Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Υπέροχο το φωτορεπορτάζ που έκαναν τέσσερα απ’ τα παιδιά της Ε’ τάξης του 15ου Δημ. Σχ. Χανίων σχετικά με την επίσκεψη που πραγματοποίησαν τη φετινή σχολική χρονιά στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου. «Σίγουρα μάθαμε ν’ αγαπάμε λίγο περισσότερο τη φύση γύρω μας», μας λένε κλείνοντας το κείμενό τους η Μυρτώ, η Σοφία, η Βούλα και η Ιωάννα, που ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στον δημοσιογραφικό ρόλο.
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Επιμέλεια: Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


Καλοί μου φίλοι, Χριστός Ανέστη!
Υπέροχο το φωτορεπορτάζ που έκαναν τέσσερα απ’ τα παιδιά της Ε’ τάξης του 15ου Δημ. Σχ. Χανίων σχετικά με την επίσκεψη που πραγματοποίησαν τη φετινή σχολική χρονιά στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, το οποίο μαζί με κάποιες απ’ τις εντυπώσεις συμμαθητών τους, φιλοξενούνται στον σημερινό Παιδότοπο. «Σίγουρα μάθαμε ν’ αγαπάμε λίγο περισσότερο τη φύση γύρω μας», μας λένε κλείνοντας το κείμενό τους η Μυρτώ, η Σοφία, η Βούλα και η Ιωάννα, που ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στον δημοσιογραφικό ρόλο. Μένω ιδιαίτερα σ’ αυτή τη φράση για να συγχαρώ τόσο τους ανθρώπους που στελεχώνουν το Κέντρο που έχει ως υπεύθυνο τον και πρόεδρο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων Φώτη Ποντικάκη, όσο και τις δασκάλες των παιδιών την Ροδιά Αδαμάκη και ιδιαίτερα την Σπυριδούλα Κοτσώνα που έπαιξε και τον ρόλο του ταχυδρόμου.
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους
Β.Θ.Κ.



Εμείς, τα παιδιά της Ε΄ τάξης του 15ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων επισκεφτήκαμε, τον περασμένο Νοέμβρη, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου (σε κτήριο παλιού σχολείου της περιοχής) για ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Στην αρχή μάς υποδέχτηκε η κυρία Κωνσταντίνα και ο κύριος Φώτης που μας φιλοξένησαν ευγενικά. Παρακολουθήσαμε μια ομιλία – παρουσίαση για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Μάθαμε πολλά πράγματα όπως το να νιώθουμε το δάσος σαν οικοσύστημα που παρέχει οξυγόνο, αξιοποιεί το νερό της βροχής και έχει έντονη βιολογική δραστηριότητα. Μετά από αυτό οι υπεύθυνοι του Κέντρου μας κέρασαν ντάκο, ντοματίνια, ελιές, κριτσίνια και χυμό, δηλαδή φυσικά προϊόντα της κρητικής γης. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε στο μικροσκόπιο ενός εργαστηρίου φτερά εντόμων.
Έπειτα επισκεφτήκαμε ένα κοντινό και υπέροχο δασάκι με πολλά δέντρα (ευτυχώς, χωρίς σκουπίδια) και μάθαμε πώς να το προστατεύουμε. Συνεργαστήκαμε με τους συμμαθητές μας και παίξαμε παιχνίδια μαθαίνοντας πολλά και ωραία πράγματα. Ενα απ’ τα παιχνίδια ήταν το εξής: ένα παιδί έδενε τα μάτια του με ένα μαντίλι και ένα άλλο παιδί το οδηγούσε προς ένα δέντρο που επέλεγε. Μετά, το παιδί έβγαζε το  μαντίλι και έψαχνε να βρει ποιο δέντρο ήταν.
Ακούσαμε επίσης (κάνοντας ησυχία) τους ήχους του δάσους. Παίξαμε ακόμη το παιχνίδι “φωτιά στο δάσος” – “πυροσβέστες”.
Με αυτή την επίσκεψη, τα παιδιά, ήρθαμε σε επαφή με τη φύση, γνωρίσαμε τα είδη των φυτών που υπάρχουν στην περιοχή των Χανίων και συνειδητοποιήσαμε τη σημασία των δέντρων και των φυτών στη ζωή των ανθρώπων. Στους πιο πολλούς από μας έκανε εντύπωση το ότι βγαίνει η λειχήνα πάνω στον κορμό και στα κλαδιά των δέντρων.


Αυτή η εκδρομή ήταν υπέροχη, μας έμαθε πολλά καινούργια πράγματα, που δεν ξέραμε, διασκεδάσαμε πολύ παίζοντας παιχνίδια και επίσης μάθαμε πώς να προστατεύουμε τη φύση, κάνοντας ανακύκλωση χωρίς να πετάμε τα σκουπίδια μας στο δάσος ή οπουδήποτε αλλού. Επίσης μας εντυπωσίασε η δραστηριότητα με το μικροσκόπιο και ευχαριστηθήκαμε ιδιαίτερα το νόστιμο κέρασμα αλλά και το ωραίο αναμνηστικό καπέλο που μας έδωσαν.
Τα παιδιά της Ε΄ περάσαμε ένα όμορφο πρωινό στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και σίγουρα μάθαμε ν’ αγαπάμε λίγο περισσότερο τη φύση γύρω μας.
Μυρτώ – Σοφία
Βούλα –  Άννα
Ευχαριστούμε τους οικοδεσπότες μας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και σημειώνουμε αυτά που μας έκαναν εντύπωση.
Μας άρεσε το παιχνίδι που παίξαμε στο δασάκι.
Μαρία, Αμαλία E1
Μας έκανε εντύπωση το κίτρινο που έβγαινε στα δέντρα και στις πέτρες. Μας είπαν πως βγαίνει μόνο σε καθαρή ατμόσφαιρα χωρίς καυσαέρια. Επίσης μας άρεσαν τα παιχνίδια και το φαγητό. Το αναμνηστικό δώρο ήταν πολύ ωραίο.
Αννα – Βούλα E2



Μας άρεσε που παίξαμε το παιχνίδι όπου μας έδεσαν τα μαντίλια στα μάτια και μας οδηγούσαν οι άλλοι.
Αλέξης – Σπύρος E1
Μας άρεσε που είδαμε στο μικροσκόπιο πράγματα.
Κώστας και Σπύρος E1
Μας άρεσε το φαγητό και το δάσος και τα παιχνίδια.
Ελευθερία – Σταυρούλα E2
Μας άρεσε το παιχνίδι με τα μαντίλια στους ελαιώνες.
Εμμανουηλία και Σοφία E1
Μου άρεσε το φαγητό και το μικροσκόπιο.
Αριστοτέλης E2
Μου άρεσαν όλα.
Ελένη E2
Μας άρεσε το φαγητό και το υπέροχο δάσος!
Μάνος – Σήφης E2
Πέρασα πολύ ωραία στην εκδρομή στον Βάμο. Ειδικά όταν παίζαμε στο δασάκι. Παίξαμε 3 παιχνίδια ωραία.
Μανώλης E1


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sto-kentro-perivallontikis-ekpedefsis-vamou/#ixzz305NK81Sk
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου