Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, μια καλή και μια κακή έχει, λένε, ο Μάρτης. Οταν είναι με την κακή κατεβάζει τα μούτρα του και κάνει κακό καιρό, ενώ όταν είναι με την καλή, χαράς ευαγγέλια, λάμπει ολόκληρος, λάμπει κι η μέρα. Και γιατί δεν διώχνει την κακή να μείνει με την καλή; Θα με ρωτήσετε. Μωρέ αυτός τη διώχνει, αλλά πού να φύγει εκείνη!
Δείτε περισσότερα...ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Γιάννης Τσαρούχης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, μια καλή και μια κακή έχει, λένε, ο Μάρτης. Οταν είναι με την κακή κατεβάζει τα μούτρα του και κάνει κακό καιρό, ενώ όταν είναι με την καλή, χαράς ευαγγέλια, λάμπει ολόκληρος, λάμπει κι η μέρα. Και γιατί δεν διώχνει την κακή να μείνει με την καλή; Θα με ρωτήσετε. Μωρέ αυτός τη διώχνει, αλλά πού να φύγει εκείνη!
ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ έξω απ’ το παράθυρό μου, ενώ είμαι έτοιμος ν’ αρχίσω να γράφω τη στήλη. Πότε κλαίει, πότε γελά η μέρα. Τη μια στιγμή νικούνε τα σύννεφα, την αμέσως επόμενη νικά ο ήλιος. Μια ματιά στην κακή και μια στην καλή ρίχνει κατά που φαίνεται ο Μάρτης. Ετοιμη να του βγάλει τα μάτια είναι η πρώτη έτσι και την παραμελήσει… Ας προχωρήσω, όμως, παρακάτω.
ΘΑ ’ΧΕΙ ΚΑΙ η Ουκρανία την τύχη της Γιουγκοσλαβίας; Παίζεται κι αυτό το σενάριο μου είπε ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος σε μια μεγάλη κουβέντα που κάναμε. Παίζει ωστόσο και το σενάριο του πολέμου όσο και το σενάριο της αποκλιμάκωσης, τίποτα δεν αποκλείεται. Ενα, είναι σίγουρο. Οταν στον βάλτο μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν πάντα τα βατράχια.
ΑΝΑΜΕΣΑ στους υποψηφίους για το Νόμπελ Ειρήνης του 2014 και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο χέρι τον έχει η αρμόδια επιτροπή. Ετσι και…, δεν… Αλλο πράγμα τα παιχνίδια που παίζονται.
“ΚΡΑΤΑΩ ΑΠ’ τη μυθολογία μια εικόνα ζωντανή./ Σε βράχο – γίγαντα καθόταν ο Θεός Αρης/ πεινασμένος, κουρασμένος./ Στο χώμα η περικεφαλαία και το δόρυ./ Ερείπια πίσω του καπνίζουν. Γύρω νεκροί./ Και ξαφνικά,/ ξεθαρεμένο περιστέρι με κλαδάκι ελιάς/ ήρθε και κάθισε στο γόνατό του,/ πλάι στην τεράστια χούφτα του – παγίδα,/ που το πιάνει./ Και σκάει στα γέλια, ενώ με βουλιμία το κοιτά”. Από το “Ψηφιδωτό” (Δεύτερη σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
“ΗΡΘΕ ΚΑΙ η Σαρακοστή, νηστεία θε ν’ αρχίσει/ αλλά με τα μνημόνια έχομε συνηθίσει”. Οπως ο Μάρτης δεν λείπει ποτέ από τη Σαρακοστή, έτσι και ο Ηλίας ο Σταματάκης δεν μπορούσε να μη γράψει μαντινάδα για τη Σαρακοστή. Κύριος και καίριος, όπως πάντα, ο φίλος μου…
ΣΕ ΡΟΛΟ Πυθίας οι δημοσκοπικές εταιρείες! Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών μέσα θα ’ναι λόγω της αδιευκρίνιστης ψήφου. Κι εγώ μέσα θα πέσω αν ξεκινήσω με το δεδομένο ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι, λέμε τώρα, 40% και μοιράσω κατά το δοκούν το υπόλοιπο 60%.
ΚΑΠΟΙΟΙ έσπευσαν να τον σφάξουν με το βαμβάκι τον Σταύρο Θεοδωράκη που τόλμησε να δηλώσει ότι το υπό ίδρυση “Ποτάμι” του θα λάβει μέρος στις ευρωεκλογές. Οτι δεν θα κατέβει πάντως απ’ τη σπηλιά του ένας ξεχασμένος προφήτης να κάμει κόμμα είναι το μόνο σίγουρο.
Ο ΚΡΟΙΣΟΣ είχε καταδικαστεί από τον νικητή του Κύρο στον διά πυράς θάνατο. Μόλις όμως διηγήθηκε στον βασιλιά των Περσών τη συνομιλία του με τον Σόλωνα για την αστάθεια των ανθρωπίνων πήρε χάρη. Είδε τότε τους Πέρσες στρατιώτες να λεηλατούν τις Σάρδεις και να αρπάζουν πολύ χρυσάφι και ασήμι. Ρώτησε, λοιπόν, τον Κύρο τι κάνουν οι στρατιώτες του και αυτός του αποκρίθηκε ότι του αρπάζουν τον πλούτο του, εφαρμόζοντας το δίκαιο του νικητή. Τότε ο Κροίσος του απάντησε ότι ο πλούτος έπαψε πια να του ανήκει και άνηκε σ’ αυτόν που νίκησε. Ο Κύρος σκέφτηκε τότε τα λόγια του Κροίσου και σταμάτησε τη διαρπαγή. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
“Οταν ο Ο.Η.Ε. αρνήθηκε να αναγνωρίσει το κράτος των μυρμηγκιών,/ ο μαέστρος Βεντουρμοσεντολίρ οργάνωσε διαδήλωση,/ όπου τα μυρμήγκια με τη συνοδοιπορία των φύλλων,/ αναστέναξαν τα αιτούμενα./ Ολως περιέργως το παγώνι Βεντράν μπέρδεψε τον προσανατολισμό, και βρέθηκε σε αντίθετη φορά με τον δρόμο των μυρμηγκιών./ Τι είναι ρε παιδί μου η αυταρέσκεια;/ – Τι δύναμη έχει; είπαν οι κάτοικοι της Λιλιπούπολης/ κι έτρεξαν ν’ ανάψουν τα καντηλέρια της βυζαντινής εκκλησίας,/ που στέκονταν αμίλητη σε κάτι βράχια”…
Από το ποίημα “6η συμφωνία των μυρμηγκιών” του Γιάννη Ναζλίδη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (06.03.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-69/#ixzz2vBSPI8jL
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου