Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


Στη Βραζιλία, τη χώρα του καφέ, της σάμπας μα πρωτίστως και κατ’ εξοχήν, της μπάλας θα πάμε μέσα από τη σελίδα του σημερινού Παιδότοπου. Ξεναγοί μας τα παιδιά της Ε” τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κουντούρας . Ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτή τη χώρα, με αφορμή τους διεξαγόμενους εκεί αυτές τις μέρες, αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, του περίφημου Μουντιάλ, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα.
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ





Eπιμέλεια: Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Ε΄ Τάξη Δημ. Σχ. Κουντούρας
Πάμε Βραζιλία! Πάμε Μουντιάλ!

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Στη Βραζιλία, τη χώρα του καφέ, της σάμπας μα πρωτίστως και κατ’ εξοχήν, της μπάλας θα πάμε μέσα από τη σελίδα του σημερινού Παιδότοπου. Ξεναγοί μας τα παιδιά της Ε” τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κουντούρας Σελίνου σε συνεργασία με τη μαθήτρια της Στ” τάξης του ίδιου σχολείου Ρούλας Κασελάκη. Ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτή τη χώρα, με αφορμή τους διεξαγόμενους εκεί αυτές τις μέρες, αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, του περίφημου Μουντιάλ, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα. Πολλά, κατάπολλα τα ευχαριστώ μου, τόσο στα παιδιά όσο, και κυρίως, στο δάσκαλο, τον γνωστό και από άλλες εργασίες μαθητών του, Μύρωνα Παναγιωτάκη!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Β.Θ.Κ.
ΠΑΜΕ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
ΠΑΜΕ ΜΟΥΝΤΙΑΛ.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ταυτότητα χώρας
Εκταση: 8.511.965 km2
Πληθυσμός: 193.000.000 κάτοικοι
Πρωτεύουσα: Μπραζιλία
Νόμισμα: Ρεάλ Βραζιλίας
Γλώσσα: Πορτογαλικά.
Βραζιλία: Η χώρα του καφέ, της σάμπα και της μπάλας.
Ε’ τάξη
Η Βραζιλία ήταν αποικία της Πορτογαλίας το 500 οπότε και ανακαλύφθηκε από τον Πέντρο Αλβάρες Καμπράλ, μέχρι την ανεξαρτησία το 1822. Κοινοβουλευτική μοναρχία από το 1824 ανακηρύχθηκε σε αβασίλευτη δημοκρατία το 1899. Το ισχύον Σύνταγμα του 1988 ορίζει τη Βραζιλία ως Ομοσπονδιακή Δημοκρατία που στηρίζεται στην Ενωση 26 Πολιτειών, της Ομοσπονδιακής Πρωτεύουσας Μπραζίλια 5.564 δήμων.
Μπέσι Γκιέργκι




ΑΜΑΖΟΝΙΟΣ
Ο Αμαζόνιος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς στον κόσμο. Τα δάση του Αμαζονίου είναι από τα σπουδαιότερα και πρέπει να προστατευτούν.
Η περιοχή λέγεται και πνεύμονας της Γης. Στη μέση του Αμαζονίου είναι χτισμένη και η πόλη Μανάους, όπου εκεί θα γίνουν αγώνες του Μουντιάλ.
Ε” τάξη
Η Βραζιλία είναι η χώρα του χορού και της σάμπας. Στο καρναβάλι του Ρίο Ντε Τζανέιρο, εκατομμύρια Βραζιλιάνοι και τουρίστες χορεύουν στους δρόμους. Και στο Ρίο θα γίνουν ποδοσφαιρικοί αγώνες. Εδώ σας παρουσιάζουμε τις βασίλισσες του καρναβαλιού.
Ξανθούλα
Ρουμελιώτη (Ξανθή)
Το άγαλμα του Χριστού κτίστηκε το 1931 προς τιμήν του προέδρου της τοπικής κυβέρνησης Τζετζούλιο Βάργκα και του Καρδινάλιου Σεμπαστιάνο Λέμε. Εχει ύψος 32 μ. και ζυγίζει 1000 τόνους. Είναι χτισμένο σε ένα λόφο ύψους 700 μέτρων στο Ρίο Ντε Ζανέριο. Ανεβαίνεις με τελεφερίκ και θαυμάζεις την πόλη των 15 εκ. κατοίκων. Το πιο ωραίο θέαμα είναι όταν πέφτουν κεραυνοί όπως έγινε στις 18 Ιανουαρίου 2014.
Μικέλ- Μπάρδι – Στέλλα – Αννα Μαρία
Η μασκότ του Μουντιάλ 2014 είναι το αρμαντίλο Fuleco. Το αρμαντίλο είναι ένα θηλαστικό της Βραζιλιίας και της Νοτίου Αμερικής που κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Το όνομά του προέρχεται από το Football και το Ecological Footbal Eco-> Egological. Αρμαντίλο στα ισπανικά σημαίνει μικρό θωρακισμένο.
Βασίλης Βασίλεβ
Η Βραζιλία εκτός από χώρα του καρναβαλιού είναι και χώρα του καφέ. Οταν πίνουμε το καφέ μας ας θυμόμαστε τη χώρα αυτή.
Μαρία Παυλάκη, Ε” τάξη
Η σημαία της βραζιλίας λέγεται Auriverde που σημαίνει χρυσοπράσινη. Η φράση “Ordem e Progresso” σημαίνει: “Τάξη και πρόοδος”.
Ε” Τάξη




Το στάδιο Μαρακανά βρίσκεται στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, είναι αφιερωμένο στο δημοσιογράφο Μάριο Φίλιο. Λέγεται έτσι λόγω του μεγάλου ποταμού Μαρακανά που βρίσκεται στην περιοχή. Αυτός πήρε το όνομά του από ένα είδος παπαγάλου. Εγκαινιάστηκε το 1950 και χωράει περίπου 100.000 θεατές.
Ρούλα Κασελάκη- Αγάπη Κουκουλά
Το παπαγαλάκι μου έχει δύο χρώματα κίτρινο και πράσινο. Εχει τα χρώματα της σημαίας της Βραζιλίας. Στον Αμαζόνιο βλέπει κάποιος χιλιάδες άγρια ζώα αλλά και χιλιάδες πολύχρωμα πουλιά.
Ακόμα και παπαγάλους λευκούς.
Ρούλα Κασσελάκη
Στα ποτάμια και τις λίμνες της Βραζιλίας αλλά και όλης της Νότιας Αμερικής υπάρχουν τα φοβερά ψάρια- πιράνχας. Είναι μικρά αλλά με κοφτερά δόντια. Είναι και επικίνδυνα.
Γιώργος Μαϊσουράντζε

Χανιώτικα νέα (21.06.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/pame-vrazilia-pame-mountial/#ixzz35M5CwLDl
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου