Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Δεν υπάρχει χειρότερος πόλεμος απ’ τον εμφύλιο. Το ’χει παίξει αρκετές φορές στη μακραίωνη ιστορία της και η Ελλάδα αυτό το “παιχνίδι”. Κι αν το πληρώσαμε σε αίμα και σε δάκρυα. “Για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη”, για να χρησιμοποιήσω τον στίχο του Γιώργου Σεφέρη.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΧΕΙΜΩΝΑ ακόμα δείχνει το ημερολόγιο, ωστόσο, άνοιξη με ολίγο καλοκαίρι μου φαίνεται ότι έχουμε. Ανεβασμένη αισθητά η θερμοκρασία, διάφανος ο ουρανός, ήρεμη η θάλασσα. Τα φαινόμενα απατούν θα μου πείτε. Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Στη γωνία μας περιμένει ο Μάρτης ο κακός παλουκοκαύτης! Εδώ είμαστε για να δούμε τι θα δούμε…
Ο ΚΑΛΟΣ μας ο καιρός, κυριολεκτικά, ο κακός μας ο καιρός μεταφορικά. Βαβέλ ο κόσμος, βαβέλ η ζωή μας κι άντε να βρεις την άκρη του νήματος.
ΤΟ ΚΙΕΒΟ πνιγμένο στο αίμα μετρά τους νεκρούς του. Οι μεν από τη μια μεριά, οι δε από την άλλη. Κατά που τους τοποθέτησαν εκείνοι που έχουν τους λόγους των να τους τοποθετήσουν έτσι. Για το καλό της Ουκρανίας… Δεν υπάρχει χειρότερος πόλεμος απ’ τον εμφύλιο. Το ’χει παίξει αρκετές φορές στη μακραίωνη ιστορία της και η Ελλάδα αυτό το “παιχνίδι”. Κι αν το πληρώσαμε σε αίμα και σε δάκρυα. “Για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη”, για να χρησιμοποιήσω τον στίχο του Γιώργου Σεφέρη.
ΕΛΛΑΣ Ελλήνων Χριστιανών καθολικώς διαμαρτυρομένων… Το ένα φέρνει το άλλο. Και η φράση αυτή του Γεωργίου Παπανδρέου, του Γέρου της Δημοκρατίας, στον νου μου. Ισχύει και σήμερα. Εν μέση (κατ’ όνομα;) δημοκρατία. Οι πάντες διαμαρτύρονται για τα πάντα.
ΑΛΛΟΣ ο ρόλος του προπέτη κι άλλος του δημιουργού, καμιά αντίρρηση. Εύκολος ο ρόλος του πρώτου, δύσκολος, πολύ δύσκολος, ο ρόλος του δεύτερου κι άντε να τον μάθεις…
“ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ τα γλυπτά με δόλο τα ’χουν κλέψει/ ποιος Αγγλος θα λογικευτεί να μας τα επιστρέψει”. Από τη μαντιναδολόγο μας τη Νεκταρία Θεοδωρογλάκη η μαντινάδα. Απού θυμάται χαίρεται κι απού χαρεί θυμάται… Μόνο που με το “σας” και με το “σεις” δουλειά δεν γίνεται Νεκταρία!
ΕΝΤΟΛΗ Σαμαρά! Οπως λέγαμε μια φορά “Εντολή Νομάρχου” ή “βασιλική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα”. Να δείτε που και όταν αφήσει με το καλό ο Σαμαράς την πρωθυπουργική καρέκλα η εντολή του θα μείνει εκεί. Εντολή Σαμαρά κι αυτό, η τελευταία του εντολή.
“Η ΕΝΑΛΛΑΓΗ της ελπίδος με την απελπισίαν εν τη ψυχή αποτελεί το δεινότερον των μαρτυρίων· κάποιος μέσος όρος μεταξύ θανάτου και ζωής ή κάποιο νέον είδος θανάτου”. Από τη “Χρυσή Διαθήκη” του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΜΑΖΙΚΟ και ταυτόχρονα ηχηρό το μήνυμα που έστειλαν προχθές απ’ την πλατεία Βάθη οι αγρότες. Σε ρόλο “Μπαινάκη – Βγαινάκη” η κυβέρνηση. Εδώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, με τους αγρότες θ’ ασχολούμαστε τώρα;
EΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ να γράφει τη δική της ιστορία η στήλη του Εννιαχωριανού (Γιάννη Μαλαξιανάκη) και του Σφηναριώτη Γιώργου Καμβυσέλλη στην εφημερίδα μας. Ωστόσο, από χθες… προσέλαβαν και διαιτητή για τους “στημένους” καβγάδες τους…. Συνεχίστε παιδιά!
Ο ΠΥΡΡΟΣ μετά τις απανωτές αποτυχίες που είχε στη Σικελία επέστρεψε στον Τάραντα και προσπαθούσε να βρει τρόπο να φύγει για την Ηπειρο, χωρίς να συγκρουστεί ξανά με τους Ρωμαίους. Εστειλε τότε γράμματα σε βασιλιάδες και κυρίως στον Αντίγονο Γονατά, βασιλιά της Μακεδονίας, και ζητούσε στρατό και χρήματα. Οταν επέστρεψαν οι αγγελιαφόροι του με τις απαντήσεις, δεν άνοιξε τις επιστολές, αλλά διέδωσε ότι όλοι του έστελναν βοήθεια. Ο ίδιος, μάλιστα, έδειχνε απόλυτα ικανοποιημένος. Οι Ταραντίνοι χάρηκαν, γιατί έβλεπαν ότι θα μπορούσαν να πλήξουν τους εχθρούς τους, ενώ αντίθετα οι Ρωμαίοι θορυβήθηκαν. Μέσα στη σύγχυση που δημιουργήθηκε από τις ψεύτικες διαδόσεις ο Πύρρος με τον στρατό του αποχώρησαν ανενόχλητοι. Αν άνοιξε ποτέ τις επιστολές, κανένας δεν το ξέρει. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
“Της Βαβέλ τον πύργο/ τον υψώσαμε ως τ’ άστρα./ Ομως δεν καταφέραμε τις ψυχές μας/ να μιλήσουν την ίδια γλώσσα/ πολεμούμε για την Ειρήνη/ μισούμε για την Αγάπη/ σκλαβώνουμε για τη Λευτεριά/ αδικούμε για τη Δικαιοσύνη/ ατιμάζουμε για την Τιμή/ και ο πύργος της Βαβέλ/ όλο και ψηλώνει”.
To ποίημα “Βαβέλ” του Νίκου Νικολόπουλου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (21.02.21014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-63/#ixzz2txOAgnFv
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου