Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


“ΤΟ ΔΕ την πόλιν σοι δούναι ούτ’ εμόν ούτ’ άλλου των κατοικούντων εν αυτή· κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών” (Το να σου παραδώσουμε την πόλη, δεν είναι δικαίωμα ούτε δικό μου ούτε άλλου από τους κατοικούντες σ’ αυτή, γιατί απόφαση όλων μας είναι να πέσουμε αμυνόμενοι με τη θέλησή μας και δεν θα λυπηθούμε για τη ζωή μας). Η απάντηση του Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου στον Μωάμεθ Β’.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
“ΤΟ ΔΕ την πόλιν σοι δούναι ούτ’ εμόν ούτ’ άλλου των κατοικούντων εν αυτή· κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών” (Το να σου παραδώσουμε την πόλη, δεν είναι δικαίωμα ούτε δικό μου ούτε άλλου από τους κατοικούντες σ’ αυτή, γιατί απόφαση όλων μας είναι να πέσουμε αμυνόμενοι με τη θέλησή μας και δεν θα λυπηθούμε για τη ζωή μας). Η απάντηση του Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου στον Μωάμεθ Β’.
ΟΡΘΙΟΣ στην Πύλη του Ρωμανού πολέμησε μαζί με τους λίγους συμπολεμιστές του ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, μέχρι τέλους. Οπως τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες πριν από 1933 χρόνια. Οπως τον Αθανάσιο Διάκο στην Αλαμάνα 368 χρόνια αργότερα. Ου φεισόμενος της ζωής αυτού. Ηταν Τρίτη 29 Μαΐου 1453. Σαν σήμερα.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ για λίγο στην ημέρα εκείνη της Αλωσης. Ισα – ίσα για ν’ ανάψουμε ένα κερί στο κεκλιμένο επίπεδο της μνήμης, αλλά και για να προβληματιστούμε… Πολύ σκληρός κριτής, εντέλει, η Ιστορία! Δίκαιος, δικαιότατος, ωστόσο…
ΚΑΙ τ’ Αναληψίου, όπως επέμενε να λέει την Ανάληψη του Χριστού η μάνα μου, σήμερα. Χείμαρρος οι αναμνήσεις απ’ το πανηγύρι στο Λιμνοπήγαδο, μια σπάνιου κάλλους τοποθεσία που βρίσκεται μεταξύ Βαφέ, Νίππους και Βρυσών Αποκορώνου. Τι να πρωτοθυμηθώ! Αν δεν είχα τόσα πολλά να κάμω το πρωί…
ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ Ηλιάκη, με αφορμή τις χθεσινές εκδηλώσεις που έγιναν στην Κάρπαθο, στη μνήμη του, η σημερινή μαντινάδα που μου έστειλε ο φίλος μοναχός: “Στους ουρανούς ανέμιζε ψηλά το φλάμπουρό σου κι έγινε ολοκαύτωμα Ελλάδα στον βωμό σου”.
ΟΠΩΣ συμβαίνει μετά από κάθε σεισμό, όσο μικρός κι αν είναι, έτσι συμβαίνει και με τις εκλογές… Στο πρόγραμμα, λοιπόν, οι πολλές μετεκλογικές δονήσεις σε παρατάξεις (συνδυασμούς) και σε κόμματα. Κυρίως σ’ αυτά. Η διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού που θ’ αντικαταστήσει το διαμορφωθέν μετά τη μεταπολίτευση συνεχίζεται…
ΑΝ ΗΜΟΥ πρωθυπουργός, θα εκμεταλλευόμουν στο έπακρο αυτά που είπε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις προάλλες. Και βέβαια θα τον καλούσα σ’ έναν διάλογο ουσίας, με στόχο να καταλήξουμε σε κοινές προτάσεις και θα τον έπαιρνα μαζί μου για να τις υποστηρίξουμε εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις. Της συναίνεσης ο φίλος ο γερω-δάσκαλος.
“ΟΤΑΝ έπεσε η Κωνσταντινούπολη στους Τούρκους, ένα πουλί ανέλαβε να πάει ένα γραπτό μήνυμα στην Τραπεζούντα στη Χριστιανική Αυτοκρατορία του Πόντου για την Αλωση της Πόλης. Μόλις έφτασε εκεί πήγε κατευθείαν στη Μητρόπολη που λειτουργούσε ο Πατριάρχης και άφησε το χαρτί με το μήνυμα πάνω στην Αγία Τράπεζα. Κανείς δεν τολμούσε να πάει να διαβάσει το μήνυμα. Τότε πήγε ένα παλληκάρι, γιος μιας χήρας και διάβασε το άσχημο μαντάτο. «Πάρθεν η Πόλη, Πάρθεν η Ρωμανία». Το εκκλησίασμα και ο Πατριάρχης άρχισαν τον θρήνο, αλλά ο νέος τους απάντησε: «Και αν η Πόλη έπεσε κι αν πάρθεν η Ρωμανία, πάλι με χρόνους με καιρούς πάλι δικά μας θα ’ναι»”. (Πηγή: http://fathanasiou.wondress.com)
“Ομως απ’ τ’ άλλα πιο πολύ με άγγιξε το άσμα/ το Τραπεζούντιον με την παράξενή του γλώσσα/ και με τη λύπη των Γραικών των μακρινών εκείνων/ που ίσως όλο πίστευαν που θα σωθούμε ακόμη./ Μα αλίμονον μοιραίον πουλί «απαί την Πόλην έρται»/ με στο «φτερούλν’ αθε χαρτίν περιγραμμένον/ κι ουδέ στην άμπελον κονεύ’ μηδέ στο περιβόλι/ επήγεν και εκόνεψεν στου κυπαρίσ’ την ρίζαν»./ Οι αρχιερείς δεν δύνανται (ή δεν θέλουν) να διαβάσουν/ «Χέρας υιός Γιανίκας έν» αυτός το παίρνει το χαρτί,/ και το διαβάζει κι ολοφύρεται./«Σίτ’ αναγνώθ’ σίτ’ ανακλαίγ’ σίτ’ ανακρούγ’ την κάρδιαν./ Ν’ αοιλλή εμάς, να βάι εμάς, η Pωμανία πάρθεν»”.
Από το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη “Πάρθεν”.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (29.05.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-105/#ixzz336KV2xKE
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου