Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΣΚΑΛΕΥΟΝΤΑΣ...


Κυρά της Γαύδου, κυρά της θάλασσας/στης Ωγυγίας το νησί αφέντρα/να κατοικείς σου τάχθηκε απ’ τη μοίρα/στης Καλυψώς τα χώματα και τις σπηλιές.Των κέδρων και των πεύκων/ το μυρισμένο ελεύθερο αέρα ν” αναπνέεις/
να λούζεσαι στο φως και να ρουφάς/την αύρα του μπλάβου Λυβικού σου πελάγου.\Η μοναξιά συντρόφισσα καθημερινή/ και την αντέχεις./ Κρατήσου λίγο ακόμα...

Δείτε περισσότερα... ΑΝΑΣΚΑΛΕΥΟΝΤΑΣ...
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Η κυρά της Γαύδου

Ενα ποίημα της αείμνηστης Δήμητρας Σπίθα – Πιμπλή που αναγνώστηκε σε εκδήλωση της Νομαρχίας Χανίων για την ημέρα της Γυναίκας, τον Μάρτη του 1998
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ανατρέχουμε στο… 1998, όταν το Γραφείο NOW της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων είχε διοργανώσει για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, εκδηλώσεις αφιερωμένες στη γυναίκα της Γαύδου και της Κρήτης!
Ετσι, τότε είχαν τιμηθεί στο πρόσωπο της Δέσποινας Μπακογιαννάκη, η ανώνυμη γυναίκα της ακριτικής Γαύδου ενώ στο πρόσωπο της π. νομάρχη Χανίων Αλέκας Μαρκογιαννάκη η γυναίκα της Κρήτης.
Κατά την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων η αείμνηστη Δήμητρα Σπίθα – Πιμπλή στην εισήγησή της εκτός των άλλων μιλώντας για τη γυναίκα της Γαύδου, την είχε παρομοιάσει με εκείνη της «Κυράς της Ρω που ύψωνε για πολλά χρόνια την ελληνική σημαία στο δικό της νησί».
Στην εισήγησή της εξάλλου που είχε δημοσιευθεί στα “Χ.Ν.”, σημείωνε ότι «σήμερα στη Γαύδο ζουν 20-25 γυναίκες. Η μικρότερη είναι ηλικίας 23 ετών και η μεγαλύτερη 88 ετών».
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αναφορά κάποιων ονομάτων γυναικών που ζούσαν τότε στη Γαύδο καθώς και το ποίημα “Κυρά της Γαύδου”, το οποίο η Δ. Σπίθα – Πιμπλή είχε γράψει λίγες ημέρες πριν την εκδήλωση:
Κυρά της Γαύδου, κυρά της θάλασσας/
στης Ωγυγίας το νησί αφέντρα/
να κατοικείς σου τάχθηκε απ’ τη μοίρα/
στης Καλυψώς τα χώματα και τις σπηλιές.
Των κέδρων και των πεύκων/ το μυρισμένο ελεύθερο αέρα ν” αναπνέεις/
να λούζεσαι στο φως και να ρουφάς/
την αύρα του μπλάβου Λυβικού σου πελάγου\.Η μοναξιά συντρόφισσα καθημερινή
/ και την αντέχεις./ Κρατήσου λίγο ακόμα,/
ίσως το αύριο για σε να ξημερώσει καλύτερο/Ισως σε θυμηθούν/
πριν να βραδιάσει.
Ισως σου στείλουν πίσω τα παιδιά σου,/ αυτά που φύγανε/ στην αναζήτηση καλύτερης ζωής/ μακριά απ’ το νησί της Καλυψώς και τ” Οδυσσέα.
Κυρά της Γαύδου, κυρά της θάλασσας/
λίγο ακόμη μείνε ορθή/
αγνάντευε το Λυβικό/
ποιος ξέρει μπορεί το αύριο,/
να είναι φωτεινότερο/
ίσως σε θυμηθούν/
γυναίκα, μητέρα κι αδελφή μας./
Κρατήσου λίγο ακόμα…
Στη φωτ. που παραθέτουμε (από τα τέλη της δεκαετίας του ’80), μία γερόντισσα της Γαύδου, φωτογραφημένη έξω από το σπίτι της.

Χανιώτικα νέα (08.03.2014)

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/kira-tis-gavdou/#ixzz2vOAIgDYo
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου