Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


“ΑΠΟΨΕ Η παρουσίαση της ΚΑΖΟΒΑΡ εντέλει/ του έργου του ποιητικού του φίλου μου Βαγγέλη”. Σχετική με τη σημερινή παρουσίαση της ΚΑΖΟΒΑΡ η σημερινή μαντινάδα του πρώτου κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγου της στήλης Ηλία Σταματάκη. Κατ’ εξαίρεση η δημοσίευσή της.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
 Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ της Γ’ έκδοσης της ποιητικής μου συλλογής (σύνθεσης) “ΚΑΖΟΒΑΡ” απόψε στις 8.30 μ.μ. στον αύλειο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ.  Βενιζέλος”. Περισσότερες λεπτομέρειες σε άλλη γωνιά της εφημερίδας. Εδώ ίσα – ίσα για να κάνω ανοιχτό κάλεσμα, το γράφω. Μεγάλη τιμή για μένα η παρουσία σας! 
ΑΠΟ ΠΟΥ ξεφύτρωσα σήμερα… τεταρτιάτικα; Καλά το καταλάβατε όσοι το καταλάβατε! Παλιά μου τέχνη κόσκινο! Αφήνει, λόγω άδειας, κενή τη στήλη ο Νεκτάριος; Χαρά μου να την… καταλάβω διά των “πεταχτών”! Συνήθεια, βλέπετε, μου ’γινε… Πάμε λοιπόν κι όπως πάμε! 
ΟΧΙ! ΔΕΝ ξέρω το αποτέλεσμα του καθοριστικού για την πρόκρισή της στην επόμενη φάση του Μουντιάλ αγώνα της Εθνικής μας Ομάδας με την Εθνική Ομάδα της Ακτής Ελεφαντοστού. Αυτό δα έλειπε να περιμένω να τελειώσει ο αγώνας γύρω στις 1 τα ξημερώματα σήμερα και να με περιμένουν και οι τυπογράφοι με τη σειρά τους να τυπώσουν! Πάντως κάτι μου λέει ότι… (Συμπληρώστε τη φράση για λογαριασμό μου ανάλογα με το αποτέλεσμα του αγώνα). Πονηρός ο Βλάχος!Εθνική Ελλάδος γεια σου!
ΑΝΤΕ ΝΑ τελειώσει και το Μουντιάλ, να τελειώσουν και τα μπάνια του λαού, που μόλις άρχισαν, για να αρχίσουμε απ’ τον Σεπτέμβρη να σπριντάρουμε! Αυτά σκέφτονται τόσο οι της κυβερνήσεως, όσο και οι της αντιπολιτεύσεως και απολαμβάνουν αγκαλιά με τον λαό προσώρας το “τόπι” που παίζεται στη Βραζιλία, έχοντας αράξει στους καναπέδες. 
“ΜΑΣΤΙΓΩΣΑΝ” τον νέο υπουργό των Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στην τελευταία συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ οι συνάδελφοί του της Ευρωζώνης. Δεν πρόλαβε ν’ αναλάβει ο άνθρωπος και… τον πήραν από τα μούτρα. Δώδεκα είναι, λέει, τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων, συνολικού ύψους (σιγά το ποσό!) 2 δισ. ευρώ!
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ στις διακοπές στην καλύτερη περίπτωση και διακοπές στις… διακοπές στη χειρότερη για τους Ελληνες και το φετινό καλοκαίρι, όπως και το περσινό και το προπερσινό! Τι εποχή κι αυτή η εποχή των διακοπο-δανείων! “ΟΙ ΠΑΡΘΕΝΩΝΕΣ, ερειπιώνες./ Οι θρύλοι, θρήνοι./ Τι εύπιστος ο Θεός!/ Τι άπιστος ο άνθρωπος!”. Από το “Ψηφιδωτό” (Γ’ σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
 “ΑΠΟΨΕ Η παρουσίαση του ΚΑΖΟΒΑΡ εντέλει/ του έργου του ποιητικού του φίλου μου Βαγγέλη”. Σχετική με τη σημερινή παρουσίαση της ΚΑΖΟΒΑΡ η σημερινή μαντινάδα του πρώτου κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγου της στήλης Ηλία Σταματάκη. Κατ’ εξαίρεση η δημοσίευσή της.
 ΟΙ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΙ χρησιμοποιούσαν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για τη συγκέντρωση βιβλίων για τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Οποιο πλοίο έφτανε στο λιμάνι εξεταζόταν εξονυχιστικά και, αν υπήρχαν βιβλία σ’ αυτό, κατάσχονταν και οι υπεύθυνοι του Μουσείου τα αντέγραφαν, τα κρατούσαν και επέστρεφαν τα αντίγραφα, μαζί με μια αποζημίωση. Θέλοντας οι Πτολεμαίοι να έχουν τα έργα των τριών μεγάλων τραγικών, τα ζήτησαν απ’ την Αθήνα, με την υπόσχεση ότι θα τα επιστρέψουν, αφού τα αντιγράψουν.Τα πολύτιμα αυτά έργα φυλάσσονταν στα αρχεία του αθηναϊκού κράτους και απαγορευόταν ρητά η απομάκρυνσή τους από την πόλη. Ωστόσο, ο Πτολεμαίος Γ’ ο Ευεργέτης έπεισε τους άρχοντες να του τα δώσουν για αντιγραφή, στέλνοντας, ως ενέχυρο, το υπέρογκο ποσό των 15 ταλάντων. Στη συνέχεια, επέστρεψε τα αντίγραφα, χωρίς να στεναχωρηθεί καθόλου για την απώλεια των χρημάτων της υποθήκης. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
 «Ιδού εγώ!/ Ο πρώτος που χαστούκισε το χάος./ Ο πρώτος που λούστηκε γυμνός στο ηλιοφώς./ Ο πρώτος που μάδησε μαργαρίτες./ Ιδού εγώ!/ Ο πρώτος ζωντανός/ γυμνός ανυπόδητος και πένης,/ σε χώρα τυφλών, σακάτηδων γερόντων,/ μόνος πορεύομαι./ Ιδού εγώ!/ Ο έσχατος βιαστής της πραγματικότητας/ Ο έσχατος ηδονοβλεψίας της ιδέας/ Ο έσχατος ναρκομανής της αλήθειας./ Ιδού εγώ!/ Ο έσχατος νεκρός/ ντυμένος, φορώντας κόκκινα υποδήματα, πλούσιος,/ σε χώρα ανυπόμονων γελαστών παρθένων,/ μόνος καθεύδω./ Ιδού εγώ!/ Ο πρώτος και ο έσχατος άνθρωπος…». Το ποίημα “Ιδού εγώ” του γράφοντος (“ΚΑΖΟΒΑΡ”, Γ’ έκδοση 2014). 
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ! (petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (25.06.2014)



Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-121/#ixzz35dVpG9IJ
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου