Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ΑΝΑΣΚΑΛΕΥΟΝΤΑΣ


Δημοτικές εκλογές στα Χανιά το 1959
Δείτε περισσότερα... ΑΝΑΣΚΑΛΕΥΟΝΤΑΣ
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης


Εντονο παρασκήνιο με το ψηφοδέλτιο του “Ενιαίου Συνδυασμού Ανορθώσεως της Πόλεως Χανίων” που κατέβασε… 4 υποψηφίους δημάρχους Mια πολύ ενδιαφέρουσα προεκλογική μάχη για τον δημαρχιακό θώκο και με αρκετό… παρασκήνιο δόθηκε στα Χανιά το 1959 με πρωταγωνιστές ισχυρούς παράγοντες του τόπου, επιχειρηματίες, βουλευτές, πολιτευτές και βεβαίως όλους τους υποψήφιους δημάρχους που πόρτα-πόρτα προσπαθούσαν να μαζέψουν τις ψήφους των Χανιωτών οι οποίοι παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα με πολλή περίσκεψη αλλά και κάπως μπερδεμένοι στα τότε στέκια και στους δρόμους της πόλης αλλά και από τις εφημερίδες.
Θα αναφερθούμε σε ορισμένα μόνο απ’ όσα συνέβησαν τότε, τα οποία καταγράφονται αναλυτικά τόσο στον “Κήρυκα” όσο και στην εφ. “Νέα Εποχή” η οποία ίσως και λόγω του ότι ο εκδότης της ήταν εκ των υποψηφίων δημ. συμβούλων, γνώριζε καλά τα τεκταινόμενα. Σχετικά με τους συνδυασμούς διαβάζουμε στη “Νέα Εποχή” ότι ο «…υπό την επωνυμίαν “Ενιαίος Συνδυασμός Ανορθώσεως της Πόλεως Χανίων” με έμβλημα τον Φοίνικα αναγεννώμενον εκ της τέφρας του» είχε επικεφαλής τους Νικόλαο Σκουλά, Ιωάννη Παΐζη, Αντώνη Μπιτσάκη και Γιάννη Λελεδάκη. Το… αξιοπερίεργο στην προκειμένη περίπτωση ήταν ότι η απόφαση των παραπάνω να κατέλθουν με κοινό ψηφοδέλτιο (σ.σ. των εθνικοφρόνων όπως τους χαρακτηρίζει η φίλα προσκείμενη στον Ν. Σκουλά εφημερίδα “Νέα Κρήτη”), ήταν για να “αναχαιτίσουν” τον συνδυασμό του Στέφανου Λεκανίδη που τότε είχε φανερά την υποστήριξη της ΕΔΑ. Ο δε Νικ. Σκουλάς που στο παρελθόν -σε διαφορετικές περιόδους- είχε διατελέσει δήμαρχος Χανίων, αρχικά ήθελε να κατέλθει ως ανεξάρτητος ενώ εξέφραζε και την επιθυμία του οι δημοτικές εκλογές να μην έχουν κομματικό χρώμα… τουλάχιστον επισήμως!!!
Οι… δυσκολίες που έπρεπε να υπερβούν οι Ενιαίοι -όπως αποκαλούνταν τότε- είχαν να κάνουν και με τον καταρτισμό του ψηφοδελτίου τους, αφού έπρεπε κατ’ αρχήν να έχει ένα όσο το δυνατόν ουδέτερο χρώμα, λόγω της παρουσίας του Σκουλά, για τον οποίο οι αντίπαλοί του… κυρίως, έλεγαν «ότι είναι γέρων και ακατάλληλος δια τον Δήμον». Από τα “ενδιαφέροντα” του συνδυασμού των Ενιαίων ήταν ακόμη ότι ο κάθε επικεφαλής υποψήφιος Δήμαρχος με ανακοινώσεις καλούσε τους ψηφοφόρους να “σταυρώσουν” τον ίδιο και κατόπιν τους δικούς του εκλεκτούς υποψήφιους συμβούλους! Και λέμε «εκλεκτούς», διότι στον καταρτισμό του ψηφοδελτίου -όπου έπρεπε να επιλεγούν αυστηρά 50 άτομα- οι επικεφαλής των Ενιαίων έπρεπε να διαλέξουν από μια πλειάδα ανθρώπων που λόγω του… Ενιαίου, δεν… χωρούσαν όλοι στο ψηφοδέλτιο! Σημειώνεται ότι έπειτα από συμφωνία ο Ν. Σκουλάς είχε 20 υποψηφίους και οι υπόλοιποι από 10! Τέλος, ο συνδυασμός του Στ. Λεκανίδη κατήλθε «υπό το όνομα «Αλλαγή» και με έμβλημα την περιστεράν κρατούσαν εις το ράμφος της κλάδον ελαίας».

Χανιώτικα νέα (16. 05.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/dimotikes-ekloges-sta-chania-1959/#ixzz32M4MGicd
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου