Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΕΠΗΡΑΜΕ, επήραμε, φλουρί κωνσταντινάτο! Οι μεν… Επήρατε, επήρατε βαρέλι δίχως πάτο! Οι δε… τα παιδία παίζει! 
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
“ΦΙΛΟΙ μου, είπε ο ποιητής,/ Τρόχισα καλά τον στίχο μου και κόβει./ Δρεπάνι θερισμού για τη δική σας σοδειά./ Πάρτε με εργάτη άμισθο./ Τρόχισα καλά τον στίχο μου και κόβει./ Κοπίδι γκιλοτίνας για ένοχους αυχένες./ Πάρτε με οπλίτη εθελοντή”. Από το “Ψηφιδωτό” (τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου. 
ΠΑΡΟΥΣΙΑ του πρωθυπουργού της χώρας Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου η κεντρική εκδήλωση για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης στο Μάλεμε χθες. Να μην υποτιμηθεί το γεγονός, τη ρητορική ερώτηση, ωστόσο που κατεβαίνει στη μύτη του μολυβιού μου, θα την κάμω: Αν δεν είχαμε σε τρεις μέρες εκλογές, θα κατέβαινε στην Κρήτη για τον εορτασμό ο πρωθυπουργός; 
ΧΡΟΝΙΑ πολλά και καλά σε όλους και σε όλες που γιορτάζανε χθες: Στον Κωνσταντίνο, στον Κώστα, στον Κωστή, στον Κωστάκη, στην Ελένη, στη Λένα, στην Ελενα και βέβαια στη Λίλη. Σιγά που θα τους (τις) ξεχνούσα για μια μέρα…
ΤΟ ΕΘΙΜΟ, έθιμο! Και στους Νεο(α)χωρίτες, όπως και στους κατοίκους της Αγιάς Κυδωνίας και του Καμπανού Σελίνου που γιόρτασαν χθες τους προστάτες τους Αγίους, τον Αγιο Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη, χρόνια πολλά! Βοήθειά μας ολωνών. Και η Παναγία του Πόντου, η Παναγία Σουμελά, η εικόνα της οποίας, μαζί με τον Σταυρό των Κομνηνών, βρίσκονται αυτές τις μέρες στον τόπο μας, βοήθειά μας!
 “Ο ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ από τη μια, Σκουλάκης απ’ την άλλη/ θα γίνει αναμέτρηση στον Δήμο μας μεγάλη”. Εχοντας σαν… βάση δεδομένων αυτή τη μαντινάδα που μου έστειλε μέσω κινητού η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη, βάλτε τα ονόματα άλλων “μονομάχων” και κάντε παιχνίδι. Παράδειγμα: “Ο Κουκιανάκης απ’ τη μια, Σγουράκης απ’ την άλλη/ θα γίνει αναμέτρηση στον Δήμο μας μεγάλη”.
ΕΠΗΡΑΜΕ, επήραμε, φλουρί κωνσταντινάτο! Οι μεν… Επήρατε, επήρατε βαρέλι δίχως πάτο! Οι δε… τα παιδία παίζει! 
ΑΝ ο Α.Ο. Χανίων νικούσε προχθές τη Νίκη Βόλου στα Περβόλια, θα είχε στο τσεπάκι του το εισιτήριο για τα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου, εκεί που αγωνίζεται ο Α.Ο. Πλατανιάς! Ωστόσο, τίποτα δε χάθηκε. Δεν υπάρχει τέλος, πριν από το τέλος για τον Σεροπιάν και τους παίκτες του! 
ΦΙΛΟ φ(θα)ανατικό Χανιώτη, Χανιά (πού αλλού;): Φυσικά και δεν θα σε ονοματίσω διά της στήλης, αφού δεν το θέλεις, θέλω όμως να σ’ ευχαριστήσω από καρδιάς για το πλούσιο και πάντα ξεχωριστού ενδιαφέροντος υλικό που κατά καιρούς μου στέλνεις. Χαίρομαι πολύ που με τιμά με τη φιλία του ένας άνθρωπος, όπως εσένα, που ξέρει πού και πώς κουνιέται και το τελευταίο χανιώτικο χαλίκι.
Περισσότερα άλλη φορά. ΛΕΓΕΤΑΙ ότι ο Πυθαγόρειος φιλόσοφος Αρχύτας ο Ταραντίνος είχε οργιστεί κάποτε σφοδρά εναντίον των δούλων του για σοβαρά παραπτώματά τους. Οταν, ωστόσο, καταπραΰνθηκε η οργή του και έφτασε σε κατάσταση νηφαλιότητας, τους είπε ότι δεν θα τους άφηνε ατιμώρητους για τόσο σοβαρά σφάλματα, αν δεν τον είχε κυριεύσει η οργή. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
 “Η μύγα δεν έχει σχήμα ανθρώπινο/ Πιο πολύ θυμίζει προβατίνα/ το βέλασμά της ακούγεται την ώρα του μεσημεριάτικου ύπνου/ τη νύχτα κοιμάται όπως οι άνθρωποι/ Η μύγα καθαρίζει το κεφάλι της όπως η γάτα/ λειαίνει τα φτερά της όπως το σπουργίτι/ και κάπου – κάπου μένει ακίνητη να στοχαστεί/ στοχάζεται πάνω στη φύση του γυαλιού/ και πάνω που θαρρεί πως το ’χει λύσει πια το πρόβλημα/ φτεροκοπάει/ και μπαμ! συντρίβεται πάνω στο τζάμι/ γι’ άλλη μια φορά/ πάνω στο τζάμι που κι αυτό επίσης στοχάζεται”. Το ποίημα “Η μύγα” του Ραϋμόν Κενώ (μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης).
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα 22.05.2014)

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-101/#ixzz32RRgCil2
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου