Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


TΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ Στρατηγώ τα νικητήρια… Να το ψάλλουμε ξανά και ξανά στεντορεία τη φωνή επιστρέφοντας απ’ το σχολείο για το σπίτι. Πήγαινα στην Πέμπτη τάξη του Δημοτικού, θυμούμαι, κι είχαμε μόλις διδαχθεί στην ιστορία το σχετικό κεφάλαιο που έκανε λόγο για τους Αβάρους που ήρθαν να πάρουν τη βασιλεύουσα, ενώ ο αυτοκράτορας Ηράκλειος έλειπε σε εκστρατεία εναντίον των Περσών… Αυτό κι αν ήταν τραγούδι! Αυτό κι αν είναι τραγούδι!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
“ΟΙ ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ στα τροπάρια σε κράζουν Ρόδο και Μήλο, Αυγή και Σύννεφο, Κλήμα, Κοχύλι, Δροσούλα και Παστάδα. Μαζί σε φτάνουν. Πώς να σε πουν για να σ’ αγγίξουν, Κερά μου; Θάλασσα σε κράζουν τώρα, Λουτρό, Δαμάλα, Πόρτα κι Αυλή, Ποταμό, Βροντή, Πύργο, Παλάτι, Κροντήρι κι Εωχία. Μα εσύ είσαι η Στρατηγίνα της ράτσας μου, η Οδηγήτρα του Γένους των Ελλήνων, η Παντάνασσα ψυχή της Ρωμιοσύνης”. Νίκου Καζαντζάκη, Συμπόσιον, εκδ. Καζαντζάκης (Πάτροκλος Σταύρου).
“ΑΓΓΕΛΟΣ πρωτοστάτης ουρανόθεν επέμφθη, ειπείν τη Θεοτόκω των Χαίρε…”. Οι Α’ Χαιρετισμοί της Παναγίας απόψε “επί την ηλίου δύσιν” στους ανά την Ελλάδα ορθοδόξους ενοριακούς και μοναστηριακούς ναούς. Και στην Παναγία την Πορταΐτισσα της Μονής Ιβήρων του Αγίου Ορους, όπου βρέθηκε κάποτε ο Νίκος Καζαντζάκης…
Η ΥΠΕΡΜΑΧΩ Στρατηγώ τα νικητήρια… Να το ψάλλουμε ξανά και ξανά στεντορεία τη φωνή επιστρέφοντας απ’ το σχολείο για το σπίτι. Πήγαινα στην Πέμπτη τάξη του Δημοτικού, θυμούμαι, κι είχαμε μόλις διδαχθεί στην ιστορία το σχετικό κεφάλαιο που έκανε λόγο για τους Αβάρους που ήρθαν να πάρουν τη βασιλεύουσα, ενώ ο αυτοκράτορας Ηράκλειος έλειπε σε εκστρατεία εναντίον των Περσών… Αυτό κι αν ήταν τραγούδι! Αυτό κι αν είναι τραγούδι!Τ
ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ και χείρα κίνει! Κληρονομιά απ’ τους αρχαίους μας η φράση αυτή, σαν στάση ζωής στον ιδιωτικό και στον δημόσιο βίο μας. Αϊ Γιώργη βοήθα με! Μα σείε και συ τα πόδια σου! Το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια. Να τα έχουμε κι αυτά υπόψη μας τη σήμερον ημέρα που οι κάθε λογής Αβαροι κυκλοφορούν εντός των τειχών, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, όπως στο σπίτι τους.
“Η ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ κι οι κλέφτες είν’ αιτία/ το να πλερώνει ο λαός δεν είναι αμαρτία;”. Ρητορικό το ερώτημα που θέτει ύστερα απ’ τη διαπίστωση που κάνει ο Εννιαχωριανός στη μαντινάδα του. Είναι, πώς δεν είναι, Γιάννη! Εχει, όμως, κι ο λαός μερίδιο στην ευθύνη, δεν νομίζεις;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – τρόικα, σημειώσατε Χ! Θα δείτε ότι τελικά έληξε γι’ άλλη μια φορά ισόπαλος ο αγώνας. Μόνο που και πάλι θα έχουν νικήσει, όπως πάντα με χαρακτηριστική άνεση οι Γερμανοί…
“ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ κακώς η εγχείρησις, αντί να κλείσει η πληγή, ανοίγει μεγαλύτερη”. Από τη “Χρυσή Διαθήκη” του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΟΤΑΝ Ο Μ. Αλέξανδρος νίκησε τους Θηβαίους (335 π.Χ.) μερικοί Θράκες, σύμμαχοι των Μακεδόνων, έσπασαν τις πόρτες του σπιτιού της Τιμόκλειας, που ήταν γυναίκα ξακουστή και μυαλωμένη, και άρπαξαν τα πράγματά της. Ο αρχηγός τους, μάλιστα, αφού τη βίασε και την καταντρόπιασε, τη ρωτούσε μήπως έχει πουθενά κρυμμένο χρυσάφι ή ασήμι. Εκείνη του ομολόγησε ότι είχε και αφού τον οδήγησε στον κήπο, του έδειξε ένα πηγάδι και του είπε ότι την ώρα που κυριευόταν η πόλη, έριξε εκεί μέσα τα πιο πολύτιμα πράγματά της. Και καθώς εκείνος έσκυψε και παρατηρούσε το πηγάδι, στάθηκε πίσω του και τον έσπρωξε μέσα σε αυτό. Και ύστερα ρίχνοντάς του πέτρες τον σκότωσε. Οταν οι Θράκες την πήγαν δεμένη στον Αλέξανδρο και αυτός τη ρώτησε ποια είναι, απάντησε ότι ήταν αδελφή του Θεαγένη, που πολέμησε εναντίον του Φιλίππου για την ελευθερία των Ελλήνων κι έπεσε υπηρετώντας ως στρατηγός στη Χαιρώνεια (338 π.Χ.). Ο Αλέξανδρος θαύμασε την απάντηση, αλλά και την πράξη της και διέταξε να την αφήσουν ελεύθερη με τα παιδιά της. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
“Χαίρε γιατί με σένα και εξαιτίας σου/ θα λάμψει πάλι (θα επανέλθει) η χαρά/ θα σβήσει (νεκρωθεί) η κατάρα/ ο Αδάμ θα ανακληθεί από την πτώση του/ και η Εύα θα λυτρωθεί από τα δάκρυα και τον πόνο./ Χαίρε ύψος που δύσκολα το ανεβαίνει (το συλλαμβάνει) η ανθρώπινη σκέψη/ Χαίρε βάθος δυσδιάκριτο ακόμα και στα μάτια των Αγγέλων”.
Από τον 1ο Οίκο των Χαιρετισμών της Παναγίας (μετάφραση: Εμμανουήλ Δ. Μαλαθράκης).
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (07.03.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-70/#ixzz2vHcLvhSZ
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου