Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με απαγγελίες ποιημάτων και ζωγραφιές εμπνευσμένες από στίχους του, τα παιδιά της ΣΤ1 τάξης του 10ου Δημ. Σχ. Χανίων υποδέχθηκαν τον δάσκαλο και ποιητή Βαγγέλη Κακατσάκη και συνομίλησαν μαζί του για τα μυστικά της ποιητικής έκφρασης, τα προσωπικά βιώματα που κινητοποιούν την πένα του δημιουργού, αλλά και τον μοναδικό τρόπο που ένας ποιητής συμπυκνώνει μέσα σε ελάχιστες λέξεις όψεις της ανθρώπινης ύπαρξης.

Δείτε περισσότερα....  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Γράφει ο Δημήτρης Μαριδάκης


ΜΕ ΑΠΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ
μαθητές εμπνέονται και τιμούν την ποίηση

Με οδηγό τον δάσκαλο και ποιητή Βαγγέλη Κακατσάκη

Στη γοητεία του ποιητικού λόγου αφέθηκαν χθες οι μαθητές της Στ’ τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Με απαγγελίες ποιημάτων και ζωγραφιές εμπνευσμένες από στίχους του, τα παιδιά υποδέχθηκαν τον δάσκαλο και ποιητή Βαγγέλη Κακατσάκη και συνομίλησαν μαζί του για τα μυστικά της ποιητικής έκφρασης, τα προσωπικά βιώματα που κινητοποιούν την πένα του δημιουργού, αλλά και τον μοναδικό τρόπο που ένας ποιητής συμπυκνώνει μέσα σε ελάχιστες λέξεις όψεις της ανθρώπινης ύπαρξης.
Εντυπωσιασμένος ο κ. Κακατσάκης άκουσε τους μαθητές να απαγγέλλουν στίχους από τις ποιητικές συλλογές του τις οποίες είχε γνωρίσει στα παιδιά -προετοιμάζοντάς τα κατάλληλα- η δασκάλα τους Ελένη Βορεινάκη, ενώ στον πίνακα οι μαθητές είχαν αναρτήσει ζωγραφιές εμπνευσμένες από συγκεκριμένα ποιήματα ή στίχους του Χανιώτη δημιουργού.





Παράλληλα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν τις απορίες τους για συγκεκριμένους στίχους ή να ζητήσουν από τον κ. Κακατσάκη να τους αποκαλύψει το βιωματικό υπόβαθρο λέξεων, φράσεων ή και ολόκληρων ποιημάτων τα οποία είχαν διαβάσει.
«Ηταν πραγματικά μια πολύ όμορφη, με όλη τη σημασία της λέξης, εμπειρία και συγκινητική», σημείωσε, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο κ. Κακατσάκης για τη συνάντησή του με τους μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων και πρόσθεσε: «Πάντα μπροστά στα παιδιά νιώθει κανείς μια αμηχανία κι ένα δέος. Τα παιδιά περιμένουν να τους πούμε όλη την αλήθεια και αυτή πρέπει να τους λέμε. Το λέω σε ένα ποίημά μου, όπως το λέει κι ο Μανώλης Αναγνωστάκης. Αυτή την αλήθεια, λοιπόν, προσπαθούμε να αναδείξουμε μέσω της ποίησης και των ποιημάτων μου».
Συνεχίζοντας ο κ. Κακατσάκης δήλωσε εντυπωσιασμένος από την προετοιμασία και τη δουλειά που είχαν κάνει τα παιδιά και συμπλήρωσε: «Δεν ξέρω αν υπάρχουν ποιήματα μόνο για παιδιά ή μόνο για μεγάλους. Σήμερα πάντως αποδείχθηκε από την επικοινωνία που είχα με τα παιδιά της Στ’ τάξης ότι τα παιδιά μπορούν να τα καταλάβουν όλα και να βρουν πράγματα που εμείς δεν τα είχαμε καν στο μυαλό μας μέσα. Εμεινα πραγματικά εντυπωσιασμένος από τα παιδιά και την προετοιμασία που είχαν κάνει με τη δασκάλα τους την κα Ελένη, όπως και τη διευθύντριά τους κα Μαρία Κληματσάκη».
Καταλήγοντας ρωτήσαμε τον κ. Κακατσάκη αν τα παιδιά, που δεν έχουν  τα “στεγανά” και τη “στείρα” λογική που υιοθετούν μεγαλώνοντας οι άνθρωποι, μπορούν να επικοινωνούν καλύτερα με τον ποιητικό λόγο: «Είναι κατ’ εξοχήν ποιητές τα παιδιά και οι ποιητές είναι παιδιά», απάντησε.

Χανιώτικα νέα (22.03.2014)

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/mathites-empneonte-ke-timoun-tin-piisi/#ixzz2wiFa96Tf
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου