Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ πράγμα να ξέρεις να χάνεις, όπως εξίσου σπουδαίο, όμως, είναι να ξέρεις και να κερδίζεις. Αυτό που μετράει πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα είναι η αξιοπρέπεια… Ωραίος, όπως πάντα άλλωστε, ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΚΙ ΟΜΩΣ ο ήλιος ξαναβγήκε και χθες απ’ την ανατολή και ξαναπήγε το βράδυ να αναπαυτεί στη δύση τις προκαθορισμένες χρονικές στιγμές. Οποια κι αν ήταν τα αποτελέσματα των εκλογών, ακόμα κι αν λέμε τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ που πήρε με διαφορά την πρωτιά από τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές έπιανε ταβάνι στα ποσοστά του, ο ήλιος δεν θα ακύρωνε σε καμία περίπτωση τα προκαθορισμένα ραντεβού του.
ΝΙ-ΚΗ-ΣΑ-ΜΕ! Νι-κή-σα-με! Λένε ετούτοι. Νι-κή-σα-με! Νι-κή-σα-με! Λένε οι άλλοι. Νι-κή-σα-με! Νι-κή-σα-με! Λένε οι παράλλοι. Σύνηθες φαινόμενο να δηλώνουν όλοι νικητές μετά τις εκλογές, σε εθνικό επίπεδο. Στον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών το παιχνίδι παίζεται πάντως διαφορετικά. Δώσαμε έναν ωραίο και έντιμο αγώνα, λένε ετούτοι. Δώσαμε έναν ωραίο κι έντιμο αγώνα λένε οι άλλοι. Παράλλοι, εδώ, δεν υπάρχουν…. 
“ΜΗΝ ΝΤΡΑΠΕΙΣ αν έπαιξες καλά και νικήθηκες, ντράψου αν έπαιξες κακά και νίκησες”.Μου ’ρθε και αυτή η φράση, στο περίπου τη θυμάμαι, του Νίκου Καζαντζάκη στον νου, παρακολουθώντας τη ροή των αποτελεσμάτων. Οχι, το περίφημο “ουαί τοις ηττημένοις” (vae victus) που είπε ο αρχηγός των Γαλατών Βρέννος όταν οι Ρωμαίοι δεν του έδιναν το βάρος χρυσού που ζητούσε και πέταξε τη ζώνη του και το σπαθί του πάνω στη ζυγαριά, δεν μου ήρθε… 
ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ πράγμα να ξέρεις να χάνεις, όπως εξίσου σπουδαίο, όμως, είναι να ξέρεις και να κερδίζεις. Αυτό που μετράει πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα είναι η αξιοπρέπεια… Ωραίος, όπως πάντα άλλωστε, ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος.
“ΚΑΛΩΣ τους νέους άρχοντες, σας διπλοχαιρετούμε/ τα έργα σας στον τόπο μας προσμένουμε να δούμε”. Απ’ τις 9 Μαΐου μου είχε στείλει τη σημερινή μαντινάδα ο Ηλίας ο Σταματάκης με την παράκληση να τη βάλω μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Αυτό και κάνω…
 “ΓΙΑ ΝΑ με ταπεινώσει/ μ’ έδειχνε με το μικρό δάχτυλο. Για να με διακωμωδήσει/ πρόφερε τ’ όνομά μου αγοραία. Δεν τον παρεξηγούσα. Βλέπετε, στον τόπο μας δεν υπάρχει Σχολή Ανθρωπιάς. Γι’ αυτό είμαστε όλοι αναλφάβητοι της καλοσύνης”. Από το “Ψηφιδωτό” (τρίτη σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
 Η… ΠΡΟΓΙΑΓΙΑ των μαχών για τον Α.Ο. Χανίων αύριο, στον αγώνα του εναντίον του Φωστήρα, η… γιαγιά των μαχών σε λίγες μέρες που παίζει με τον Ολυμπιακό Βόλου και η… μητέρα των μαχών στον αγώνα εναντίον της Ξάνθης, εάν και εφόσον… Βήμα – βήμα για την Α’ Εθνική. Να τα δούμε, για να… τρελαθούμε!
Ο ΚΑΙΣΑΡΑΣ, προσπαθώντας να αποφύγει τη σύλληψη από τον δικτάτορα Σύλλα (136 – 78 π.Χ.) αναγκάστηκε να καταφύγει στη Μ. Ασία. Για κακή του τύχη πιάστηκε από Κίλικες πειρατές, οι οποίοι του ζητούσαν 20 τάλαντα για να τον ελευθερώσουν. Ο Καίσαρας, χλευάζοντάς τους, γιατί δεν ήξεραν ποιον είχαν πιάσει, τους υποσχέθηκε ότι θα τους δώσει 50 τάλαντα και ειδοποίησε μερικούς φίλους του να τα βρουν. Εν τω μεταξύ έκανε παρέα με τους πειρατές και γελώντας τους αποκαλούσε βαρβάρους και τους υποσχόταν ότι θα τους κρεμάσει.
Λίγο αργότερα έφτασαν τα λύτρα και ο Καίσαρας αφέθηκε ελεύθερος. Αμέσως εξόπλισε πλοία και από το λιμάνι της Μιλήτου κινήθηκε εναντίον τους. Εύκολα τους νίκησε και συνέλαβε τους περισσότερους, τους οποίους διέταξε να σταυρώσουν στην πόλη της Περγάμου. Ετσι πραγματοποίησε την υπόσχεση που τους είχε δώσει. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
 “Τιμή σ’ εκείνους όπου στη ζωή των/ ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες./ Ποτέ από το χρέος μη κινούντες/ δίκαιοι κ’ ίσοι σ’ όλες των τες πράξεις,/ αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία/ γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι,/ κι όταν είναι πτωχοί./ πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,/ πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε/ πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες, πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους/ Και περισσότερη τιμή τους πρέπει, όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν πως ο εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,/ κ’ οι Μήδοι επιτέλους θα διαβούνε”. Το ποίημα “Θερμοπύλες” του Κ.Π. Καβάφη. ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ! (petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (27.05.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-104/#ixzz32usiNsU5
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου