Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

 "Δεν έχεις, Όλυμπε, Θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα/ ραγιάδες έχεις, μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι/ κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα/ των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι./ Και δημοκόποι Κλέωνες και λογοκόποι Ζωίλοι/ και Μαμμωνάδες βάρβαροι και χαύνοι λεβαντίνοι/ λύκοι κοπάδια, οι πιστικοί και ψωριασμένοι οι σκύλοι/ και οι χαροκόποι αδιάντροποι, και πόρνη η Ρωμιοσύνη!”.
Κωστής Παλαμάς
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
“ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΟΠΟΙ Κλέωνες και λογοκόποι Ζωίλοι/ και Μαμμωνάδες βάρβαροι και χαύνοι λεβαντίνοι/ λύκοι, κοπάδια, οι πιστικοί και ψωριασμένοι οι σκύλοι/ και οι χαροκόποι αδιάντροποι, και πόρνη η Ρωμιοσύνη!” Κωστής Παλαμάς.
ΗΤΑΝ 27 Φεβρουαρίου 1943, όταν έφυγε για τον Επουράνιο Παρνασσό ο ξεχασμένος τις μέρες μας κατ’ εξοχήν εθνικός ποιητής Κωστής Παλαμάς. Στο φέρετρό του ακούμπησε την ημέρα της κηδείας του όλη η Ελλάδα, όπως βροντοφώναξε ο Αγγελος Σικελιανός. Εν τω μέσω της γερμανικής κατοχής. Κι αν είναι επίκαιρο σήμερα, εκτός των άλλων και το ποίημα του “Γύριζε” που μου ’ρθε στον νου, με στίχους του οποίου αρχίζω και κλείνω τη στήλη!
ΚΑΜΙΑ αισιοδοξία δεν φαίνεται ν’ αναδύεται απ’ τους στίχους του “Γύριζε”, που το έγραψε ο Ποιητής το 1908, μετά την πτώχευση του Τρικούπη και τις ήττες κι ενώ οι δανειστές ήλεγχαν και τότε, όπως και σήμερα, την πολιτική και οικονομική ζωή της πατρίδας μας. Κι όμως. Εχει τέρμα “του κακού η σκάλα” και το κουράγιο η ελληνική ψυχή να ξαναβρίσκει “τα φτερά, τα φτερά τα προτινά της τα μεγάλα”, όπως ο ίδιος μας είπε στον “Προφητικό” του.
“ΜΠΟΡΑ είναι και θα περάσει”, λέει ο λαός μας. Πάντα περνούν οι μπόρες, αυτό είναι αλήθεια, μόνο που και πάντα κάθε μπόρα έχει θύματα, άλλοτε λιγότερα κι άλλοτε περισσότερα. Κάποιους μάλιστα τους αφήνει και στον τόπο! Υπάρχουν μπόρες και μπόρες…
ΜΑΣ έχουν βάλει σ’ έναν φαύλο κύκλο και αν εξακολουθήσουμε να τους υπακούμε, δεν πρόκειται να βγούμε απ’ αυτόν. Απόλυτος επί του προκειμένου σε μια μεγάλη κουβέντα που είχαμε τις προάλλες με αφορμή τα “τροϊκανά” καμώματα ο φίλος μου ο γερω- δάσκαλος. Βρίσκει και τα κάνει, κατέληξε.
“ΤΟΥΣ φόρους και την τρόικα για λίγο λησμονούμε/ κουκούγεροι ντυνόμαστε και ξέγνοιαστα γλεντούμε”. Και σαν προτροπή μπορεί να δούμε την αποκριάτικη μαντινάδα που μου έστειλε, μέσω κινητού, η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. Απόκριες έχουμε, το πήραμε χαμπάρι;
ΝΑΝΣΥ Δανέλη: ποιήτρια, συγγραφέα, Αθήνα: Σας ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε την ευκαιρία να σας γνωρίσω μετά από την ποιητική σας συλλογή “πορφυρό φως” και από το μυθιστόρημά σας “Το μυστικό ταξίδι”, που κυκλοφορήθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις “Γαβριηλίδης”. Ετσι, όπως τα γράφετε είναι: “Οι σημερινοί Πολυδεύκες, οι τοκογλύφοι – χρηματοπιστωτές, δανείζοντας με τόκους και πανωτόκια, μπορούν να αφανίζουν χώρες ολόκληρες και να διώχνουν τους νέους μακριά από τις πατρίδες τους σε χώρες μακρινές, να κυνηγήσουν μέδουσες”.
Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ήταν δευτερότοκος γιος του Εύνομου, βασιλιά της Σπάρτης. Οταν πέθανε ο Εύνομος, την εξουσία πήρε ο πρωτότοκος γιος του, ο Πολυδεύκης. Και αυτός, όμως, πέθανε μετά από λίγο, αφήνοντας έγκυο τη γυναίκα του. Τότε ο Λυκούργος που τον είχαν ανακηρύξει βασιλιά, διακήρυξε πως η βασιλεία ανήκε στο παιδί του αδελφού του, αν βέβαια ήταν αγόρι και πως ο ίδιος θα ασκούσε την εξουσία ως επίτροπος. Η νύφη του, όμως, του παράγγειλε κρυφά ότι ήθελε να σκοτώσει το βρέφος και να τον παντρευτεί. Ο Λυκούργος ένιωσε αποστροφή για τον χαρακτήρα της νύφης του και όταν γεννήθηκε το παιδί, έστειλε τους υπηρέτες του και αυτοί το έφεραν στους άρχοντες της Σπάρτης. Πήρε, τότε, το παιδί στα χέρια του και είπε: “Να ο βασιλιάς σας” και του έδωσε το όνομα Χαρίλαος γιατί όλοι χάρηκαν που ο Λυκούργος έδειξε έμπρακτα πόσο έντιμος και δίκαιος ήταν. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
“Από θαμπούς δερβίσηδες και στέρφους μανταρίνους,/ κι από τους χαλκοπράσινους η Πολιτεία πατιέται./ Χαρά στους χασομέρηδες! Χαρά στους Αρλεκίνους!/ Σκλάβος ξανάσκυψε ο ρωμιός και δασκαλοκρατιέται./ Δεν έχεις, Όλυμπε, Θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα/ ραγιάδες έχεις, μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι/ κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα/ των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι./ Και δημοκόποι Κλέωνες και λογοκόποι Ζωίλοι/ και Μαμμωνάδες βάρβαροι και χαύνοι λεβαντίνοι/ λύκοι κοπάδια, οι πιστικοί και ψωριασμένοι οι σκύλοι/ και οι χαροκόποι αδιάντροποι, και πόρνη η Ρωμιοσύνη!”.
Από το ποίημα “Γύριζε” του Κωστή Παλαμά.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (27.02.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-66/#ixzz2uWIE2Avc
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

2 σχόλια: