Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΠΟΙΑ Η ΗΡΑ και ποιο το στάρι; Ο λαός είναι ο μόνος που δικαιούται ν’ αποφασίσ(ζ)ει εν προκειμένω. Οχι ότι είναι πάντα αλάνθαστο το… κοσκίνισμά του, όμως άλλος τρόπος ξεχωρίσματος δεν υπάρχει. Αποκλειστικά δικό του πρέπει να ’ναι το κόσκινο.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
www.piraeuspress.gr
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
“ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ σιμώνουνε με του λαού τη χάρη/ κι ετσά θα ξεχωρίσουνε η ήρα απ’ το στάρι”. Προεκλογική, φιλοσοφικού περιεχομένου, κατά μία έννοια, αλλά και φιλοσοφική, προεκλογικού περιεχομένου, κατά μία άλλη, η τελευταία μαντινάδα που μου έστειλε ο Ηλίας ο Σταματάκης. Διαλέγετε και παίρνετε.
ΠΟΙΑ Η ΗΡΑ και ποιο το στάρι; Ο λαός είναι ο μόνος που δικαιούται ν’ αποφασίσ(ζ)ει εν προκειμένω. Οχι ότι είναι πάντα αλάνθαστο το… κοσκίνισμά του, όμως άλλος τρόπος ξεχωρίσματος δεν υπάρχει. Αποκλειστικά δικό του πρέπει να ’ναι το κόσκινο.
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ επί δημοσκοπήσεων… Δημοσκοπήσεις των δημοσκόπων, μα και δημοσκοπήσεις των δημοκόπων. Δημοσκοπήσεις κατά τα συμφέροντα εκείνων που τις παραγγέλνουν δηλαδή. Αντε τώρα να βγάλεις άκρη με το αποτέλεσμα των εκλογών… Και καλά με τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, με τις ευρωεκλογές να δεις!
ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ότι η αρχή για το ξαναστήσιμο του πολιτικού συστήματος θα ολοκληρωθεί στον μέγιστο βαθμό στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου. Πολύ προσεκτικός στη διαπίστωσή του, σε γενομένη περί εκλογών κουβέντα, πρόσφατα, ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος, που μου μίλησε και για μετασεισμούς, μετά τον σεισμό. Ιδωμεν!
Η ΥΠΑΙΘΡΟΣ χώρα μπορεί έστω και με χίλια ζόρια να αντέχει ακόμη· η Αθήνα, όμως, έχει φτάσει, αν δεν έχει υπερβεί, τα όριά της. Πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα η ανθρωπιστική κρίση. Κραυγάζει τόσο δυνατά η πλήρης πέραν του όποιου θυμού και της όποιας οργής, απογοήτευση στα μάτια των ανθρώπων. Μια απ’ τις “πεταχτές” σημειώσεις μου κατά την προχθεσινή (μονοήμερη) επίσκεψή μου, για προσωπικούς λόγους, στην πρωτεύουσα της χώρας.
Η ΕΚΔΟΣΗ ενός βιβλίου μοιάζει με τη γέννηση ενός παιδιού και η επανέκδοσή του, και μάλιστα ύστερα από 27 χρόνια, με τη γέννηση ενός εγγονιού. Για την προ ολίγων ημερών Γ’ έκδοση της ποιητικής μου συλλογής (σύνθεσης) ΚΑΖΟΒΑΡ από την “Πολιτιστική Εταιρεία Πυξίδα της Πόλης” με ζωγραφικά ανάγλυφα του φίλου σφαιρικού καλλιτέχνη Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη, ο λόγος.
ΠΟΛΛΕΣ από τις πόλεις της συμμαχίας της Δήλου αρνούνταν να δώσουν πλοία ή άνδρες προτιμώντας να δίνουν χρήματα. Κι ενώ οι άλλοι στρατηγοί των Αθηναίων τους πίεζαν για την αποστολή ανδρών και την προετοιμασία πολεμικών πλοίων, σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης, ο Κίμων τους άφησε να στέλνουν χρήματα και να παραμένουν στις πόλεις τους, ασχολούμενοι με τις καθημερινές δουλειές. Αντίθετα, τους Αθηναίους τους επιβίβαζε στα πλοία και τους ασκούσε καθημερινά, ώστε να είναι έτοιμοι για τις πολεμικές τους επιχειρήσεις. Ετσι οι πιο πολλοί σύμμαχοι γίνονταν μαλθακοί, ενώ οι Αθηναίοι βρίσκονταν σε διαρκή πολεμική ετοιμότητα. Με τον τρόπο αυτό, χωρίς καλά – καλά να το καταλάβουν οι σύμμαχοι έγιναν από αφέντες υποτελείς και δούλοι. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της ιστορίας”, εκδόσεις “Σαββάλας”).
“Αν δεν μπορείς/ να δεις τους σατύρους ν’ ασελγούν/ πάνω στο πτώμα της αγάπης,/ αν δεν μπορείς ν’ αφουγκραστείς/ τους θρήνους της σιωπής,/ αν δεν μπορείς να πιάσεις την αθρακιά των αισθημάτων,/ αν δεν μπορείς να γευτείς/ τα μαγειρεμένα ιδανικά,/ αν δεν μπορείς να μυρίσεις/ την κάπνα απ’ τα καμένα όνειρα,/ να ξέρεις ότι είσαι/ απαραίτητος σ’ αυτήν την πολιτεία! Είναι, όμως, κι άλλοι δίπλα σου/ που κράτησαν τις αισθήσεις τους αγνές/ δεν είναι δύσκολο να τους γνωρίσεις/ στα μάτια τους αστράφτει η πρώτη καλημέρα./ Δώσ’ τους το χέρι σου/ και ψιθύρισέ τους στο αφτί:/ Οσο υπάρχουμε εμείς,/ ποτέ δε θα μπορέσουν/ να δολοφονήσουν την ελπίδα”.
Το ποίημα “Αντίλογος” (απ’ την ποιητική συλλογή
“ΚΑΖΟΒΑΡ”) του γράφοντος.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (06.05.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-92/#ixzz30vvMwqvn
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου