Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ με το “καλημέρα” στην ημέρα εκείνη κι όχι στις προχθεσινές εκλογές, όπως ίσως θα περιμένατε, που τις αφήνω για παρακάτω. Στην ημέρα εκείνη, την πρώτη ημέρα της Μάχης της Κρήτης. Στην ημέρα εκείνη που οι παλαιοί των ημερών μας στάθηκαν όρθιοι στο μετερίζι της ευθύνης τους και φώναξαν μ’ όλη τη δύναμη της ψυχής τους: “Δεν την πατείτε εσείς μωρέ, την Κρήτη ανάθεμά σας!”.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Αλεξ, Κ. Δρουδάκης (Από το ΛΕΥΚΩΜΑ "Να η Κρήτη")

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ πριν από 73 χρόνια… στις 20 Μαΐου 1941, στις 6.30 το πρωί, με την ανατολή του ήλιου… Οι σταθμοί επιτήρησης αέρος αναφέρουν την προσέγγιση γερμανικών αεροσκαφών. Μετά από λίγο σκοτεινιάζει ο ουρανός από τα σμήνη των αεροσκαφών που αρχίζουν σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Σούδα και στα Χανιά και στη συνέχεια να ρίχνουν αλεξιπτωτιστές…
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ με το “καλημέρα” στην ημέρα εκείνη κι όχι στις προχθεσινές εκλογές, όπως ίσως θα περιμένατε, που τις αφήνω για παρακάτω. Στην ημέρα εκείνη, την πρώτη ημέρα της Μάχης της Κρήτης. Στην ημέρα εκείνη που οι παλαιοί των ημερών μας στάθηκαν όρθιοι στο μετερίζι της ευθύνης τους και φώναξαν μ’ όλη τη δύναμη της ψυχής τους: “Δεν την πατείτε εσείς μωρέ, την Κρήτη ανάθεμά σας!”.
“ΚΕΙΝΟ τον Μάη έτρεξε το αίμα εις το χώμα/ και ρόδον πήρε τ’ άλικο και της φωτιάς το χρώμα”. Από τον φίλο μοναχό, φυσικά για τη Μάχη της Κρήτης, η σημερινή μαντινάδα. Για να μην ξεχνιόμαστε.
ΜΕΤΑΞΥ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, της προχθεσινής και αυτής της ερχόμενης Κυριακής, οι κύριες εκδηλώσεις για τη φετινή επέτειο της Μάχης της Κρήτης, που αρχίζουν σήμερα στην Τριμάρτυρη με μνημόσυνο των Πεσόντων και των Αναιρεθέντων. Μ’ ελάχιστους παρόντες, ως συνήθως. Ας πάμε τουλάχιστον νοερά για ν’ ανάψουμε ένα κερί στη μνήμη τους, εκεί. Ας τους αφιερώσουμε, λίγο, πολύ λίγο, απ’ τον “πολύτιμο” χρόνο μας, ελάχιστα μόνο δευτερόλεπτα… Ολοι μας!
ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ των προχθεσινών εκλογών και εν αναμονή των επερχόμενων την προσεχή Κυριακή, που θα… ξυρίσουν εν τέλει και τους κάθε λογής γαμπρούς. Τα ψέματα τελειώνουν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αρχίζουν οι αλήθειες… ΠΑΝΤΑ η νίκη έχει πολλούς πατέρες, ενώ η ήττα είναι πάντα ορφανή. Το θέμα, ωστόσο, είναι ότι αν όχι όλοι, οι περισσότεροι επιμένουν να λένε ότι νίκησαν. Δημόσια γιατί ιδιωτικά λένε άλλα… Κατά τ’ άλλα ουαί τοις ηττημένοις… “ΤΟ ΞΕΡΩ πως είναι ενάρετος/ Ομως βρίσκω πως δεν ταιριάζει/ η μυρωδιά αυτής της αρετής του/ με τη (φυσική) γεύση του χαρακτήρα του/ Οπως δεν ταιριάζει/ η μυρωδιά αυτού του μπαχαρικού/ με τη (φυσική) γεύση εκείνου του φαγητού”. Από το “Ψηφιδωτό” (Δεύτερη σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να πούμε ότι δίνει σήμερα τη μητέρα των μαχών ο Α.Ο. Χανίων στα Περβόλια εναντίον της Νίκης Βόλου. Οτι θα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα, όμως, στην προσπάθειά του να ανεβεί στην Α’ Εθνική, αν νικήσει, είναι σίγουρο. Ολοι μαζί του, εμπράκτως στο γήπεδο.
ΟΤΑΝ μετά την απελευθέρωση οι Καζαντζάκης, Κακριδής, Καλιτσουνάκης έκαναν έρευνα για τις ωμότητες των Γερμανών στην Κρήτη κι ήρθαν στα Μεσκλά βρέθηκαν ανάμεσα στα ερείπια σε κάποια πόρτα με τρεις σταυρούς σημειωμένους σ’ αυτήν. Οταν ρώτησαν τη μαυροφορεμένη μάνα, γιατί σημειώνονται οι τρεις σταυροί στην πόρτα εκείνη απάντησε: “Γιατί παιδί μου οι Γερμανοί σκότωσαν τον άντρα μου και τους δυο γιους μου”. “Και γιατί τους σκότωσαν”. “Γιατί κρύβαμε Αγγλους στρατιώτες”. “Και γιατί τους έκρυβες;”. “Γιατί συλλογιζόμουν, παιδί μου, τις μανάδες τους που τους περίμεναν να γυρίσουν και ξέρω τι πάει να πει πόνος της μάνας”. (Πηγή: Ι.Δ. Αναστασάκης: “Η Μάχη της Κρήτης και η Γερμανική κατοχή 1941-45 μέσα από τα μνημεία”. 
“Καίγονται πολιτείες και χωριά/ κι η θάλασσα/ Ραγίζει η μέρα και θρυμματίζεται/ πάνω στο γόνατο της θλίψης, της μοναξιάς και της αδουλοσύνης/ σύμμαχος σκόνη πυκνή τινάζεται στο ύψος/ να κρύψει τ’ αποτρόπαιο έγκλημα/ το χάρο/ που τραβά γενιές, σειρές – σειρές/ την παλληκαροσύνη./ Μες τις πλατείες κουρσάροι στοιχίζουνε/ άντρες κι αντίκρυ/ μαύρες μπούκες/ δείχνουνε το κανάλι απ’ τη ζωή στο θάνατο/ Φαρδιά τα στήθια/ κι ανατριχιά ελπιδοφόρα η φωνή/ Ζήτω η λευτεριά/ και τον αντίπαλο σκεπάζουν/ οι ομοβροντίες/ και τις ομοβροντίες ο αντίπαλος ως σήμερα”. Από την ποιητική συλλογή του Γρηγόρη Γεωργουδάκη “Μέταλλα και Νερά” (Χανιά, 1978).
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ! (petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (20,05,2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-100/#ixzz32GDuXLWK
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου