Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΣΚΑΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ

Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται -επί αρκετά χρόνια- από τους Χανιώτες και όχι μόνο στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων κι εκεί μαζεύονται  για να πετάξουν τον χαρταετό τους αλλά και με την παρουσία τους να δηλώσουν ότι ο χώρος αυτός είναι μη διαπραγμετεύσιμος, ανήκει στους Χανιώτες και δεν ξεπουλιέται! 
Δείτε περισσότερα... ΑΝΑΣΚΑΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης


Χαρταετοί στους Αγίους Αποστόλους

Το “θέμα του ξεπουλήματος της περιοχής” και η… καθιέρωσή της ως προορισμός των Χανιωτών και για την Καθαρά Δευτέρα
Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται -επί αρκετά χρόνια- από τους Χανιώτες και όχι μόνο στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων κι εκεί μαζεύονται  για να πετάξουν τον χαρταετό τους αλλά και με την παρουσία τους να δηλώσουν ότι ο χώρος αυτός είναι μη διαπραγμετεύσιμος, ανήκει στους Χανιώτες και δεν ξεπουλιέται!
Το… θέμα των Αγίων Αποστόλων και η “αξιοποίησή” τους ξεκινά πριν από πολλές δεκαετίες όταν «επιχειρήσεις… εισβολής ξένων εταιρειών (Λίπτον, δεκαετία 1960-70), απέτυχαν, χάρις στις αντιδράσεις τοπικών φορέων και μεμονομένων πολιτών», όπως διαβάζουμε σε σχετικό σχόλιο του Π. στα “Χ.Ν.” τον Ιούλιο του 2005.
Επιπλέον στα μέσα της δεκαετίας του ’80 άρχισε να απασχολεί την τοπική κοινωνία ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ’90 πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις.
Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 1993 τα “Χ.Ν.” είχαν αποκαλύψει την πρόθεση της Κυβέρνησης να… προχωρήσει μια πρόταση του ΕΟΤ την οποία είχε «επεξεργαστεί ξένη εταιρία για την αξιοποίηση της περιοχής των Αγίων Αποστόλων».
Μάλιστα είχε τότε κατατεθεί και το σχετικό σχέδιο νόμου στο οποίο γινόταν λόγος για τις περιοχές α) Αφάντου Ρόδου β) Αγιοι Απόστολοι Χανίων Κρήτης γ) Καραθώνα Ναυπλίου δ) Λαγονήσι Αττικής και ε) Καλάβρυτα Αχαΐας, οι οποίες «πλέον θα μπορούσαν να παραχωρηθούν σε επιχείρηση ή επιχειρήσεις (δημόσιες ή ιδιωτικές) ή σε όμιλο επιχειρήσεων (δημοσίων ή ιδιωτικών)» για οποιαδήποτε τουριστική εκμετάλλευση.
Από κείνη τη στιγμή και με το συγκεκριμένο τουριστικό νομοσχέδιο το οποίο είχαν από κοινού σχεδιάσει ο ΕΟΤ και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας «ερήμην των εκπροσώπων των Χανίων, των Δήμων Χανίων και Νέας Κυδωνίας» το “θέμα των Αγίων Αποστόλων” άρχισε να μπαίνει για τα καλά στις τοπικές ειδήσεις.
Ετσι, διάφοροι φορείς με αρθρογραφία, διαβήματα αλλά και κινητοποιήσεις δήλωναν την αντίθεσή τους στην εκχώρηση των Αγ. Αποστόλων σε εταιρείες!
Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας ξεκινούν και τα πρώτα καλέσματα “από την επιτροπή αγώνα” προς τους Χανιώτες, να πάνε την Καθαρά Δευτέρα στην περιοχή «κρατώντας τα φαγητά τους» και να πετάξουν τον χαρταετό τους!
Στα “Χ.Ν.” της 19ης Μαρτίου 2002, επομένη της Κ. Δευτέρας διαβάζουμε ότι «οι πολίτες κατέκλυσαν κάθε γωνιά της περιοχής, χωρίς να παραλείψουν να υπογράψουν το κείμενο ενάντια στο ξεπούλημα της περιοχής και να πάρουν κάποιο έντυπο, ενημερωτικό υλικό της Επιτροπής».
Επιπλέον, λίγες ημέρες μετά βρίσκουμε ένα “χαρακτηριστικό σχόλιο της εποχής” στα “Χ.Ν.” που υπογράφει η Φωτεινή Σεγρεδάκη και στο οποίο επισημαίνεται ότι «ολιγόλεπτη επίσκεψη στους Αγίους Αποστόλους την Καθαρά Δευτέρα σ” έπειθε για το ότι… όλοι γρηγορούν» ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει «Καμιά φωνή αντίδρασης λοιπόν, δεν πάει χαμένη, όταν είναι δίκαιη. Και πώς τώρα να… πάρει κανείς την ευθύνη, και να υποστηρίξει πως χάνονται οι δίκαιες φωνές, ή το πως οι συγκεκριμένες φωνές δεν είναι δίκαιες;».
Η φωνή των Χανιωτών στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον δικαιώθηκε!
Οι Αγ. Απόστολοι αποτελούν πια σημείο αναφοράς για τους Χανιώτες που “παραδοσιακά” κάθε Καθαρά Δευτέρα πετούν τον χαρταετό τους γεμίζοντας χρώμα τον ουρανό.
Στη φωτ. ένα μέρος από μια χαρακτηριστική αφίσα της “Επιτροπής Φορέων Ν. Χανίων για τη μη εκποίηση της περιοχής των Αγίων Αποστόλων”.

Χανιώτικα νέα (05.03.2014)

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/chartaeti-stous-agious-apostolous/#ixzz2v5oXIqGX
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου