του 1ου Γυμνασίου. Η αίθουσα του Δημαρχείου ήταν γεμάτη κόσμο! Μικροί και μεγάλοι σιγοτραγουδούσαμε τα τραγούδια και περάσαμε ένα ευχάριστο απόγευμα!
Πελαγία Αξιώτη
Γιορτή μητέρας…
Φέτος όπως και κάθε χρόνο ο Σύλλογος “Ομόνοια” διοργάνωσε μια γιορτή για τη μητέρα. Φέτος είπαμε τα ποιήματα στο γνωστό καφενείο της Στέλλας, σήμερα της Κατίνας της κόρης της. Κάθε παιδί είπε τι νιώθει για τη Μητέρα του, πόσο την αγαπάει και πως μάνα είναι μόνο μία.
Και σε αυτό το έργο μας βοήθησε η κα Αγγελική που την αγαπάω πολύ! Μετά από τα ποιήματα όλοι μας διασκεδάσαμε και γιορτάσαμε την γιορτή των μανάδων και τους ευχήθηκαμε Χρόνια Πολλά!
Το ποίημα που απάγγειλλα εγώ είναι το πιο κάτω:
ΜΗΤΕΡΑ
Μητέρα λέξη μαγική,
πολύτιμο πετράδι,
ένα στολίδι της ψυχής,
και της ζωής το χάδι.
Του κόσμου ο ήλιος και το φως
που τις καρδιές φωτίζει
κι ένα φιλί της κι η ψυχή
μ’ αγάπη πλημμυρίζει.
Μητέρα λέξη όμορφη,
γλυκιά ονειρεμένη
στις δυσκολίες της ζωής
μεγάλη αγαπημένη.
Τι πιο γλυκό και όμορφο
όταν φιλί σου δίνει
και δυνατό παυσίπονο
η ευχή της που σ’ αφήνει.
Το δάκρυ της πόσες φορές
δεν κύλησε με πόνο
και πόσους αναστεναγμούς
δεν άφησε στον χρόνο.
Πόσες φορές δεν έκλαψε,
δεν πόνεσε η καρδιά της
δεν βρήκες καταφύγιο
μέσα στην αγκαλιά της.
Και ο Χριστός μας στο Σταυρό
είπε προτού πεθάνει
στην Παναγιά «Μητέρα μου Πρόσεχε Ιωάννη»
Μαρία Καρύδα
Ωρα για παιχνίδια (με τα φρούτα)
1. Κ_ _ _ _ _ _ _ _     Γιορτάζει στις 8 Ιουνίου
2. Α_ _ _ _ _ _     Στον ουρανό υπάρχουν
3. Ρ_        Είναι το 17ο γράμμα της Αλφαβήτου
4. Π_ _ _         Έτσι με φωνάζουν αλλιώς
5. Ο_ _ _ _ _ _ _ _     Ένας μήνας
6. Υ_ _ _         Το νερό στα αρχαία Ελληνικά
7. Ζ_ _ _ _     Ένας αγορίστικος ήρωας
8. Ι_ _ _ _ _ _     Ο 2ος μήνας του καλοκαιριού
Καλλιόπη Αξιώτη, 3ο Δημοτικό Σχολείο Βαθιού
Η Ακροστοιχίδια της θάλασσας
1. Θ_ _ _ _         1. Λέγεται αλλιώς το καλοκαίρι
2. Α_ _ _ _          2. Έχει πολύ η θάλασσα
3. Λ_ _ _ _ _          3. Στην Ελλάδα υπάρχουν…
4. Α_ _ _ _         όπως των Ιωαννίνων ή της Δοϊράνης
5. Σ_ _ _ _ _          4. Στις παραλίες υπάρχει πολλή…
6. Σ_ _ _ _          5. Παλιά υπήρχε θερινό… στον Παγώνδα
7. Α_ _ _ _ _ _ _ _ _ _   6. Το νησί που ζούμε…
7. Η ταινία ήταν…
Καλλιόπη Αξιώτη, 3ο Δημοτικό Σχολείο Βαθιού


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/apo-ti-samo-agapi/#ixzz2sBX3YwH8
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου