Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΣΚΑΛΕΥΟΝΤΑΣ

 «Παρατηρείται ότι από τα παράθυρα και προ των θυρών των οικιών και των εργαστηρίων ρίπτονται καθ’ εκάστην εναντίον των διατάξεων του νόμου διάφοροι ακαθαρσίαι και χύνονται μεμολυσμένα ύδατα, όπερ, εκτός πολλών ζημιών άς προξενεί εις τους κατοίκους, γίνεται προς τούτοις αφορμή εις την γέννησιν διαφόρων μιασμάτων εκ των οποίων απειλείται η δημοσία υγεία».

Δείτε περισσότερα... ΑΝΑΣΚΑΛΕΥΟΝΤΑΣ
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Μεμολυσμένα ύδατα μες στο παλιό λιμάνι

Το πρόβλημα της «ανυπόφορης δυσοσμίας» που επικρατεί σε κάποια σημεία του παλιού λιμανιού αλλά και του κιτρινωπού χρώματος της θάλασσας που μάλλον οφείλεται στις εργασίες για τη νέα τουριστική σεζόν (πλύσιμο δρόμων, προσόψεων κ.λπ. με αποτέλεσμα τα νερά να καταλήγουν στους αγωγούς  ομβρίων κι από κει στη θάλασσα) επισημαίνει με σχόλιό του ο Γ. ΚΩΝ. (βλ. “Χ.Ν.” 19-3-14, σελ. 2).
Αυτό… υφίσταται -έστω και πιο… ήπια- από τον 16ο αιώνα ενώ συνέχισε να απασχολεί τους Χανιώτες και τον 19ο αιώνα. Αυτές… μόνον τις εποχές -λόγω περιορισμένου χώρου σήμερα- επιλέξαμε να παρουσιάσουμε με την ευχή κάποια στιγμή να δοθεί μια οριστική λύση.
Ο Μιχάλης Δελάκης στην εφ. “Κήρυξ” (21-1-1993) σε αφιέρωμα για το Ενετικό λιμάνι παραθέτει την αναφορά του F. Pasqualito που εν έτει 1594 τόνιζε την ανάγκη «να βρεθεί τρόπος να αλλάξουν τα νερά, για να μην τρέχουν μέσα στο λιμάνι οι ακαθαρσίες της πολιτείας». Κι αυτό διότι εκτός των άλλων, οι προσχώσεις που δημιουργούνταν δεν άφηναν «τις γαλέρες των τελευταίων νεωρίων να καθελκυστούν».
Επίσης από το γλαφυρότατα γραμμένο κείμενο του Χαράλαμπου Μπουρνάζου (βλ. “Χ.Ν.” 23-10-1996), με τίτλο “Αραμπάδες και Απορριματοφόροι όνοι, ημίονοι, κόπρος πλήθουσα, πεταλωταί και αμαξηλάται” επιλέξαμε μια ανακοίνωση της Δημαρχίας Χανίων εν έτει 1881 στην οποία σημειωνόταν μεταξύ άλλων: «Παρατηρείται ότι από τα παράθυρα και προ των θυρών των οικιών και των εργαστηρίων ρίπτονται καθ’ εκάστην εναντίον των διατάξεων του νόμου διάφοροι ακαθαρσίαι και χύνονται μεμολυσμένα ύδατα, όπερ, εκτός πολλών ζημιών άς προξενεί εις τους κατοίκους, γίνεται προς τούτοις αφορμή εις την γέννησιν διαφόρων μιασμάτων εκ των οποίων απειλείται η δημοσία υγεία».
Η Δημαρχία καλούσε τότε τους πολίτες να σταματήσουν τούτη τη πρακτική και τους συμβούλευε ο καθένας να μαζεύει τα σκουπίδια του και να τα «εκκενώνει (αδειάζει) πάντοτε εντός του φορείου (αραμπά) ή εις τας κοφίνους των ζώων» που θα περνούσαν «καθ’ εκάστην επί τούτω τας οδούς».
Η λύση λοιπόν δινόταν από τη Δημαρχία τότε, ενώ οι παραβάτες θα πλήρωναν πρόστιμο

Χανιώτικα νέα (22.03.2014)

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/memolismena-idata-mes-sto-palio-limani/#ixzz2wodHXyJv
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου